Κόσμος
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2003 08:31

Εξηγήσεις για δηλώσεις του σχετικές με το οπλοστάσιο του Ιράκ δίνει ο Πάουελ

Εξηγήσεις, προσπάθησε να δώσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για δηλώσεις που είχε κάνει όταν ανήλθε στην εξουσία η κυβέρνηση Μπους, πολύ πριν από την εισβολή στο Ιράκ.

Μιλώντας στο Κάϊρο, τον Φεβρουάριο του 2001, όταν έκανε την πρώτη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ο Κόλιν Πάουελ έλεγε ότι το Ιράκ δεν είχε αναπτύξει «καμμία σημαντική δυνατότητα», για όπλα μαζικής καταστροφής και δεν είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον των γειτονικών κρατών με συμβατικά όπλα.

Ενα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, εντόπισε αυτές τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ και τις υπενθύμισε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ερωτηθείς ο Κόλιν Πάουελ, γιατί άλλαξε την εκτίμησή του, δήλωσε : «Δεν άλλαξα την εκτίμησή μου. Δεν είπα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής». «Τότε (ο Σαντάμ) αποτελούσε μία απειλή. Επρεπε να εξακριβωθεί το εύρος των όπλων που είχε. Βρισκόμασταν τότε στην αρχή της διακυβέρνησης και μακρυά από την 11η Σεπτεμβρίου (την ημερομηνία των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, το 2001)», είπε ο Πάουελ, προσπαθώντας να εξηγήσει τι άλλαξε και μετέβαλε την αρχική εκτίμησή του για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Κόλιν Πάουελ, επεσήμανε, ότι στόχος του τότε ήταν να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για νέο σύστημα κυρώσεων εναντίον του Ιράκ, ώστε να επιτρεπόταν η διοχέτευση περισσότερων αγαθών για τον ιρακινό λαό, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι για πιθανές εισαγωγές προϊόντων που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση.

«Πολλά έχουν αλλάξει από τον Φεβρουάριο του 2001 (μέχρι την εισβολή), αλλά δεν βρίσκω τίποτα που να μην είναι συμβατό μεταξύ αυτών που έλεγα τότε και των όσων λέω μέχρι τώρα», είπε ο Κόλιν Πάουελ.

Ωστόσο, μιλώντας στο Κάϊρο, το 2001, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ο Κόλιν Πάουελ υποστήριζε ότι οι κυρώσεις είχαν αποτελέσματα : Ο Σαντάμ Χουσεΐν «δεν έχει αναπτύξει καμμία ουσιαστική δυνατότητα αναφορικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει συμβατική ισχύ εναντίον των γειτόνων του. Αρα, στην πράξη οι πολιτικές μας ενίσχυσαν την ασφάλεια των γειτόνων του Ιράκ και αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε», έλεγε ο Κόλιν Πάουελ τον Φεβρουάριο του 2001.