Κόσμος
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 18:24

Τη βοήθεια του Τόκιο στο Ιράκ ζήτησε ο Μπους

Tην υποστήριξη του Τόκιο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν ζήτησε ο Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Χουνικίρο Κοϊζούμι.

Η προσωπική έκκληση του αμερικανού προέδρου έρχεται τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» για το κατά πόσο πρέπει να αποσταλούν στο Ιράκ ιαπωνικές δυνάμεις και οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για ένα δεκάλεπτο. Απαντώντας στην έκκληση του αμερικανού προέδρου, ο κ. Κοϊζούμι υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε τίποτα πιο συγκεκριμένο αναφορικά με τις εκκλήσεις του κ. Μπους ή τις δεσμεύσεις –αν υπήρξαν- του ιάπωνα πρωθυπουργού.

Ο κ. Κοϊζούμι έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του νομοθετικού σώματος της Ιαπωνίας για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, ωστόσο τα σχέδια ανάπτυξης των ιαπώνων στρατιωτών έχουν παγώσει εξαιτίας της ανησυχίας για πιθανές απώλειες.