Πολιτική
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 16:18

Κούρτοβικ: «Πολιτική» οργάνωση η «17Ν»

«Βάλτε το χέρι στην καρδιά και πέστε μας: Μπορείτε να δικάσετε αυτόν τον άνθρωπο με βάση όχι αυτά που πρέπει, αλλά με αυτά που σκέφτεστε και νιώθετε γι' αυτόν; Η ''17Ν'' είναι μπροστά σας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι μπροστά σας, δικάστε τον».

Με τα λόγια αυτά η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, κ. Ιωάννα Κούρτοβικ έκλεισε την αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η αγόρευση της κ. Κούρτοβικ έδειξε να συγκινεί τον κατηγορούμενο ο οποίος με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης της συνηγόρου του την φίλησε.

Νωρίτερα η κ. Κούρτοβικ επανέλαβε στο δικαστήριο ότι η ''17Ν'' ήταν μια πολιτική οργάνωση με πολιτικούς στόχους, πολιτικό σκεπτικό και πολιτικό λόγο που δημιουργήθηκε από πολιτικά αίτια. Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ τα μέλη της Οργάνωσης ήταν ''μια χούφτα απλοί λαϊκοί άνθρωποι'' που είχαν σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα στην κοινωνία. ''Τα κίνητρα της ''17Ν'' δεν είχαν τιμωρητικό ρόλο, είχαν συμβολικό αφού επρόκειτο για ένα μήνυμα που ήθελε η Οργάνωση να στείλει για απόδοση λαϊκής δικαιοσύνης. Αυτό το είδος της δράσης καλλιεργήθηκε στη μεταπολίτευση γιατί ο κόσμος δεν είχε πιστέψει στην κοινωνική αλλαγή''.

Η κ. Κούρτοβικ τόνισε στο δικαστήριο ότι οι προκηρύξεις της Οργάνωσης συνιστούσαν πολιτική παρέμβαση ενώ όπως ανέφερε η ''17Ν'' αποτελεί ένα ιστορικό φαινόμενο το οποίο ομως δεν είναι εκτός της ιστορίας.

Αναφερόμενη στα χρήματα που αποκόμισε η Οργάνωση από τις ληστείες η κ. Κούρτοβικ τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο πως πήγαιναν σε μέλη ή σε πρώην μέλη της Οργάνωσης αλλά θα μπορούσαν να πήγαιναν και σε τρίτους όπως είπε, που έχριζαν οικονομικής στήριξης.

Ειδικότερα για τον εντολέα της η κ. Κούρτοβικ διευκρίνισε ότι τα ποσά που φαίνεται να λαμβάνει κάθε 1η του μήνα στα τετράδια της Οργάνωσης δεν αποτελούσαν μισθοδοσία αλλά άλλα πράγματα.

Τέλος, η κ. Κούρτοβικ είπε τους δικαστές ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτημα επιείκειας καθώς είναι πεπεισμένος ότι η δράση του ήταν κοινωνικά δίκαιη.

Στο μεταξύ σε διακοπή της διαδικασίας είχε ένα σύντομο διάλογο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Ο κ. Κατσαντώνης είπε στον κατηγορούμενο ότι θα περίμενε από εκείνον να βγει και να ομολογήσει ότι είναι αρχηγός της ''17Ν''.

Γιωτόπουλος: Ο μύθος του καθηγητή κατέρρευσε.

Κατσαντώνης: Ο μύθος του αρχηγού όμως όχι. Θα περίμενα να πείτε στον πρόεδρο ''μιλάτε με τον αρχηγό της ''17Ν''...

Γιωτόπουλος: Θα σας φέρω τον Τζωρτζάτο να σας απαντήσει.

Κατσαντώνης : Να πείτε ''αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Είμαι ο αρχηγός".

Γιωτόπουλος: Το οποίο δεν επαληθεύτηκε. Θα με προσβάλει;

Κατσαντώνης: Αν ήθελα να σε προσβάλω θα σου έλεγα άλλα πράγματα. Θα τα δεις γραμμένα. Γράφω βιβλίο για την τρομοκρατία αλά ελληνικά.

Γιωτόπουλος: Απορώ με ποια επιχειρήματα. Εκατό άνθρωποι όλοι και όλοι θα διαβάσουν το βιβλίο σου.

Πηγή: ΑΠΕ