Οι πολίτες στη Βουλγαρία ψήφισαν υπέρ της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα, ωστόσο η συμμετοχή ήταν τόσο χαμηλή που το αποτέλεσμα αναμένεται να ακυρωθεί.
Οι πολίτες στη Βουλγαρία ψήφισαν υπέρ της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα, ωστόσο η συμμετοχή ήταν τόσο χαμηλή που το αποτέλεσμα αναμένεται να ακυρωθεί.
Σύμφωνα με exit poll των εταιρειών Gallup International και Alpha Research, μόλις λίγο παραπάνω από το 20% συμμετείχε στην ψηφοφορία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 60% που απαιτείται για να είναι το αποτέλεσμα δεσμευτικό για την κυβέρνηση. Περίπου το 60% ψήφισε υπέρ της κατασκευής του σταθμού και το 40% κατά.
Εάν πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% και πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους έχουν ψηφίσει υπέρ, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο και θα λάβει και την τελική απόφαση.
Για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχαν ασκήσει πιέσεις οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, ζητώντας η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ να ανακαλέσει την απόφασή της να μην προχωρήσει στην κατασκευή του σταθμού.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι υπέρ της παροχής πυρηνικής ενέργειας από τον υπάρχοντα σταθμό του Κοζλοντούι, αλλά ότι δεν διαθέτει τα 10 δισ. ευρώ που, όπως ισχυρίζεται, απαιτούνται για την κατασκευή του νέου εργοστασίου. Η κατασκευή νέου σταθμού στο Μπελένε, στις νότιες όχθες του Δούναβη, «πάγωσε» πέρυσι μετά από την έναρξη των εργασιών.
Ο κ. Μπορίσοφ έχει δηλώσει ότι αν το θέμα φτάσει στο κοινοβούλιο, το κόμμα του, που έχει και την πλειοψηφία, θα απορρίψει εκ νέου την κατασκευή του σταθμού.
Μία από τις προϋποθέσεις για ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κλείσει τέσσερις από τους παλιούς αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι. Η κατασκευή νέας μονάδας έβρισκε αντίθετες τόσο την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ, που φοβούνταν ότι, αν το σχέδιο προχωρούσε, θα ενίσχυε την εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία, που είχε προσφερθεί να το χρηματοδοτήσει.
Αντίθετες ήταν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς υποστήριζαν ότι ο σταθμός θα χτιζόταν σε σεισμογενή περιοχή, αλλά και άλλες οργανώσεις στη Βουλγαρία που ισχυρίζονταν ότι το δαπανηρό σχέδιο θα ενθάρρυνε τη διαφθορά.