Με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και απλήρωτους εργαζομένους από τον Οκτώβριο για τις εφημερίες καλούνται τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν, τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης των ασθενών μέχρι και 28%, καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
Με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και απλήρωτους εργαζομένους από τον Οκτώβριο για τις εφημερίες, καλούνται τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης των ασθενών μέχρι και 28%.
Αυτό κατήγγειλαν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Δημήτρης Βαρνάβας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) Σταύρος Κουτσιουμπέλης, σημειώνοντας πως οι εφημερίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, καθώς υπάρχουν ειδικότητες που έχουν διαγραφεί εντελώς από τον πίνακα εφημεριών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν εν όψει της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 31 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας για «τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ». «Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Έχουμε ενημερωθεί ότι το ΕΚΑΒ έχει εντολή να μην διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, αλλά στο Αττικόν και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ την ίδια ώρα αποψιλώνουν από προσωπικό το Αγία Βαρβάρα» είπε ο κ. Βαρνάβας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για να δικαιολογηθούν οι συγχωνεύσεις κλινικών και η συρρίκνωση του ΕΣΥ.
Από πλευράς ΠΟΕΔΗΝ τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «η διαρκής οικονομική αφαίμαξη του συστήματος με πρόσχημα την περιστολή της σπατάλης θα οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία χρηματοδότησης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την μετακύλυση του κόστους στους ίδιους τους πολίτες».
Ειδικότερα για τον ΕΟΠΥΥ επισημάνθηκε πως λόγω της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος (κούρεμα αποθεματικών, ανεργία, λουκέτα) αδυνατεί να καταβάλει τα νοσήλεια στα Νοσοκομεία και αυτά με τη σειρά τους δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία υλικά για την λειτουργία τους. Αναφέρθηκε ακόμη πως το Μνημόνιο απαγορεύει την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, ενώ οι δαπάνες υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι και αυτές μειωμένες με επιπτώσεις στους μισθούς, στις υπερωρίες, στις εφημερίες, στις προσλήψεις, στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Την Πέμπτη η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν προκηρύξει απεργία για όλους τους δημόσιους λειτουργούς της Υγείας, με αιτήματα:
«Υπεράσπιση του θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος για προάσπιση της Υγείας στην περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης, στήριξη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε κατάρρευση, λόγω υποχρηματοδότησης, να μην υλοποιηθούν τα νέα Οργανογράμματα Νοσοκομείων που οδηγούν σε συγχωνεύσεις κατάργησης 11000 κλινών και 660 Κλινικών-Τμημάτων, αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας, ασφαλές, ποιοτικό και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών, αποζημίωση των απλήρωτων εφημεριών-υπερωριών, στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που ερημώνουν από προσωπικό, καθώς έχουν μηδενιστεί οι προσλήψεις».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ