Κόσμος
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 13:55

Αίγυπτος: Νεκρός στα νέα επεισόδια στο Πορτ Σάιντ

Ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του στο Πορτ Σάιντ, όπου χιλιάδες παρέστησαν στις κηδείες των θυμάτων των επεισοδίων του Σαββάτου στην πόλη, και 416 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του στο Πορτ Σάιντ κατά τη διάρκεια συμπλοκών της αστυνομίας με διαδηλωτές, που παρέστησαν στις κηδείες των θυμάτων των επεισοδίων του Σαββάτου στην πόλη. Άλλοι 416 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο 18χρονος πέθανε από πυροβολισμό στο στήθος, ενώ οι περισσότεροι τραυματίες εισέπνευσαν μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων. Δέκα επτά από αυτούς έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς. Πυροβολισμούς είχε δεχθεί και η πλειονότητα των 33 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια του Σαββάτου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα έδειχναν φωτιά από τη χρήση δακρυγόνων και διαδηλωτές να πετούν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το απόγευμα έγινε γνωστό πως απόψε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν το Σάββατο τη ζωή τους από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου, μετά από την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορουμένους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη Πόρτ Σάιντ τον περασμένο χρόνο.

Για ορισμένους κατοίκους του Πορτ Σάιντ, η καταδίκη σε θάνατο ορισμένων από τους κατηγορούμενους αποφασίστηκε για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τους πολυάριθμους οργανωμένους οπαδούς της Αλ-Αχλί, οι οποίοι απείλησαν ότι θα προκαλέσουν «χάος» αν η ετυμηγορία δεν είναι αρκετά αυστηρή.

«Είναι μια πολιτική ετυμηγορία που θυσίασε τα παιδιά μας για να αποφευχθεί το χάος. Τα παιδιά μας είναι αποδιοπομπαίοι τράγο»", είπε χαρακτηριστικά ο Ασράφ Σαγιέντ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Κάιρο, όπου διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη μεγάλη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό Κάιρο.

Όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους παραμένουν κλειστές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας και στο Σουέζ. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή την Παρασκευή, «Ημέρα της Επανάστασης», δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ.Πρακτορείο