Κόσμος
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 12:53

ΗΠΑ : Κατά της χρηματοδότησης του Πενταγώνου το Κογκρέσο

Το αμερικανικό Κογκρέσο, αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα του Πενταγώνου, για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών, με στόχο τον εντοπισμό τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Ορεγκον, Ρον Γουάιντεν.

Οι διαπραγματευτές της Βουλής και της Γερουσίας, συζήτησαν λεπτομερώς το σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού για το 2004 και αποφάσισαν να παρακρατήσουν τα κονδύλια, που είχαν ζητηθεί από το Πεντάγωνο για το πρόγραμμα «Ευαισθητοποίησης κατά της Ενημέρωσης των Τρομοκρατών» (ΤIA), δήλωσε ο Γουάιντεν.

«Το Πεντάγωνο προσπαθεί όλο και περισσότερο να διασπάσει τη γραμμή άμυνας της προσωπικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών στο όνομα της πάλης κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο δημοκρατικός γερουσιαστής που είχε πρωτοστατήσει στην ακύρωση του προγράμματος αυτού.

Η απόφαση πρακτικά οδηγεί στον ενταφιασμό του προτεινόμενου προγράμματος δεν έχει ακόμη σχολιαστεί από το Πεντάγωνο. Επικεφαλής της επιτροπής του Πενταγώνου που είχε προτείνει το πρόγραμμα αυτό ήταν ο απόστρατος ναύαρχος,Τζον Ποϊντέξτερ.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία χωρίς να κατασπαράξουμε τις πολιτικές ελευθερίες», τόνισε ο δημοκρατικός γερουσιαστής και πρόσθεσε ότι «το ΤΙΑ δεν πέρασε αυτή τη δοκιμασία».