Κόσμος
Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2003 20:00

Εξετάζουν τρόπους για να απεμπλακούν από το χάος

Παρά την αισιοδοξία του Πενταγώνου για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, οι ομιλίες της περασμένης Τρίτης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ίσως να αποδειχθούν ένα βήμα προς την αμερικανική αποχώρηση από τη Βαγδάτη, ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό γράφει ο αμερικανός αναλυτής Γουίλιαμ Πφαφ σε σχόλιό του στο φύλλο της International Herald Tribune της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο αρθρογράφος εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν ευνόησε την εμπλοκή του ΟΗΕ και των Ευρωπαίων στο Ιράκ, ώστε να εξαγγείλει μια λαμπρή στρατιωτική νίκη και να απομακρύνει τα στρατεύματά της όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τώρα τρόπους να απεμπλακεί από το χάος, που στοιχίζει καθημερινά τη ζωή στρατιωτών. Η λύση που εξετάζεται είναι η εγκατάσταση των στρατευμάτων σε διάφορες καλά φρουρούμενες βάσεις μακριά από την πρωτεύουσα και τις άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράκ. Οι βάσεις αυτές είναι προφανώς οι ίδιες που είχε στο μυαλό της η Ουάσινγκτον πριν αρχίσει ο πόλεμος για τη μόνιμη εγκατάσταση εκεί αμερικανών στρατιωτών.

Ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι να παραδώσει την ασφάλεια του Ιράκ σε ιρακινούς αστυνομικούς και πολιτοφύλακες, καθώς και σε όποια πολυεθνική δύναμη συγκροτηθεί τελικά.

Αν και το σχέδιο μοιάζει θεωρητικά ενδιαφέρον, το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει στην παράδοση του Ιράκ σε δυνάμεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοκρατία που διαφήμιζε ο πρόεδρος Μπους τον τελευταίο χρόνο. Το νέο Ιράκ θα μοιάζει με ένα παραδοσιακό αυταρχικό αραβικό κράτος, διοικούμενο από στρατηγούς, φυλάρχους και αστυνομικούς.

Είναι περίεργη η απροθυμία του προέδρου Μπους να μοιραστεί την ευθύνη για την ανοικοδόμηση. Κάτι υπάρχει που κάνει τον πρόεδρο να θέλει να μείνει.

Οι κυνικοί μπορεί να πουν ότι η Ουάσινγκτον θέλει να ελέγχει το Κυβερνητικό Συμβούλιο και την πολιτική διαδικασία μέχρις ότου προκύψει μια κυβέρνηση με διεθνή νομιμότητα που θα ιδιωτικοποιήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία προς όφελος των αμερικανών επενδυτών.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να σκεφτεί κανείς τι ρόλο προορίζουν οι Αμερικανοί για τον πρώην υπουργό Αμύνης του Ιράκ, τον Σουλτάν Χασίμ Αχμαντ, που παραδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του στρατού του Σαντάμ υπό αμερικανική διοίκηση.

Πηγές: International Herald Tribune, ΑΠΕ