Κόσμος
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 09:50

Μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση στο Τικρίτ

Τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, εκκαθαριστική επιχείρηση, εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί αστυνομικοί στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέΐν, ερευνώντας τουλάχιστον 15 σπίτια δίχως όμως να καταφέρουν να εντοπίσουν τους Ιρακινούς Φενταγίν που αναζητούσαν.

Ο αντισυνταγματάρχης, Ντέϊβιντ Πόϊριερ δήλωσε ότι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιδρομής, αλλά δεν εντοπίστηκαν οι περίπου 12 εως 15 καταζητούμενοι Φενταγίν του Σαντάμ, που θεωρούνται υπεύθυνοι για το τελευταίο κύμα επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ.

«Οι 12 έως 15 καταζητούμενοι Φενταγίν είναι αυτοί που τραβάνε τη σκανδάλη. Ηταν η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχουμε εξαπολύσει μέχρι τώρα στο Τικρίτ», τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Πόϊριερ στους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την επιχείρηση στην οποία μετείχαν 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 100 Ιρακινοί αστυνομικοί με την κάλυψη ελικοπτέρων.

Παρά την αποτυχία στη σύλληψη των φενταγίν,ο αντισυνταγματάρχης Ντέϊβιντ Πόϊριερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η περιοχή του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου», θα καταστεί πιό ασφαλής. «Δεν τους συλλάβαμε γιατί μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι κάθε βράδυ», τόνισε προσθέτοντας πάντως ότι «το Τικρίτ ήταν και είναι ένα πολύ σκληρό καρύδι».

«Ορισμένοι κάτοικοι πιστεύουν ότι ο Σαντάμ θα ξαναγυρίσει και υπάρχουν πολλά μέλη της οικογενείας του εδώ», τόνισε ο Πόϊριερ.