Κόσμος
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 12:51

Ιράκ : Επίσημη ανακοίνωση της παράδοσης του πρώην υπουργού Αμυνας

Ο Νταούντ Μπαγκεστάνι, μέλος του Ιρακινού Συνδέσμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας του Ιράκ, Σουλτάν Χασίμ Αχμεντ, παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μοσούλη.

Ο καταζητούμενος Ιρακινός αξιωματούχος παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στην κατοικία του στη Μοσούλη, αφού έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα τύχει καλής μεταχείρισης, δήλωσε ο Νταούντ Μπαγκεστάνι προσθέτοντας ότι το όνομά του αποσύρθηκε από τη λίστα των 55 καταζητούμενων αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

«Δεν υπήρξε πολιτικό ή υλικό αντάλλαγμα για την παράδοσή του», διευκρίνισε ο μεσολαβητής προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έγινε σε συντονισμό με τον Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (του Μασούντ Μπαρζάνι).

Με την παράδοση του Σουλτάν Χασίμ Αχμεντ ο αριθμός των καταζητούμενων Ιρακινών αξιωματούχων που βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων έφθασε τους 40.

Ο Νταούντ Μπαγκεστάνι δήλωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν να μεταχειρισθούν με σεβασμό τον πρώην υπουργό Αμυνας με το δεδομένο ότι «δεν διέπραξε κανένα έγκλημα κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

«Είπα στους Αμερικανούς ότι δεν είμαστε πληροφοριοδότες και ότι δεν πουλάμε τον κ. Αχμεντ, ο οποίος χρήζει σεβασμού. Ο Σουλτάν Χασίμ δεν είναι υπεύθυνος για την πτώση της Βαγδάτης ή για ό,τι συνέβη... Δεν ελάμβανε τις αποφάσεις ακόμη και αν ήταν υπουργός Αμυνας», είπε.