Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 11:52

Ανησυχία για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα φάρμακα

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ολοένα και πιο ανήσυχη όσον αφορά την αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα φάρμακα.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ολοένα και πιο ανήσυχη όσον αφορά την αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα φάρμακα.

Υπάρχει ο φόβος ότι χωρίς κάποιου είδους ρηξικέλευθης ανακάλυψης στο πεδίο των αντιβιοτικών μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι ασθενείς θα κινδυνεύουν από συνηθισμένες λοιμώξεις που έως σήμερα αντιμετωπίζονταν εύκολα και με απόλυτη επιτυχία.

Το ενδεχόμενο αυτό θα καταστήσει πολλούς ασθενείς  ανήμπορους να εκμεταλλευτούν καινοτόμες χειρουργικές διαδικασίες, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ισχυρά αντιοβιοτικά να καταπολεμήσουν τις τυπικές λοιμώξεις που πολλές φορές προσβάλλουν ασθενείς σε μετεγχειρητικά στάδια.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα της γονόρροιας. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι κάποια στελέχη της νόσου έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε όλα τα είδη αντιοβιοτικών εκτός από ένα.

«Η ανησυχία για τη γονόρροια είναι σχετικά πρόσφατη και ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν αρκετά μικρόβια που έχουν εμφανίσει ανθεκτικότητα πολύ πιο πριν, ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένουμε σημαντική αύξηση παρομοίων φαινομένων», δήλωσε ο Μπραντ Σπέλλμπεργκ του Πανεπιστημίου UCLA.

Σε πρόσφατη δημοσίευσή του, ο Σπέλμπεργκ υποστηρίζει πως χρειάζεται να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός μεθόδων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το διαγραφόμενο πρόβλημα. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία της έρευνας και της ανάπτυξης των αντιβιοτικών πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980.

Αυτό συνέβη επειδή έκτοτε οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έστρεψαν την προσοχή τους στη δημιουργία φαρμάκων εναντίον χρόνιων ασθενειών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, για τις οποίες οι ασθενείς απαιτούν πολυετείς θεραπείες, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένα κέρδη.

Τα τρία κύρια μέτρα που προτείνει ο Σπέλμπεργκ για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η δημιουργία ισχυρότερων κινήτρων από τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη αντιβιοτικών από τις φαρμακοβιομηχανίες, η συνταγογράφηση αντιβιοτικών από τους ιατρούς μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη, και γενικότερα πιο εντατικά προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι λοιμώξεις εξ αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, λαίδη Σάλι Ντέιβις, πρόσφατα κάλεσε επίσημα το υπουργικό συμβούλιο να προσθέσει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στον εθνικό κατάλογο περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μαζί με συμβάντα όπως πανδημίες, πλημμύρες και τρομοκρατικές ενέργειες.