Πολιτική
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 00:46

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει αφενός να εξηγήσει πως το πρόγραμμα λιτότητας που επί τρία χρόνια εφαρμόζεται είναι αδιέξοδο και αφετέρου να διεκδικήσει συμμαχίες γιατί το αδιέξοδο του προγράμματος απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

«Στο πλαίσιο αυτό, είχα τη δυνατότητα στις επαφές μου με το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να εξηγήσω τα αδιέξοδα του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είχα τη δυνατότητα να εξηγήσω ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην πολυτάραχη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος μας είναι μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική», δήλωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με κανένα το δικαίωμα στην ΑΟΖ σημειώνοντας ότι  αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα πρέπει να στηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε ζητήματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και ΑΟΖ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ερικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και με άλλους αμερικανούς αξιωματούχους.

«Σημεία συμφωνίας και διαφωνίας» υπήρξαν κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ και «κοινή διαπίστωση» ήταν ότι η λιτότητα δεν αντιμετωπίζει την κρίση και πως η γερμανική επιμονή οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και επικίνδυνο αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος σε μια σειρά ζητημάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «συνέχεια και συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική, ενώ για εσωτερικά θέματα παρουσίασε τις απόψεις του για την αύξηση των φαινομένων βίας, με στοχευμένες επιθέσεις, καθώς και για τις ναζιστικές μεθόδους της Χρυσής Αυγής.

Οι αμερικανοί συνομιλητές του δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στα θέματα τρομοκρατίας και όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις απόψεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών θα πρέπει να μετατρέπεται σε πολιτική δύναμη».

Για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ τονίστηκε και από τις δυο πλευρές η αναγκαιότητα για υπεράσπιση «κοινών αξιών» και για «αμοιβαία συνεργασία».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις διαφορές με την ΠΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε επίσης το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση της ΑΟΖ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας την αντίθεσή του περί «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αποτελώντας πόλο σταθερότητας και συνεργασίας.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία επεσήμανε ότι πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Σε ο,τι αφορά στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να δοθεί προοπτική με τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, την εποχή που στην τουρκοκυπριακή ηγεσία βρισκόταν ο κ. Ταλάτ.

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση για επίλυση της διαφοράς με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εκτός από τη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε νωρίτερα συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, ενώ απόψε θα συνεχίσει το πρόγραμμα των επαφών του με συναντήσεις που θα έχει στο Καπιτώλιο και με άλλους βουλευτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ