Πολιτιστικά
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 11:15

Οσκαρική βιογραφία, πραγματική ιστορία και λίγο γέλιο

Ο υποψήφιος για 12 Όσκαρ  «Λίνκολν», ένας από τους πιο επικίνδυνους μαφιόζους όλων των εποχών και ένα παλιό αστέρι των γηπέδων ποδοσφαίρου πρωταγωνιστούν στα πλάνα των τριών ταινιών που βγαίνουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες.

Ο υποψήφιος για 12 Όσκαρ  «Λίνκολν», ένας από τους πιο επικίνδυνους μαφιόζους όλων των εποχών και ένα παλιό αστέρι των γηπέδων ποδοσφαίρου πρωταγωνιστούν στα πλάνα των τριών ταινιών που βγαίνουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες. 

«Λίνκολν»

Το ιστορικό βιογραφικό δράμα του πολυβραβευμένου Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει ήδη αποσπάσει τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και σάρωσε στις υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ, διεκδικώντας συνολικά 12 βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ ανδρικού ρόλου - Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, β΄ ανδρικού ρόλου - Τόμι Λι Τζόουνς, β΄ γυναικείου ρόλου - Σάλι Φίλντ, διεύθυνσης φωτογραφίας, ενδυματολογίας, διασκευασμένου σεναρίου, πρωτότυπης μουσικής, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μοντάζ, καλύτερου ήχου).

Η ταινία  βασίζεται στο βιβλίο της Ντόρις Κιρνς Γκούντγουιν, «Team of Rivals»,  και επικεντρώνεται στους 4 τελευταίους μήνες της ζωής ενός από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, του Αβραάμ Λίνκολν, λίγο πριν από τη δολοφονία του.

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ,  Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Σάλι Φιλντ και Τόμι Λι Τζόουνς και οι Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Τζέιμς Σπέιντερ, Ντέιβιντ Στράθερν, Τζάρεντ Χάρις, Λι Πέις και Τζάκι Ερλ Χάλει δίνουν σάρκα και οστά στο σενάριο του - βραβευμένου με Πούλιτζερ -  Τόνι Κάσνερ.

Ο σκηνοθέτης ρίχνει φως στις πιο επικίνδυνες και αποκαλυπτικές στιγμές του οραματιστή ηγέτη, ο οποίος παλεύει να δώσει τέλος στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και να επιτύχει τη μόνιμη κατάργηση της δουλείας, καταθέτοντας όλες του τις ψυχικές και ηθικές δυνάμεις, για να εμφυσήσει την ελπίδα για οικουμενική ενότητα στους υπόλοιπους ανθρώπους, γεγονός που τον μετέτρεψε σε θρύλο.

«Οι διώκτες του εγκλήματος»

Εμπνευσμένη από πραγματική ιστορία, η αστυνομική ταινία του Ρούμπεν Φλάισερ βασίζεται σε μια σειρά άρθρων του Πολ Λίμπερμαν, με τίτλο «Tales from the gangster squad».

Με ένα αξιόλογο καστ που αποτελείται από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Σον Πεν, τους υποψήφιους για Όσκαρ, Τζος Μπρόλιν, Ράιαν Γκόσλιν και Νικ Νόλτε και τους Έμα Στόουν, Τζιοβάνι Ρίμπιζι και Άντονι Μακί, η ταινία διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες του 1949, όπου μία ομάδα αστυνομικών προσπαθεί να ανατρέψει έναν από τους πιο επικίνδυνους μαφιόζους όλων των εποχών. Έναν εγκληματία που έχει αποκτήσει περιουσία από ναρκωτικά, όπλα, στοιχήματα και πορνεία και με την προστασία των αστυνομικών και των πολιτικών, τους οποίους κρατά στο χέρι για τις ατασθαλίες τους, έχει πάρει τον έλεγχο της πόλης.

«Παίζοντας με την αγάπη»

Ο ιταλός σκηνοθέτης Γκάμπριελε Μουτσίνο επιλέγει ένα εντυπωσιακό καστ, που αποτελείται από τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζέσικα Μπιλ, Ούμα Θέρμαν, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και Ντένις Κουέιντ, για να αφηγηθεί την κωμική ιστορία ενός πρώην επιτυχημένου ποδοσφαιριστή. Τώρα  άνεργος, απένταρος και χωρισμένος, το παλιό αστέρι των γηπέδων γίνεται προπονητής, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξανακερδίσει τη γυναίκα του και τον γιο του. Όμως τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, αφού πρέπει να αντισταθεί στις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται από τις πανέμορφες μαμάδες των αγοριών που προπονεί.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης