Κόσμος
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 12:27

Δραματική η μείωση της δημοτικότητας του Τόνι Μπλερ

Δραματική πτώση, παρουσιάζει η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, μετά την αυτοκτονία του κορυφαίου συμβούλου της κυβέρνησης για το ιρακινό οπλοστάσιο, Ντέιβιντ Κέλι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Guardian».

Το 61% των Bρετανών ψηφοφόρων, δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ο Μπλερ ασκεί τα καθήκοντά του, και ο βαθμός εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει πέσει στο 30%, μείωση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην πολιτική του ιστορία, καθώς η βρετανική κοινή γνώμη φαίνεται να έχει πειστεί ότι η κυβέρνηση Μπλερ, διόγκωσε τον κίνδυνο για την δήθεν ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Τα προβλήματα του Μπλερ με το Ιράκ μεγάλωσαν και άλλο χθες, μετά την αποκάλυψη Αμερικανού αξιωματούχου, ότι, η αρχική έκθεση της επιτροπής ειδικών του Πενταγώνου, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κέι, διαψεύδει την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο Μπλερ είχε μάλιστα στηρίξει όλες τις ελπίδες του στην έκθεση της επιτροπής Κέι για να αλλάξει υπέρ του το εχθρικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί.

Η έκθεση της «Ομάδας Ερευνας για το Ιράκ», που διέρρευσε χθες στα μέσα ενημέρωσης, από ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις αρχές του επομενου μήνα. Η «Ομάδα Ερευνας για το Ιράκ», συγκροτήθηκε από την CIA και αποτελείται από 1.400 ειδικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πόρισμα της επιτροπής Κέι, θα αποφαίνεται πως δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής ούτε συστήματα εκτόξευσης ή έργαστήρια κατασκευής τους. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πάντως, ότι, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε προσπαθήσει να αναπτύξει τετοιου τύπου όπλα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σχολιάζοντας μάλιστα τις αποκαλύψεις της επιτροπής Κέι, περιορίστηκε να δηλώσει στο BBC ότι «το έργο της επιτροπής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να πιστεύει, πως θα βρεθούν τελικά τα στοιχεία για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο Στρο τόνισε : «Το ελπίζω».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε πάντως, ότι, αν και είναι δύσκολο να βρεθούν οι αποδείξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτες. «Αν ο κόσμος ζητεί αποδείξεις, δεν χρειάζεται να περιμένει το πόρισμα αυτής της έρευνας. Δεν έχει παρά να ανατρέξει στις εκθέσεις των επιθεωρητών όπλων των τελευταίων 12 ετών», πρόσθεσε ο Στρο, υπεραμυνόμενος της απόφασης για την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.