Πολιτική
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 17:22

Παρέμβαση Θ. Πάγκαλου στη συζήτηση για το ρόλο του ΟΗΕ στις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το ρόλο του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στον πόλεμο κατά του Ιράκ αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη χώρα, έκανε σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης-βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ρόλο του ΟΗΕ στις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ, που έγινε στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μπορούμε, είπε ο κ. Πάγκαλος, ως Συμβούλιο της Ευρώπης να συμβάλουμε είτε με την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος είτε με μια απόφαση στη δημιουργία ενός Δημοκρατικού Συντάγματος για το Ιράκ αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ.

Πρέπει όμως, συνέχισε ο Έλληνας βουλευτής, να εξετάσουμε τι ακριβώς έγινε στο Ιράκ.

«Εμείς αντιληφθήκαμε καλά την υπεροπτική στάση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας σ΄ αυτό τον πόλεμο. Βλέπουμε όμως τώρα αυτό που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές ως τώρα. Ότι με την ξιφολόγχη γίνονται πολλά πράγματα αλλά ελάχιστα από τα υποσχεθέντα γίνονται κατόπιν εορτής. Τι έγινε, λοιπόν, στο Ιράκ; Βρέθηκε εκείνο το οπλοστάσιο εξαιτίας του οποίου κινδύνευε η ανθρωπότητα; Δεν βρέθηκε και οι κύριοι Μπους και Μπλερ βρίσκονται σε δεινή θέση στο εσωτερικό των χωρών τους και διεθνώς διότι, φαίνεται, ότι δεν είπαν την αλήθεια. Και αν ο τελικός στόχος ήταν να φύγει ο Σαντάμ από το Ιράκ, δεν έφυγε; Πού είναι εν πάση περιπτώσει ο Σαντάμ; Εξαφανίσθηκε;»

Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα με την παραμονή τους στο Ιράκ ενώ, στην ίδια τη χώρα επικρατεί μια τραγική κατάσταση και εξαιτίας της διάλυσης του κοινωνικού ιστού της.

«Ο κοινωνικός ιστός στο Ιράκ, που βασιζόταν κυρίως στα μέλη του κόμματος Μπάαθ έχει καταστραφεί και σήμερα κανένα μέλος αυτού του κόμματος δεν μπορεί να εργασθεί στα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο οποιοσδήποτε θελήσει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στο Ιράκ θα πρέπει δυστυχώς να βασιστεί στα μέλη αυτού του κόμματος».

Θα πρέπει να δώσουμε βάση στην ισονομία μεταξύ των κατοίκων του Ιράκ, αν θέλουμε πράγματι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της τάξης και της Δημοκρατίας σ΄ αυτή τη χώρα κατέληξε, στην παρέμβασή του ο κ. Πάγκαλος.