Κόσμος
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 09:48

Αυτοσυγκράτηση από όλους στο Μεσανατολικό ζητούν οι ΗΠΑ

Αυτοσυγκράτηση, μετά την επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών σε συριακό έδαφος, σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάϊφα, αξίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Μεσανατολικό, κατηγορώντας τη Δαμασκό, ότι βρίσκεται σε λάθος πλευρά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η Συρία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, τονίζοντας ότι το Ισραήλ με την ενέργειά του αυτή, απειλεί «την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και διεθνώς».

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι η επίθεση ήταν πράξη αυτοάμυνας, καθώς στόχος της επιδρομής ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης παλαιστινίων μαχητών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο συριακό έδαφος, όπου τραυματίστηκαν δύο άτομα.

Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει το συριακό σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την ισραηλινή επιδρομή,καθώς δεν αναφέρεται στην παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στη Χάϊφα που στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους.

Η Δαμασκός ζήτησε να υπάρξει άμεση ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης αλλά η Ουάσινγκτον ζήτησε να σταλεί στις διάφορες πρωτεύουσες για να συζητηθεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Συρία είναι σε λάθος πλευρά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζων Νεγκροπόντε.

Λίγες ώρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, στον οποίο συνέστησε αυτοσυγκράτηση.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Συρία ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία και την αποκάλεσε τον μεγαλύτερο οικονομικό υποστηρικτή των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή, μετά τον ανατραπέντα πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Τις κατηγορίες εκτόξευσε ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, κατά την έκτακτο σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμου στη Νέα Υόρκη. Ο Γκίλερμαν χαρακτήρισε τη Συρία μέλος του «άξονα του κακού». Ο ίδιος τόνισε πως η επίθεση στη Συρία ήταν αναγκαία στα πλαίσια του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η επιδρομή ήταν το πρώτο κτύπημα του Ισραήλ μέσα στο έδαφος της Συρίας μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1973. Μάλιστα οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα που λένε ότι έχουν γυριστεί στο στρατόπεδο αυτό πριν 18 μήνες από ιρανικό τηλεοπτικό συνεργείο, και δείχνουν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν επίσης ότι το στρατόπεδο αυτό παλαιότερα ήταν κέντρο εκπαίδευσης μελών της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα.

Τα συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και υποστήριξαν ότι ο στόχος ήταν ένας προσφυγικός καταυλισμός.

Αναλυτές λένε ότι, παρ' όλο που τα Ηνωμένα Έθνη και η Ουάσινγκτον αναμένεται να κάνουν κινήσεις για να σταματήσουν την κλιμάκωση στο άμεσο μέλλον, η επιδρομή μετακίνησε τη γραμμή άμυνας.

«Αυτή είναι μια νέα φάση, η αρχή μιας νέας φάσης αντιποίνων, επειδή τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει το Ισραήλ από το να κτυπήσει συριακούς στόχους ή παλαιστινιακούς στόχους στη Συρία», δήλωσε ο Φαρίντ αλ-Χάζεν, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

«Εφόσον δεν υπάρχει στρατιωτικό αντίδοτο στο Ισραήλ, το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα πολιτική ξανά αν υπάρξει άλλη επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών», πρόσθεσε ο αλ Χάζεν.