Ξεπερνώντας το έρεβος μέσα από τον φιλοπαίγμονα μύθο της εφηβείας της λήθης και τον έρανο σκέψεων που χαιρετά το ποτέ, βγαίνοντας εκτός σχεδίου από το λίγο του κόσμου, η ποιήτρια Κική Δημουλά, ως «θρασεία λογοκλόπος», παίρνει τα εύρετρα από ένα εκρηκτικό πόρισμα.
Ξεπερνώντας το έρεβος μέσα από τον φιλοπαίγμονα μύθο της εφηβείας της λήθης και τον έρανο σκέψεων που χαιρετά το ποτέ, βγαίνοντας εκτός σχεδίου από το λίγο του κόσμου, η ποιήτρια Κική Δημουλά, ως «θρασεία λογοκλόπος», παίρνει τα εύρετρα από ένα εκρηκτικό πόρισμα.
Με αφορμή την έκδοση της ανθολογίας ποιημάτων της, με τίτλο «The Brazen Plagiarist» (Η θρασεία λογοκλόπος), σε αγγλική μετάφραση, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιεί τιμητική εκδήλωση για την κορυφαία ελληνίδα ποιήτρια, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η Κική Δημουλά θα μιλήσει για το ταξίδι της ποίησής της στα αγγλικά, σε μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και της αμερικανίδας ποιήτριας Ρίκα Λέσερ, που πραγματοποιήθηκε από την Margellos World Republic of Letters (MWRL) του Yale University Press, η οποία είναι αφιερωμένη στην έκδοση σημαντικών έργων της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα.
Με τον υπαινικτικό τίτλο «The Brazen Plagiarist» (Η θρασεία Λογοκλόπος), από το ομώνυμο ποίημα της τελευταίας συλλογής της Κικής Δημουλά (Τα εύρετρα, 2010), το βιβλίο είναι αποτέλεσμα τριετούς και επίπονης μεταφραστικής εργασίας. Σκοπός του είναι να συμβάλει στην παγκόσμια αναγνώριση και βράβευση του κορυφαίου έργου της Κικής Δημουλά, και αποτέλεσε το έναυσμα για την πρόσφατη φιλοξενία της στο πρωτοσέλιδο της International Herald Tribune, με ένα εγκωμιαστικό άρθρο, υπό τον τίτλο «Το σκοτεινό όραμα της ελληνίδας ποιήτριας», το οποίο αναδημοσιεύτηκε στους New York Times.
Μια βραδιά γεμάτη ποίηση
Στην εκδήλωση, θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη, ενώ οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου και Μαρίνα Ψάλτη θα απαγγείλουν, μεταξύ άλλων, τα ποιήματα: «Φωτογραφία 1948» και «Διαζευκτικόν η΄» από τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου» (1971), «Εκρηκτικό πόρισμα» από τη συλλογή «Ήχος απομακρύνσεων» (2001) και «Η θρασεία λογοκλόπος» και «Υπέρβαση» από τη συλλογή «Τα εύρετρα» (2010).
Μελοποιημένο από τον Νίκο Ξυδάκη θα ακουστεί το ποίημα «Μελαγχολία» από τη συλλογή «Έρεβος» (1956), και από τον Τάσο Ρωσόπουλο το πρώτο μέρος από το «Δύο μικρά ποιήματα για ένα αίνιγμα και έναν δρόμο» από τη συλλογή «Επί τα ίχνη» (1963). Επίσης, θα προβληθούν πιανιστικοί αυτοσχεδιασμοί και σχόλια του Χρήστου Παπαγεωργίου, πάνω σε στίχους της Κικής Δημουλά.
Για τη MWRL, την Παγκόσμια Πολιτεία Γραμμάτων του Ντόρη και της Σεσίλ Μαργέλλου, οι οποίοι θεωρούν ότι η ελληνική συμμετοχή στη διεθνή πολιτιστική σκηνή δεν πρέπει να αρκείται στα αρχαία μας κληροδοτήματα, γιατί το δούναι και λαβείν είναι μια σχέση αμφίδρομης και διαρκώς επαναδιαπραγματεύσιμης ισοτιμίας, θα μιλήσουν ο διευθυντής του Yale University Press, Τζον Ντόνατιτς, η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και ο Γιάννης Ευσταθιάδης.
«Αλχημίστρια του λόγου»
Έτσι χαρακτηρίζει η ερευνήτρια, μεταφράστρια και κριτικός Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά, η οποία εισήλθε επίσημα στην ποίηση το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος». Κατόπιν, εξέδωσε άλλες 11 ποιητικές συλλογές, τη συγκεντρωτική έκδοση «Ποιήματα» (1998), καθώς και τα πεζά «Ο φιλοπαίγμων μύθος», «Εκτός σχεδίου» και «Έρανος σκέψεων».
Έχει τιμηθεί με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για «Το λίγο του κόσμου» (1972), με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το «Χαίρε ποτέ» (1989) και με το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης» (1995). Το 2001, παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και βραβεύτηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2002, εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2009, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, και το 2010 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Megaron Plus, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας.