Κόσμος
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 17:26

Θεωρίες συνωμοσίας

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ένας συνωμοσιολογικός πυρετός έχει καταλάβει τη Γερμανία. Τα βιβλία που αποκαλύπτουν «τα μυστικά της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» πολλαπλασιάζονται, και τα περισσότερα απ' αυτά γίνονται γρήγορα μπεστ-σέλερ.

Τον περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η CIA και η 11η Σεπτεμβρίου» του Αντρέας φον Μπούλοβ, πρώην υπουργού της κυβέρνησης του Χέλμουτ Σμιτ. Το βιβλίο, που είναι τέταρτο στις πωλήσεις σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», υποστηρίζει ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για συμμετοχή των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο βιβλίο με αυτό το θέμα κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2002 και έχει πουλήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 100.000 αντίτυπα. Πρόκειται για το βιβλίο του Ματίας Μπρόκερς Συνωμοτικές θεωρίες για τις 11/9». Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα, με τίτλο «Γεγονότα, διαστρεβλώσεις και συγκαλυμμένες αποδείξεις», κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο. Ο Μπρόκερς, πρώην δημοσιογράφος στην «Die Tageszeitung», υποστηρίζει ότι ορισμένοι από τους καμικάζι της 11/9 μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.

Ο Γκέρχαρτ Βισνέφσκι, πάλι, εκφράζει στο βιβλίο «Επιχείρηση 11/9, Επίθεση στον πλανήτη» τις αμφιβολίες του για το αν εξερράγη πράγματι κάποιο αεροπλάνο στην Πενσυλβανία. Τον περασμένο Ιούνιο, μάλιστα, αυτός ο 43χρονος ανεξάρτητος δημοσιογράφος παρουσίασε σχετική έρευνα στο περιφερειακό κανάλι WDR, σε μια ώρα μεγάλης θεαματικότητας.

Και οι τρεις συγγραφείς υποπτεύονται τους ανθρώπους του Λευκού Οίκου ότι θυσίασαν «δύο πύργους» για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης και τις μυστικές υπηρεσίες ότι ψεύδονται. Κάτι ανάλογο έχει υποστηρίξει και ο γάλλος συγγραφέας Τιερί Μεσάν στο βιβλίο του «Η τρομακτική απάτη», που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 18 γλώσσες.

Σε μια δημόσια εκδήλωση με τίτλο «Η σκηνοθεσία της τρομοκρατίας», οι παριστάμενοι άκουσαν τον Μπρόκερς, που ήταν ο βασικός προσκεκλημένος, να διακηρύσσει ότι η 11η Σεπτεμβρίου και τα όσα ακολούθησαν αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πλύση εγκεφάλου στην ιστορία.

Σε μια λεπτομερή έρευνα 16 σελίδων, το περιοδικό «Der Spiegel» απέρριψε σημείο προς σημείο αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. «Οι επιστολές που λαμβάνουμε από τους αναγνώστες συμφωνούν μαζί μας και αναγνωρίζουν ότι τα επιχειρήματα αυτών των βιβλίων είναι αβάσιμα», λέει ο Γκίντερ Λατς, ένας από τους συντάκτες της έρευνας. «Ομως, κατά βάθος, η εντύπωση της συνωμοσίας παραμένει. Πρέπει να γράψεις τουλάχιστον 600 σελίδες για να τους πείσεις».

Γιατί ένα τμήμα της γερμανικής Αριστεράς υπέκυψε στη γοητεία των θεωριών συνωμοσίας; Σε μια ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Die Zeit», ο Γιοργκ Λάου υποστηρίζει ότι η «προεδρία του υιού Μπους προσφέρει ασφαλώς το πιο γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας από το θάνατο του Τζον Κένεντι».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο στην εβδομαδιαία αυτή εφημερίδα, το 19% των Γερμανών πιστεύουν ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οργανώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Εκείνοι που βλέπουν το «χέρι» της Ουάσινγκτον πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας είναι περισσότεροι στην πρώην ανατολική Γερμανία (29%) απ' ό,τι στη δυτική Γερμανία (16%). Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 31% των Γερμανών κάτω των 30 ετών δεν αποκλείουν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου να οργανώθηκαν από την Ουάσινγκτον.

Στο βιβλίο του, ο Ματίας Μπρόκερς κάνει έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και στον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, το 1933, που προετοιμάστηκε από τον Χίτλερ για να συντρίψει την κομμουνιστική και σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. Η σύγκριση ανάμεσα στον Μπους και στον Χίτλερ γίνεται άλλωστε συχνά από τους αντιπάλους του πολέμου στο Ιράκ. Ακριβώς επειδή έκανε αυτή τη σύγκριση, η υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντάουμπλερ-Γκμέλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2002. Χιλιάδες αντίπαλοι του πολέμου, όμως, έχουν διαδηλώσει τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες φωνάζοντας συνθήματα με αυτό το περιεχόμενο.

Πηγές: Le Monde, ΑΠΕ