Κόσμος
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 12:50

Μάλι: «Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης» το αεροδρόμιο του Τιμπουκτού

Στρατιώτες από τη Γαλλία και το Μάλι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το αεροδρόμιο της στρατηγικής σημασίας πόλης του Τιμπουκτού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από χερσαία και αεροπορική επιχείρηση στη διάρκεια της νύκτας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των δύο χωρών.

Στρατιώτες από τη Γαλλία και το Μάλι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το αεροδρόμιο της στρατηγικής σημασίας πόλης του Τιμπουκτού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από χερσαία και αεροπορική επιχείρηση στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των δύο χωρών.

Οι γαλλικές και οι αφρικανικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον τη «Ζώνη του Νίγηρα» ανάμεσα στα δύο προπύργια των ισλαμιστών, το Τιμπουκτού και το Γκάο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ.

Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου του Μάλι, τα στρατεύματα δεν συνάντησαν αντίσταση καθώς κατευθύνονταν προς το Τιμπουκτού.

Το Τιμπουκτού, μεγάλο κέντρο της ισλαμικής διανόησης, πνευματική πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Αφρική και πλούσια πόλη-σταθμός των καραβανιών που διέσχιζαν τη Σαχάρα, έπεσε τον Ιούνιο 2012 στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο όνομα της στενής ερμηνείας της σαρίας που ακολουθούν.

Η πόλη είναι γνωστή για την πληθώρα πολύτιμων χειρογράφων που φιλοξενεί, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται στα προ-ισλαμικά χρόνια.

Oι αντάρτες «πυρπόλησαν βιβλιοθήκη» με πολύτιμα χειρόγραφα

«Οι ισλαμιστές προκάλεσαν καταστροφές πριν εγκαταλείψουν την πόλη. Έκαψαν σπίτια και χειρόγραφα» και διέπραξαν θηριωδίες κατά του πληθυσμού, σύμφωνα με πηγή των στρατιωτικών δυνάμεων του Μάλι.

Tις πληροφορίες ότι οι ισλαμιστές έκαψαν πολύτιμα χειρόγραφα επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος της πόλης. Όπως είπε, ισλαμιστές που εγκατέλειψαν το Τιμπουκτού καθώς πλησίαζαν τα γαλλικά και κυβερνητικά στρατεύματα, πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη της πόλης που περιέχει χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα.

«Οι αντάρτες πυρπόλησαν το Ινστιτούτο Αχμεντ Μπάμπα το οποίο οικοδομήθηκε πρόσφατα από τους Νοτιοαφρικανούς... αυτό συνέβη πριν από τέσσερις ημέρες"» δήλωσε ο Χάλε Ουσμάν στο Reuters.

Το Σάββατο, η πόλη Γκάο κατελήφθη έπειτα από επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίες έθεσαν προηγουμένως υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης και μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα.

«Εγκατέλειψαν το Κίνταλ» οι ισλαμιστές

Μετά το Γκάο και το Τιμπουκτού, τα βλέμματα στρέφονται προς την Κίνταλ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Μάλι και προπύργιο των ισλαμιστών της οργάνωσης Ανσάρ Ντιν.

Οι κοσμικοί αντάρτες της φυλής Τουαρέγκ του Μάλι δήλωσαν σήμερα ότι ελέγχουν την Κίνταλ, καθώς οι πρώην σύμμαχοί τους ισλαμιστές αντάρτες την έχουν ήδη εγκαταλείψει.

«Η πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό μας», σημείωσε ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Αγκ Νατζίμ, στρατιωτικός διοικητής των ανταρτικών σωμάτων των Τουαρέγκ.

Η δήλωση του Νατζίμ έγινε στο πρακτορείο Reuters μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Η Κίνταλ είναι το τελευταίο προπύργιο των συνδεόμενων με την Αλ Κάιντα ισλαμιστών ανταρτών, μετά την κατάληψη του Γκάο και του Τιμπουκτού από τις δυνάμεις του στρατού του Μάλι, με τη βοήθεια γαλλικών στρατευμάτων.

Ολάντ: Στις αφρικανικές δυνάμεις ο έλεγχος του Βόρειου Μάλι

Στην πολυεθνική αφρικανική δύναμη επαφίεται το καθήκον να ανακαταλάβει και να επιβάλει την τάξη στο βόρειο τμήμα του Μάλι, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι ισλαμιστές αντάρτες φαίνεται να χάνουν όλα τους τα μεγάλα αστικά προπύργια.

«Το βόρειο Μάλι είναι ακόμη υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων. Η δυνατότητα το Μάλι να αποκτήσει ξανά την εδαφική του ακεραιότητα επαφίεται στους Αφρικανούς», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για πολυεθνική στρατιωτική δύναμη την οποία έχουν ήδη συγκροτήσει τα κράτη της δυτικοαφρικανικής οικονομικής κοινότητας ECOWAS, με προεξάρχουσα τη Νιγηρία και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση του Μάλι ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες.