Κόσμος
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 15:00

ΗΠΑ : Μόνο με απομάκρυνση Αραφάτ η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Δεν πρόκειται να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, εάν η παλαιστινιακή ηγεσία δεν πατάξει την τρομοκρατία και δεν διαχωρίσει τη θέση της από τον Γιάσερ Αραφάτ, προειδοποίησαν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, όσο και ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε χθες ο Τζωρτζ Μπους στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, «αυτό όμως δεν θα συμβεί όσο ο συνομιλητής, αυτός τον οποίο αποκαλούν εκπρόσωπο του (παλαιστινιακού) λαού, δεν πατάσσει την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Κόλιν Πάουελ, δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο PBS, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν, οποιαδήποτε νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τις «μηχανορραφίες» του Αραφάτ, εάν θέλει να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Οπως είπε ο Κόλιν Πάουελ, ο Αραφάτ, «δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για την ειρήνη», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τις δυνατότητες επιτυχίας του νέου, εντολοδόχου πρωθυπουργού των Παλαιστινίων Αχμεντ Κορέϊ.

Η κυβέρνηση Μπους, περιμένει να δει τι μπορεί να κάνει ο κ. Κορέϊ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.