Άγνωστες πτυχές της νεότερης και σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας «φωτίζονται» στο πρώτο Βιομηχανικό και Τεχνολογικό Μουσείο της Αθήνας, που ανοίγει τις πύλες του για το κοινό.
Άγνωστες πτυχές της νεότερης και σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας «φωτίζονται» στο πρώτο Βιομηχανικό και Τεχνολογικό Μουσείο της Αθήνας, που ανοίγει τις πύλες του για το κοινό.
Τριάντα χρόνια μετά το κλείσιμό του, το Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας, ο χώρος που στεγάζει την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, συνδυάζοντας την παλιά με τη σύγχρονη χρήση του ως χώρος πολιτισμού, μετατρέπεται σε μουσείο και πραγματοποιεί τα εγκαίνιά του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Το καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ελλάδα
Το τεχνολογικό θαύμα μιας άλλης εποχής ζωντανεύει στο καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών του εγκαταστάσεων και - σχεδόν ακέραιο - ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.
Μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, που αναδεικνύουν τη βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία, την επιχειρηματικότητα τη εποχής, τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παλαιές και νέες μορφές ενέργειας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα - έως σήμερα «ξεχασμένο» - κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Κάνοντας μία περιήγηση με συγκεκριμένες στάσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και να παρακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.
Ένα από τα λίγα στην Ευρώπη
Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857, για να φωτίσει τους δρόμους της Αθήνας με φωταέριο και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας. Την εποχή αυτή, τα επιτεύγματα της βιομηχανικής επανάστασης είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος και η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε, καθώς η νέα για την εποχή μορφή ενέργειας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών τους αναγκών. Το 1938, το εργοστάσιο έγινε δημοτική επιχείρηση και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για 130 σχεδόν χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά.
Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελεύθερου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Από το 1999, ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και αποκτά πλέον διπλή λειτουργία, ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Πληροφορίες
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3475518, 210 3453548. Τιμή εισιτηρίου από 28 Ιανουαρίου: 1 ευρώ. Πρόσβαση: μετρό: σταθμός «Κεραμεικός», τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια) - στάση «Παλαιά Αγορά», λεωφορεία: 035, 049, 811, 838, 914, Β18, Γ18, 731, 031 - στάση «Παλαιά Αγορά».