Πολιτική
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 12:56

Δίκη «17Ν» : «Κατασκευασμένοι μάρτυρες κατηγορητηρίου», λέει η κ. Κούρτοβικ

«Για κατασκευασμένους μάρτυρες κατηγορητηρίου», έκανε λόγο στην αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Η συνήγορος, αναφερόμενη στους μάρτυρες κατηγορητηρίου υποστήριξε ότι «ήταν φαντασιόπληκτοι και κατασκευασμένοι και αντιμετωπίστηκαν από το δικαστήριο ως αξιόπιστοι. Δεν αναγνώριζαν απλώς ταυτοποιούσαν. Οι μάρτυρες αυτοί κλήθηκαν με έναν τρόπο επιλεκτικό».

Η συνήγορος υπεράσπισης καταφέρθηκε σε βάρος τηλεοπτικών σταθμών, υποστηρίζοντας, ότι, ο ανταγωνισμός των καναλιών καθόριζε τις τύχες των κατηγορουμένων. Τόνισε επίσης ότι οι συνεντεύξεις του Σάββα Ξηρού, χωρίς να είναι γνωστό κάτω από ποιές συνθήκες δόθηκαν, αποτέλεσαν ουσιαστικά υλικό της δικογραφίας.

«Το περασμένο καλοκαίρι, είπε η κ. Κούρτοβικ, επικράτησε άγριος φασισμός, κατασκευάζονταν ένοχοι, μύθοι και πραγματικότητες, ψαρεύοντας και κατασκευάζοντας μάρτυρες, οργανώνοντας τις γνωστές τηλεδίκες».

Σύμφωνα με την συνήγορο, «η μεγαλύτερη τρομοκρατική προκήρυξη της περιόδου εκείνης ήταν η έκκληση της ΕΛ.ΑΣ. στους πολίτες να δώσουν πληροφορίες για τη σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα».

Η κ. Κούρτοβικ επεσήμανε στο δικαστήριο, ότι, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούσαν την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», από τα γραφεία αντίστοιχων υπηρεσιών της χώρας μας και τόνισε ότι το υλικό της δικογραφίας, που αφορούσε τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στήβεν Σώντερς, μεταφέρθηκε ολόκληρο στη Σκότλαντ Γιάρντ.

Η συνήγορος επανέλαβε στην αγόρευσή της, τις άθλιες συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων. Η αγόρευση συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων