Πολιτική
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 21:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (06/10/2003) Μέρος 2/4

Σας είπε δηλαδή ο κ. Βαρδινογιάννης ότι αυτός είναι το κράτος, αυτός είναι η εξουσία, αυτός αποφασίζει και κάνει συλλήψεις και ενδεχομένως σκοτώνει, αποδίδει δικαιοσύνη και κανένας Δικαστής δεν ετόλμησε να του πει «ποιος είστε εσείς κύριε; Είσαστε το κράτος, είσαστε το παρακράτος και με ποιο δικαίωμα θα συλλαμβάνατε εσείς και ενδεχομένως θα σκοτώνατε κάποιους από τα μέλη της 17Ν;›. Μπήκε και έφυγε. Η παρουσία του μάλιστα καταγράφτηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτά βέβαια που δεν ελέγχονται. Τι εξέφρασε αυτός ο συγκεκριμένος, θύμα της 17Ν, δεν το αμφισβητεί κανείς, μέσα σε αυτήν την αίθουσα;

Χτυπάει λοιπόν το κεφάλαιο το οποίο είναι ασύδοτο σε αυτόν τον τόπο. Χτυπάει το κράτος η 17Ν με τις ενέργειές της το οποίο μονοπωλεί τη βία. Είναι ο μόνος τρομοκράτης αυτή την στιγμή σε αυτή την χώρα. Το κράτος δημιουργεί την φτώχια, την ανεργία. Το κράτος δεν αμβλύνει την κοινωνική ανισότητα, την γεννά, την αναπαράγει, την επεκτείνει την κοινωνική ανισότητα. Αυτά τα περί κράτους πρόνοιας τα οποία μάλιστα και τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε, εκλογές έρχονται, (τι άλλο θα πουν;) για το κράτος πρόνοιας, για την φροντίδα κλπ είναι παραμύθια. Το κράτος σας επαναλαμβάνω γεννά τη βία, γεννά τη φτώχια, γεννά την ανεργία.

Πείτε μου εσείς ποια είναι μεγαλύτερη τρομοκρατία για όλους τους Έλληνες εργαζόμενους; Καλά η 17Ν χτύπαγε κάποια στηρίγματα του κεφαλαίου και κάποια άλλα στηρίγματα ετρομοκρατούντο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Χτυπούσε τον τάδε επιχειρηματία και άλλοι μερικοί επιχειρηματίες ετρομοκρατούντο. Αυτό είναι δεδομένο. Για πείτε μου όμως η ανεργία πόσα εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων τρομοκρατεί; Για πείτε μου η έλλειψη πρόνοιας πόσα εκατομμύρια γερόντων τρομοκρατεί; Δεν είναι τρομοκρατημένοι όλοι οι γέροντες διότι πιστεύουν ότι αν ποτέ χρειαστεί να πάνε σε ένα νοσοκομείο θα πεθάνουν σε έναν διάδρομο πάνω σε ένα ράντζο; Για πείτε μου ήταν πράξη τρομοκρατίας δια παραλήψεως τελουμένη η ενέργεια της Γαλλικής Κυβέρνησης (δια παραλήψεως το επαναλαμβάνω) να πεθάνουν 15.000 γέροντες το περασμένο καλοκαίρι από θερμοπληξία και από έλλειψη στοιχειώδους ενδιαφέροντος γι’ αυτό το οποίο για λαϊκή κατανάλωση λέγονται «περήφανα γηρατειά› την παραμονή των εκλογών πάντα;

Τα περήφανα γηρατειά λοιπόν δεν τρομοκρατήθηκαν κι εδώ στην Ελλάδα όταν είδαν ότι 15.000 άνθρωποι σε ελάχιστες ημέρες έμειναν νεκροί από την θερμοπληξία; Πού είναι το κράτος πρόνοιας, πού είναι η φροντίδα; Να το κράτος «τρομοκράτης› το οποίο δημιουργεί όλα αυτά τα φαινόμενα.

Η 17Ν κ.κ. Δικαστές δεν είχε σχέση με την τυφλή, την οριζόντια αποκαλούμενη τρομοκρατία την οποία χρησιμοποίησαν οι νεοφασίστες στην Ιταλία, στην πιάτσα Φοντάνα και στον σταθμό της Μπολώνιας όπου τοποθέτησαν βόμβες και είχαμε δεκάδες νεκρούς. Δεν έχουν σχέση με αυτή την οριζόντια τρομοκρατία διότι η 17Ν είχε στόχους συγκεκριμένους, πολιτικούς στόχους σε αντίθεση με τους νεοφασίστες αυτούς της Ιταλίας οι οποίοι πράγματι ήταν τρομοκράτες διότι δεν είχαν στόχευση. Έβαζαν μία βόμβα γενικώς και αορίστως σε έναν σταθμό και ας σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι.

Από την 17Ν δεν τρόμαξε, δεν τρομοκρατήθηκε ο Ελληνικός λαός. Αντίθετα υπήρχε μία κοινωνική αποδοχή. Ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο πολύ τακτικά συναντούσαμε το φαινόμενο να λένε πολλοί γύρω μας «καλά του κάνανε αυτού, καλά είναι αυτά που γράφουν, σωστά είναι›. Ακόμα κι εδώ μέσα στην αίθουσα, νομίζω και από την έδρα ακούστηκε ότι κάποιοι θα προσυπέγραφαν αυτές τις προκηρύξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτης, στο σημείο αυτό να διακόψουμε για λίγα λεπτά.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Δικαστές, έλεγα ότι σε ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό η 17Ν μέσα σε αυτήν την ιστορική εξέλιξη είχε κοινωνική αποδοχή γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρούσε τις πράξεις της πράξεις κοινωνικής δικαιοσύνης και μάλιστα στις περιπτώσεις που δεν ήταν εμφανής η παρουσία της θεσμικής δικαιοσύνης. Πόνο πραγματικά προκαλεί και σε μένα ιδιαίτερα όταν βλέπω κάποιον αδικούμενο πολίτη να λέει: θα προσφύγω στον τηλεοπτικό αστέρα που λέγεται Τάκης, Σάκης ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο προκειμένου να βρω το δίκιο μου, αυτό το δίκιο που απλώς ο Έλληνας πολίτης δεν βρίσκει πολλές φορές από την Δικαιοσύνη.

Πολύ συζήτηση έγινε σε αυτή την αίθουσα όλους αυτούς τους μήνες για το σύστημα των αξιών μας, για το Σύνταγμά μας, τους νόμους μας, το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, την απόλυτη αξία αυτής της ανθρώπινης ζωής αντίθετα με το 45άρι του κ. Κουφοντίνα ο οποίος έχει ένα άλλο σύστημα αξιών. Πολύ κουβέντα έγινε για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αντίθετα πάλι με τη στάση και την συμπεριφορά την ποινικά αξιόλογη - εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση – κάποιων κατηγορουμένων.

Όλα αυτά κ.κ. Δικασταί έχω την άποψη όλες αυτές οι θεωρίες, οι απόψεις, οι ερμηνείες του Συντάγματος, ο σεβασμός του Συντάγματος, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής είναι εργαλεία και μηχανισμοί, θεωρίες για την χειραγώγηση κάθε Έλληνα πολίτη και για την διαφύλαξη των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Είναι γεγονός ότι το Σύνταγμα και τους νόμους τους επικαλούμεθα εκεί που μας συμφέρει. Εκεί που δεν μας συμφέρει δεν γίνεται καθόλου κουβέντα γι’ αυτό.

Η ανθρώπινη ζωή και η αξία της είναι μια έννοια σχετική. Τη συζητάμε μόνο όταν πρόκειται για την ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάποιου στηρίγματος αυτής της άρχουσας τάξης, κάποιου στηρίγματος του συστήματος, για την ανθρώπινη ζωή κάποιου εκπροσώπου του μεγάλου κεφαλαίου ή κάποιου παράγοντα του ιμπεριαλισμού. Έτσι έγινε κι εδώ. Όταν πρόκειται για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής κάποιου εργαζομένου, όταν πρόκειται για την απώλεια της ζωής κάποιου διαδηλωτή, κάποιου μετανάστη, κάποιου που ανήκει σε κάποιες περιθωριακές ομάδες, κάποιου τσιγγάνου ή τους χιλιάδες νεκρούς των ιμπεριαλιστικών πολέμων δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή και η αξία των ανθρώπινων αυτών ζωών δεν έχει καμία σημασία.

Πάντα εξ αμελείας είναι γνωστό, εδώ έχει μεγάλη ευθύνη η Δικαιοσύνη, πάντα εξ αμελείας εκπυρσοκροτούν τα 45άρια της αστυνομικής αυθαιρεσίας, πάντα εξ αμελείας τελούνται αυτά τα εργατικά ατυχήματα, πάντα εξ αμελείας όταν έχουμε αυτές τις πολυσέλιδες εκθέσεις. Μάλιστα ο κ. Μαρκής όταν την επικαλέσθηκα – το θυμάμαι καλά – μου είπε «πού τα είδατε εδώ;›. Αν θέλετε όταν τελειώσω την αγόρευσή μου θα σας δώσω την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα να δείτε πόσους νεκρούς έχουμε από την αστυνομική αυθαιρεσία, πόσους νεκρούς έχουμε από τα εργατικά ατυχήματα και την ασυδοσία των βιομηχάνων. Πάντα όμως έρχεται αυτά τα πράγματα και την προστασία αυτών των ανθρώπων που είναι υπεύθυνη να την επικυρώσει και η Δικαιοσύνη.

Μόνο αν ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη κι εδώ είναι η σκοπιμότητα, σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι στους σεισμούς, πνίγηκαν τόσοι άνθρωποι στο «ΣΑΜΙΝΑ› τότε έχουμε τον ενδεχόμενο δόλο. Έχουμε τον ενδεχόμενο δόλο ίσια-ίσα για να κατασιγάσουν τα πάθη. Ο ενδεχόμενος αυτός δόλος δεν υπάρχει στη περίπτωση που ένα αστυνομικό όργανο από απόσταση 1 μέτρου πισώπλατα πυροβολεί στο κεφάλι έναν τσιγγάνο. Θεωρείται εξ αμελείας εκπυρσοκρότηση του όπλου και βεβαίως η Δικαιοσύνη αυτή που είπα ότι είναι ενταγμένη μέσα σε αυτό το αστικό σύστημα δεν μπορεί να κρίνει διαφορετικά.

Η Δικαιοσύνη δεν είναι πάνω από τις τάξεις. Η Δικαιοσύνη είναι ένα όργανο και ένας μηχανισμός αυτού του κράτους. Πριν λίγες ημέρες έλεγα ότι το Ανώτατο Συμβούλιο, Προανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων εξέδωσε μία απόφαση στην οποία κρίνει ότι οι εφοπλιστές οι οποίοι είχαν το πλοίο «ΣΑΜΙΝΑ› και οι κρατικοί υπάλληλοι οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του πλοίου αυτού δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη. Κάποιος καπετάνιος, πλοίαρχος, υποπλοίαρχος, μούτσος (δεν ξέρω τι ) τελικά θα τιμωρηθεί για όλους αυτούς τους νεκρούς.

Στην περίπτωση που κάποιο στήριγμα του συστήματος υπερβεί τα όρια τότε τι κάνουμε; Αν μάλιστα αυτό το στήριγμα του συστήματος συγκρούεται με ένα άλλο στήριγμα του συστήματος και έχει διαπράξει ένα σωρό εγκλήματα και είναι πια εμφανή τότε τι γίνεται; Τότε – το είδαμε και αυτό – ο κατηγορούμενος επιβάλλονται 10-12 χρόνια φυλακή πριν οδηγηθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού διότι συγκρούστηκε με έναν Υπουργό εν ενεργεία για βαρύτατα εγκλήματα, του επιβάλλεται μία ποινή 10-12 χρόνια φυλακή και πριν οδηγηθεί στον Κορυδαλλό από το Τμήμα Μεταγωγών ακόμα αφήνεται ελεύθερος διότι έχει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και συγκεκριμένα άσθμα για να κυκλοφορεί έκτοτε με ένα τεράστιο πούρο σε όλες τους τις φωτογραφίες και να λοιδορεί και να εξευτελίζει την Δικαιοσύνη. Ποιος; Αυτός ο άνθρωπος.

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στον τόπο μας. Τα λέμε αυτά όταν την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι οι καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου κρατούνται μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού. Μια επίσκεψη δεν θα έβλαπτε παρά το γεγονός ότι υπάρχει Εισαγγελέας αρμόδιος των Φυλακών για να διαπιστώσουμε τι περίπου γίνεται μέσα στις Φυλακές. Τα λέμε αυτά γιατί εμείς υπηρετούμε την Δικαιοσύνη. ¶σπρισαν τα μαλλιά μας για να υπηρετούμε την Δικαιοσύνη και πονάμε για την Δικαιοσύνη περισσότερο από τους Ηρακλείς της Δικαιοσύνης κατά τους Ηρακλείς του στέμματος οι οποίοι στην ουσία την υπονομεύουν.

Τα λέω αυτά γιατί θέλω να μπω σε ένα τεράστιο θέμα, το σημαντικότερο για μας που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περίπτωση της νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Επανερχόμαστε στο θέμα αυτό όχι γιατί θέλουμε να καταγράψουμε άλλη μια φορά τις παραβιάσεις αλλά για να επισημάνουμε την καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών ενός πολίτη και την έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια για την οποία τόσο πολλά ακούστηκαν μέσα σε αυτή την αίθουσα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η περίπτωση του Σάββα Ξηρού κκ. Δικασταί αποτελεί κλασική περίπτωση, χαρακτηριστική περίπτωση εξουσιαστικής αθλιότητας, κρατικής αθλιότητας. Πρέπει να την καταγράψουμε για να αντιληφθεί κάθε Έλληνας πολίτης πώς αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών ορισμένοι, τα δικαιώματα αυτά τα οποία προήλθαν από αγώνες αιώνων από ποτάμια αίματος για να έρθει ο κάθε Διώτης μέσα σε μια νύχτα να τα συρρικνώσει, να τα υπονομεύσει και τελικά να τα καταργήσει.

Αν ανεχθούμε σήμερα αυτές τις παραβιάσεις, εάν δεν στηλιτεύσουμε αυτές τις παραβιάσεις που έγιναν στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού από την επόμενη ημέρα αυτές οι παραβιάσεις θα επεκτείνονται και θα διογκώνονται και τελικά θα κυριαρχήσουν σε αυτόν τον τόπο.

Το Δικαστήριό σας κ.κ. Δικασταί ήδη έκρινε ορισμένα ζητήματα. Μάλιστα δεν χρειάζεται εγώ να επανέλθω. Έκρινε λοιπόν ότι η ανάκριση ετοιμοθανάτων στην εντατική ενός κρατικού νοσοκομείου είναι νόμιμη. Χωρίς να έχει συλληφθεί, χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του η ανάκριση, η βασανιστική ανάκριση ενός μελλοθανάτου, ετοιμοθανάτου είναι νόμιμη.

Η παρουσία μασκοφόρων τρομοκρατών στον Ανακριτή – αυτοί είναι που τρομοκρατούν – κυκλοφορούσαν με κάτι τεράστια όπλα και τις κουκούλες. Αυτοί τρομοκρατούσαν όλον τον Ελληνικό λαό. Η παρουσία τους λοιπόν μέσα στον Ανακριτή – καινούριο φαινόμενο αυτό – είναι νόμιμη. Ο κ. Πρόεδρος μη γνωρίζοντας ότι εμείς έχουμε άσσο στο μανίκι γι’ αυτό το θέμα με τις σφραγίδες και τις υπογραφές των υπευθύνων της Αντιτρομοκρατικής του κ. Σύρου έλεγε όταν τα καταγγέλλαμε αυτά ότι μέσα στο γραφείο του Ανακριτού δεν ήταν αστυνομικοί των συνοδειών που έχουν στην Ασφάλεια και οι οποίοι είναι άσχετοι με τις υποθέσεις, δεν ήταν Αστυνομικοί των Μεταγωγών που είναι άσχετοι με τις υποθέσεις, ήταν Αξιωματικοί και Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με κουκούλα και όπλα τα οποία σημάδευαν τους κατηγορουμένους.

Μας είπε ότι τότε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο «εγώ θα γκρεμίσω το κράτος› είπε ο κ. Πρόεδρος. Τελικά όταν βγάλαμε τον άσσο από το μανίκι ο οποίος επαναλαμβάνω έφερε την υπογραφή και την σφραγίδα του Διοικητού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και τις ένορκες καταθέσεις των Αστυνομικών οι οποίοι βεβαίωναν ότι παρίσταντο μέσα στον Ανακριτή, όταν αυτοί αλυσοδεμένοι κάτω από αυτή την ασφυκτική, τρομερή πίεση, την αϋπνία, την ταλαιπωρία οδηγούντο για να απολογηθούν τότε ο κ. Πρόεδρος άλλαξε άποψη και είπε «εντάξει μπορεί να πήγαν αλλά να πήγαν γιατί η κα Μπούμη η Ανακρίτρια φοβόταν›.

Μα η κα Μπούμη η Ανακρίτρια ουδέποτε εξέφρασε κάποιον φόβο και ουδέποτε υπέβαλλε ένα αίτημα γραπτό ή προφορικό να πει «θέλω να είναι κάποιοι Αστυνομικοί› όχι βέβαια Αστυνομικοί από αυτούς της Διωκτικής Αρχής οι οποίοι βεβαίως αυτή την απόρρητη ανάκριση και απολογία θα την διαβίβαζαν αμέσως στους προϊσταμένους τους και είναι γνωστό τι θα περίμενε αυτούς τους δύστυχους κατηγορουμένους όταν θα έπρεπε να γυρίσουν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και να παραμείνουν άλλος 10, άλλος 15 ημέρες εκεί πάλι.

Αυτό πείτε μου πώς θα το αποφύγουμε στο μέλλον. Πώς στο μέλλον κάποιος ανακριτής δεν θα ισχυριστεί κι αυτός –αυτός μπορεί και να το ισχυριστεί, η κα Μπούμη δεν το ισχυρίστηκε- ότι «εγώ φοβάμαι› και εν πάση περιπτώσει ο άλλος ισχυρισμός που ακούστηκε μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, ήταν ότι τα όπλα δεν σημάδευαν τους κρατουμένους, σημάδευαν μάλλον κάποιο ανθοδοχείο της κυρίας ανακρίτριας ή τη βιβλιοθήκη της ή τα παράθυρα μην τυχόν και μπουν κάποιοι δικηγόροι μέσα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα γίνει, μέρες που η Σχολή Ευελπίδων εστρατοκρατείτο κυριολεκτικά, ούτε οι δικηγόροι δε μπορούσαν να μπουν και να πλησιάσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη, επειδή είπατε για κάτι προσωπικό, εγώ δεν είπα τί θα κάνω, είπα τί θα έκανα αν ήμουν Ανακριτής και μου έβαζαν σώνει και καλά μέσα αστυνομικούς. Αυτό ήταν προσωπικό το θέμα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι, και είπατε «θα γκρέμιζα το κράτος›. Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα γκρέμιζα, όχι θα γκρεμίσω το κράτος αν αποδείξετε εσείς....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι, «θα γκρέμιζα το κράτος›......

Εκρίθη λοιπόν ότι η κράτηση υπόπτων για όσο χρόνο επιθυμεί η Αστυνομική Αρχή, είναι νόμιμη. Η κράτηση του Σάββα Ξηρού υπερέβη μήνες ολόκληρους, τουλάχιστον μέχρι 7 Αυγούστου όπου δήθεν συνελήφθη και δήθεν 31 του μηνός έβγαλε ένταλμα συλλήψεως ο κ. Ζερβομπεάκος, επί 7 ημέρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν γνώριζε, δεν μπορούσε να τον συλλάβει, διέφευγε τη σύλληψη ο Σάββας Ξηρός και όταν συνεννοήθηκαν για το πότε είναι έτοιμος ο Ανακριτής να τον δεχθεί, πήγε στις 7 του μηνός από τις 31 Ιουλίου το ένταλμα, στις 7 του μηνός πήγε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η πανίσχυρη και τον συνέλαβε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Φοβερό γεγονός.

Για να μπορέσει την επόμενη ημέρα με αυτά τα τερτίπια, τα οποία δυστυχώς αυτά είναι τερτίπια και αυτές είναι ψιλοκομπινούλες τις οποίες η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να κάνει και τα οποία ήρθε να επικυρώσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκης λέγοντας όταν πια κραύγαζε όλη η Ελλάδα, κραύγαζαν και οι Εισαγγελείς ακόμα τί έγινε με το 40ήμερο του Σάββα Ξηρού, τί γίνεται εκεί μέσα.

Ήρθε τότε να πει ότι «εγώ έλεγξα την κατάσταση, την έλεγξα ακούγοντας τον κ. Διώτη φυσικά μόνο, όχι ακούγοντας και τη δική μας άποψη, ότι όλα είναι νόμιμα σύμφωνα με το σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ήρθε και η επικύρωση της παρανομίας από τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το τέταρτο θέμα το οποίο εκπορεύθηκε -δεν εκρίθη βέβαια, εκρίθη εμμέσως- από την Εισαγγελική Αρχή, ήταν ότι τα βασανιστήρια – ψηφίσαμε και νόμο τρομάρα μας, για να δείξουμε την υποκρισία του ελληνικού κράτους γι αυτό το θέμα και πανηγυρίζαμε- αποδεικνύονται μόνο διά πιστοποιητικού της Ιατρικής Υπηρεσίας των βασανιστών ή με φωτογραφίες από φωτογραφική μηχανή που θα πρέπει να φέρει ο βασανιζόμενος και να φωτογραφίζει εκεί, στον τόπο του βασανισμού του, για να μπορέσει να τις προσκομίσει μετά στο Δικαστήριο και να αποδείξει το βασανισμό του.

Γνωρίζετε τί λέει ο νόμος, αυτός ο νόμος της υποκρισίας, για να δείξει η χώρα μας ότι σέβεται τις Διεθνείς Συμβάσεις, σέβεται τις εξελίξεις τις παγκόσμιες, τί λέει ο νόμος και τί εκπορεύθηκε από τα Εισαγγελικά χείλη: «Ας μας έφερναν φωτογραφίες για τα βασανιστήριά τους›.

Μπαίνω λοιπόν στο θέμα κ.κ. Δικαστές που αφορά τον Σάββα Ξηρό. Ο Σάββας Ξηρός είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σ’ αυτή την ιστορία η οποία δικάζεται. Μία βόμβα εξερράγη στα χέρια του στις 29 Ιουνίου του περασμένου χρόνου, τη στιγμή που επιχειρούσε να την τοποθετήσει. Διαλυμένος κυριολεκτικά από την έκρηξη μεταφέρεται στο ΤΖΑΝΕΙΟ νοσοκομείο όπου και διασωληνώνεται, ταυτόχρονα όμως, γιατί κάθε στιγμή για ορισμένους ανθρώπους έχει και τα οικονομικά ανταλλάγματά της, σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή κάποιοι Κρατικών Υπηρεσιών, φροντίζουν να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες –ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας-, διώκονται Αξιωματικοί του Λιμενικού γι αυτή την υπόθεση και οδηγούνται στο Στρατοδικείο ύστερα από δικές μας καταγγελίες.

Τον φωτογραφίζουν –είναι αυτές οι γνωστές φωτογραφίες, ένας άνθρωπος λιωμένος, πολτοποιημένος, διότι εκεί μπορεί να παιχθούν και 5, 10 εκατομμύρια, 12 νομίζω παίχτηκαν και είναι κι αυτό ένα κομμάτι του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ένας γυμνός πολτοποιημένος άνθρωπος φωτογραφίζεται διασωληνωμένος, βουτηγμένος στα αίματα, για να μπορέσουν να πουληθούν μετά αυτές οι φωτογραφίες, όπως αύριο θα πωλούνται και οι βιντεοκασέτες των ανακρίσεων και δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο.

Νοσηλεύεται λοιπόν, ενώ είναι διασωληνωμένος μεταφέρεται άγνωστο για ποιο λόγο, στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Όπως προκύπτει από έγγραφο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ το οποίο σας έχουμε θέσει υπόψη, νοσηλεύτηκε ο Σάββας Ξηρός από 30/6/2002 έως 2/9/2002. νοσηλεύεται συνεχώς στη Μ.Ε.Θ. στην οποία είναι γνωστό, όλοι έχουμε επισκεφθεί τέτοιες Μονάδες, ότι αν σου επιτραπεί η είσοδος, σου επιτρέπεται μόνο για ένα λεπτό, να δεις από μακριά μην τυχόν και μεταφέρεις και μικρόβια στον ασθενή, είναι προφανώς σε πολύ βαριά ο ασθενής και υπάρχουν ειδικά μέτρα φροντίδας για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες αυτές.

Ο Σάββας Ξηρός εισάγεται σε αυτή τη Μονάδα έχοντας ενδοπνευμονική αιμορραγία, βαριές θλάσεις των πνευμόνων, ιδιαίτερα δεξιά, με ενδοπνευμονική αιμορραγία και αιμόπτυση, με επίταση του βρογχικού του άσθματος λόγω εισπνοής αερίων, με κακώσεις του σπλαχνικού κρανίου, κατάγματα ρινικών οστών, προσθίου και έξω τοιχώματος δεξιού ιγμορίου, με κακώσεις στους οφθαλμούς, στον αριστερό οφθαλμό διαμπερές τραύμα κερατοειδούς με πρόπτωση της ίριδας, οίδημα και αλλότρια σώματα κερατοειδούς. Στον δεξιό οφθαλμό έφερε αλλότρια σώματα κερατοειδούς και εξωβολβικά οίδημα κερατοειδούς, μικρή εκτόπιση κόρης. Εγκαύματα θερμικά και χημικά και εκδορές προσώπου προσθίας επιφανείας θώρακος και κοιλίας, μηρών και δεξιάς κνήμης και θλαστικά τραύματα προσώπου. Με ωτικές βλάβες, φολική ρήξη τυμπάνων, ιδιαίτερα δεξιά, με σημεία μετατραυματικής φλεγμονής, βαρηκοΐα και εμβολές. Με τραυματικό ακρωτηριασμό δεξιάς άκρας χειρός, με εκρηκτικά τραύματα, κατάγματα και εξαρτρήματα μετακαρπίων, με σημαντική αιμορραγία, με κάταγμα δεξιάς ωλένης, με λοιμώξεις που παρουσιάστηκαν και παραμένει διασωληνωμένος μέχρι τις 4 του μηνός.

Εμείς έχουμε την άποψη ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ήδη είχε αρχίσει η ανάκρισή του κι εκεί συντελείται ένα ιατρικό και νομικό έγκλημα στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού. Στις 4/7 σύμφωνα με τα επίσημα πιστοποιητικά του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ο κρατούμενος αποσωληνώνεται μεσημέρι στις 15:30 και στις 01:00, δηλαδή λίγες ώρες μετά όταν είχε μπει η 5/7, αρχίζει η ανάκρισή του.

Ένας Εισαγγελέας και ένας Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διάφοροι ξένοι παράγοντες που μιλούσαν αγγλικά, δεκάδες Αξιωματικών, αστυνομικών, οπλοφόρων, με έναν ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ αποκλεισμένός εντελώς από την οδό Μαρασλή ακόμα και αρχίζει η ανάκρισή του. Σε αυτό τον άνθρωπο, τον ολοκληρωτικά διαλυμένο, στον οποίο γίνονται κάποιες επεμβάσεις για να αποκατασταθούν ορισμένα πράγματα, στον οποίο χορηγούνται διάφορα φάρμακα προκειμένου να λειτουργήσει ο ορός της αλήθειας τον οποίο επεδίωκαν, προκειμένου να του αλλοιώσουν την προσωπικότητα, αυτός ο άνθρωπος αρχίζει και ανακρίνεται.

Αρχίζει να ανακρίνεται χωρίς να έχει συλληφθεί, αρχίζει να ανακρίνεται και γίνονται διάφορες ανακριτικές πράξεις, του παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, του παίρνουν και ταυτοποιούν το DNA, σας έχω δώσει τα χαρτιά όπου φαρδιά-πλατιά είναι η υπογραφή του κ. Σύρου πάλι, ο οποίος λέει «στείλτε μου 5 κ.εκ. αίματος του Σάββα Ξηρού, διότι θέλω να ταυτοποιήσω το DNA του›. Ποιο Συμβούλιο Εφετών και ποιος νόμος 2928;

Αυτοί οι άνθρωποι παραβιάζουν και τον ίδιο τον τρομοκρατικό νόμο, τον ίδιο τον τρομοκρατικό νόμο τον οποίο ψήφισαν εννοείται για να εξοντώσουν αυτούς –σιγά μη τους εξόντωσαν, αν δεν ήταν η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού σιγά μη μπορούσε ο νόμος να βοηθήσει στην εξάρθρωση, σιγά που θα συνελαμβάνοντο αυτοί οι άνθρωποι, είναι γνωστό ποιοι θα συλλαμβάνονταν, είναι γνωστό, υπήρχε και κατάσταση ολόκληρη, έτοιμη και μάλιστα εκείνη την ημέρα, Κυριακή, οι εφημερίδες έγραφαν ότι «είναι έτοιμες οι συλλήψεις, ήδη παρακολουθούνται, θα συλληφθούν αυτοί οι άνθρωποι. Ποιοι; Οι συνήθεις ύποπτοι, αυτοί τους οποίους κατά καιρούς συλλαμβάνανε για τρομοκράτες και τελικά καλά που υπήρχαν και τα Μικτά Ορκωτά κι έτσι ο Σκυφτούλης δεν πήγε για τρομοκράτης της 17Ν και συμμετέχων στη συμπλοκή στα Σεπόλια κτλ.

Τί συνέβη λοιπόν; Αποδεδειγμένα του χορηγούνται φάρμακα. Ο καθηγητής κ. Στεφανής, διακεκριμένος ψυχίατρος απ’ ότι λένε, σε μία δήλωσή του που κάνει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, λέει ότι «το μόνο ελαφρυντικό για όσα είπε ο Σάββας Ξηρός είναι ότι η ψυχολογική του κατάσταση σε μια ορισμένη περίοδο ήταν τέτοια που να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα›. Του ξέφυγε; Είχε άλλο λόγο και το είπε; Δεν το γνωρίζουμε.

Του χορηγούνται –και αυτά προκύπτουν από τα ιατρικά πιστοποιητικά- του συγχορηγούνται τα φάρμακα Φεντανύλ, Ντόρμικουμ και Πεντοθάλ, που χορηγούνται κατά τη διαδικασία της ναρκανάλυσης ή του φαρμακευτικού ορού της αλήθειας. Δύο Πανεπιστημιακοί, οι οποίοι εξετάζουν τον Σάββα Ξηρό, μελετούν τον ιατρικό του φάκελο, διαπιστώνουν κάποια πράγματα τα οποία ανεξάρτητα από την κρίση σας κ.κ. Δικασταί, θα πάρουν πάρα πολύ μεγάλη διάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό, για να δούμε τί ακριβώς συνέβη σε αυτές τις περιπτώσεις του Σάββα Ξηρού.

Τα φάρμακα που έχουν χορηγηθεί, λένε στην πραγματογνωμοσύνη τους οι δυο Πανεπιστημιακοί γιατροί, στο νοσηλευόμενο από 10/6-3/7, γιατί απουσιάζει το φύλλο νοσηλείας της 4/7, ήταν Φεντανύλ, κατηγορία ναρκωτικών αναλγητικών, Ντόρμικουμ, κατηγορία βενζοδιαζεπινών, χημική ουσία μιδαζολάμη, χρησιμοποιείται ως αναισθητικό και Πεντοθάλ, στην κατηγορία των φαρμάκων αναισθησίας, χημική ουσία Τιοπεντάλ Σόντιουμ και Ντοπαμίν, συμπαθητικομιμητική φαρμακευτική ουσία διεγερτική του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η συγχορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων που αποδεικνύεται από τα χαρτιά τους ότι συγχορηγήθηκαν, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστολή του ατόμου και τη διατήρηση κατάστασης αναισθησίας όπως αυτή ορίζεται διεθνώς. Η συγχορήγηση επίσης των συγκεκριμένων χημικών ουσιών, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσλειτουργιών στο σύστημα των γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, αντίληψη, μάθηση, σκέψη, επίπεδο εγρήγορσης, συναίσθημα) αμέσως μετά το πέρας της χορήγησης.

Οι συγκεκριμένες ουσίες παράλληλα επιφέρουν νοητική σύγχυση, απώλεια ελέγχου της συνείδησης, άρση των αναστολών, λογόρροια, παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις. Εξαιτίας αυτού του μηχανισμού δράσης τους άλλωστε τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν αλλά και σήμερα ακόμα και από ορισμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη μέθοδο της ναρκανάλυσης καθώς βεβαίως και σε ανακρίσεις που λαμβάνουν χώρα σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ως μέθοδος φαρμακευτικού ορού αληθείας.

Η ύπαρξη οργανικού ψυχοσυνδρόμου μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του κατά την έκρηξη της 29/6, τα συμπτώματα που εμφανίζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι: διαταραχή της συνείδησης, μειωμένη διαύγεια αντίληψης του περιβάλλοντος, διαταραχή προσοχής και διαταραχή μετατόπισης της προσοχής, μεταβολή στις γνωστικές λειτουργίες, ελλιπής ικανότητα ανάκλησης μνημονικού υλικού, αποπροσανατολισμός, διαταραχές του λόγου, εμφάνιση αντιληπτικής διαταραχής, έλλειψη κρίσης, ελλιπής ικανότητας κατανόησης ερεθισμάτων του περιβάλλοντος.

Λόγω του βαρύτατατου τραυματισμού του από την έκρηξη ο Σάββας Ξηρός και τα επακόλουθα οργανικά προβλήματα, πολλαπλά κατάγματα, απώλεια αίματος, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα, ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα οργανικού ψυχοσυνδρόμου το οποίο τον καθιστά αναξιόπιστο ως άτομο, με νοητική σύγχυση, με ελλιπή ικανότητα στην κρίση, στην κατανόηση εννοιών, στην ανάληψη ευθυνών, στη βούληση, με διαταραχές στην προσοχή, στη σκέψη και στην ανάκληση μνημονικού υλικού.

Η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά από τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων και οι αλλαγές σε επίπεδο δομής προσωπικότητας αλλά και λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι ιδιαίτερα σοβαρές και σημαντικές. Η κλινική εικόνα όπως προκύπτει από την ανάγνωση των σχετικών εγγράφων που εμφανίζει ο Σάββας Ξηρός εκείνη την περίοδο, ομοιάζει με αυτήν του νοητικά και ψυχικά διαταραγμένου ατόμου.

Την ήδη βεβαρημένη κατάσταση του ασθενούς επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η απώλεια των δύο βασικών αισθητηρίων, όραση και ακοή, η οποία έχει ως επακόλουθο την εμφάνιση:

α) Οπτικών και ακουστικών παραισθήσεων, σχετικά φύλλα νοσηλείας του ασθενούς από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Ο κ. Πιταρίδης, η κα Κοκκινοπούλου, η αποκλειστική νοσοκόμα η οποία τον φρόντιζε, μίλησε για τις συνεχείς παραισθήσεις για τις οποίες μιλούσε.

β) Υπερβολικού φόβου και καχυποψίας λόγω της αδυναμίας του να ελέγξει το περιβάλλον και να προφυλαχθεί από υποθετικούς ή πραγματικούς κινδύνους.

γ) Αδυναμίας προσανατολισμού στο χώρο αλλά και στο χρόνο και έλλειψη ανατροφοδότησης από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

δ) Διαταραχών της συνείδησης και νοητική σύγχυση ως αποτέλεσμα των προαναφερομένων.

Περισσότερο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει ιδιαίτερα ευάλωτο και να θεωρεί ότι συνεχώς κινδυνεύει. Τα έλεγε ο Σάββας Ξηρός τότε. Ως εκ τούτου γίνεται ιδιαίτερα δεκτικός σε οποιονδήποτε του δείξει φιλική διάθεση ή του εμφανιστεί αρκετά δυνατός, ώστε να τον προφυλάξει από τους κινδύνους που ο ίδιος ο ασθενής θεωρεί ότι υπάρχουν. Στηρίζεται ψυχολογικά ακόμα και σε άτομα τα οποία του είναι άγνωστα ή με τα οποία δεν τον συνδέουν κοινές αναμνήσεις, τρόπος ζωής, ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Προκύπτει σαφώς ότι η φυσική κατάσταση του Σάββα Ξηρού όπως αυτή είχε εξελιχθεί, είχε επηρεάσει δραματικά την προσωπικότητά του καθιστώντας τον άτομο με μειωμένο επίπεδο γνωστικών λειτουργιών και μη ικανό στην κρίση του, στην κατανόηση και στην αφαιρετική ικανότητα. Έχουμε σαφώς την εικόνα ενός υποβόλιμου ατόμου, έτοιμο να υιοθετήσει θέσεις και στάσεις που θα ευχαριστήσουν τα άτομα που βρίσκονται δίπλα του εκείνη τη χρονική περίοδο.

Ως εκ τούτου όχι μόνο απαντά σε τεθέντα ερωτήματα από άτομα που βρίσκονται κοντά του, αλλά και στο λόγο του σαφώς θα παρατηρείται ασυναρτησία, χάλαση συνειρμού, νεολογισμοί ή και αλογία. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείται επιβεβλημένο, άτομα τα οποία βρίσκονται σε τέτοιου είδους οργανική και ψυχική κατάσταση και νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ., να επικοινωνούν μόνο με τον ή τους θεράποντες ιατρούς, ή με άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος σε χρόνο που θα ορίζει πάντα ο ιατρός και χωρίς αυτό να προκαλεί άγχος ή νοητική κόπωση στον ασθενή.

Τί ήταν αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία συγχορηγήθηκαν στον Σάββα Ξηρό, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, γιατί την τέταρτη ημέρα δε υπάρχει φύλλο νοσηλείας;

Είναι το φαρμακευτικό σκευάσματα Φεντανύλ, οπιοειδές το οποίο αν και χημικά δε σχετίζεται με τη μορφίνη, έχει τα ίδια με αυτήν θεραπευτικά αποτελέσματα αν και σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι 50-100 φορές πιο ισχυρό απ’ ότι η μορφίνη. Η θεραπευτική δράση του περιλαμβάνει την αναλγησία και τη νάρκωση (καταστολή). Οι πιο γνωστές παρενέργειες του φαρμάκου, υψηλό ποσοστό εμφάνίσης μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο πριν από μια χειρουργική επέμβαση είναι: οπτικές ψευδαισθήσεις, ακουστικές ψευδαισθήσεις, απτικές ψευδαισθήσεις, χάλαση του συνειρμού.

Φαρμακευτικό σκεύασμα Ντόρμικουμ, το δεύτερο: Ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και χρησιμοποιείται στην αναισθησία. Η δράση του σκευάσματος ενισχύεται με τη συγχορήγηση οπιοειδών φαρμάκων όπως το Φεντανύλ. Στις πιο γνωστές παρενέργειες του φαρμάκου ανήκουν η απώλεια μνήμης, η νοητική σύγχυση, το μειωμένο επίπεδο αντίληψης, ο ίλιγγος.

Φαρμακευτικό σκεύασμα Πεντοθάλ: Βαρβιτουρικό το οποίο χρησιμοποιείται στην αναισθησία και το οποίο προκαλεί από ήπια καταστολή έως και θάνατο σε υψηλές δόσεις. Η επίδρασή του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, τη φυσική και συναισθηματική του κατάσταση, την ύπαρξη οργανικής ασθένειας κτλ. Στις πιο γνωστές παρενέργειες του φαρμάκου ανήκουν η αλλοίωση της ικανότητας κρίσης, το μειωμένο επίπεδο αντίληψης, η απαξία, η λογόρροια και η ευφορία, η σύγχυση, οι διαταραχές στη μνήμη. Η δράση του σκευάσματος αυτού ενισχύεται με τη συγχορήγηση οπιοειδών ή άλλων αναισθητικών.

Φαρμακευτικό σκεύασμα Ντοπαμίν: Συμπαθητικομιμητική φαρμακευτική ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ντοπαμίνη ως νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος, θεωρείται υπεύθυνη στην εμφάνιση υψηλού επιπέδου άγχους και συνακόλουθα στην κλινική εμφάνιση των ψυχοσικών συμπτωμάτων. Με τη χορήγησή της το άτομο παρουσιάζει ακατάσχετη λογόρροια, χάλαση συνειρμού, έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις κ.ά. Η δράση της ντοπαμίνης ομοιάζει με αυτήν της κοκαΐνης, των αμφεταμινών, της μεθυλφεμιδάτης και άλλων διεγερτικών ουσιών.

Επακόλουθες βλάβες της χορήγησης των συγκεκριμένων φαρμάκων στον εγκέφαλο: Το σύστημα των γνωστικών λειτουργιών και του συστήματος της εργαζόμενης μνήμης ανατομικά εδράζεται στον προμετωπιαίο φλοιό ο οποίος σαφέστατα έχει υποστεί βλάβη από τα συμπτώματα που περιγράφονται, τόσο από τα φύλλα νοσηλείας όσο και από τη γνώση μας γύρω από τη δράση των φαρμάκων.

Αποτέλεσμα αυτής της βλάβης είναι το άτομο να μην διαθέτει την ικανότητα να αιτιολογήσει λογικά την κατάσταση που βιώνει και έτσι να οδηγείται από το συναίσθημα του φόβου, το οποίο είναι κυρίαρχο και λόγω των αιτιών που προαναφέρθηκαν (αισθητηριακή απομόνωση, συνθήκες Εντατικής, πολυτραυματίας) αλλά και λόγω της χορήγησης ντοπαμίνης η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική διέγερση του αμυγδαλοειδούς πυρήνα, ο οποίος θεωρείται ανατομικά ως η υπεύθυνη εγκεφαλική περιοχή για το φόβο. Το κεντρικό νευρικό σύστημα του ατόμου αλλά και το ίδιο το άτομο κατ’ επέκταση, βιώνει ένα έντονο στρες από την κοινή χορήγηση φαρμάκων με αντίθετη δράση.