Κόσμος
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 07:25

Την Παρασκευή η σύνοδος του «κουαρτέτου» για το Μεσανατολικό

Την ερχόμενη Παρασκευή στη Ν. Υόρκη, θα συνέλθει το διεθνές «κουαρτέτο», που συνθέτουν η Ε.Ε., η Ρωσία, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, για τη Μέση Ανατολή, σε μία προσπάθεια να προωθηθεί εκ νέου το ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά.

Την αποκάλυψη έκανε η Γαλλίδα εκπρόσωπος κατά τον απολογισμό του επισήμου δείπνου που παρέθεσε στον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε μεγάλο εστιατόριο της Νέας Υόρκης.

Οπως προσδιόρισε άλλη γαλλική πηγή, το κουαρτέτο θα συνέλθει σε υπουργικό επίπεδο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Σιράκ «επιθυμεί το κουαρτέτο που θα συνέλθει στις 26 Σεπτεμβρίου να καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις, γιατί η περιοχή έχει ανάγκη από πολιτική ώθηση και στιβαρές χειρονομίες υπέρ της ειρήνης», τόνισε η Κολονά.

Το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί το κουαρτέτο προβλέπει τερματισμό της βίας, αφοπλισμό των ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων και αναστολή του εβραϊκού εποικισμού, εν όψει της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.