Κόσμος
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 07:27

Σήμερα η ψηφοφορία για τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια

Σήμερα καλούνται οι κάτοικοι της Καλιφόρνια να απαντήσουν, εάν θέλουν να αντικαταστήσουν τον νυν κυβερνήτη τους κι εάν ναι με ποιόν, σε μία αναμέτρηση, όπου ο ηθοποιός και διαπρύσιος Ρεπουμπλικανός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, φέρεται ως ο επικρατέστερος σε μία προεκλογική εκστρατεία, που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τις χολυγουντιανές υπερπαραγωγές.

Ενα «ναι», από την απόλυτη πλειοψηφία (το 50% των ψήφων συν μία) των 15 εκατ. ψηφοφόρων της πολιτείας θα σήμαινε αποχώρηση του δημοκρατικού κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος κατηγορείται από τους Ρπουμπλικανούς για κακοδιαχείριση. Για τον αντικαταστάτη του οι ψηφοφοόροι θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον από τους --ούτε λίγο, ούτε πολύ --130 διεκδικητές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ελάχιστα αξιόπιστα πρόσωπα.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00', τοπικη (17.00', ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20:00' (06:00', ώρα Ελλάδος). Οι αρχές της πολιτείας, έχουν διορία έως τις 15 Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα.

Τις τελευταίες ημέρες, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίσθηκε από τις κατηγορίες κατά του Σβαρτσενέγκερ, για σεξουαλική παρενόχληση πολλών γυναικών και για τα παλαιότερα εγκωμιαστικά σχόλιά του για τον Αδόλφο Χίτλερ.

Μολαταύτα, οι κριτικές αυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την πορεία του 56χρονου ηθοποιού, ο οποίος στις σφυγμομετρήσεις προηγείται με ποσοστό 37% του νυν αντικυβερνήτη της Καλιφόρνιας, του 50χρονου Κρούς Μπουσταμάντε, που συγκεντρώνει το 29% των προτιμήσεων. Το 16% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο. Το 54% διάκεται ευνοϊκά στην απομάκρυνση του Γκρέι Ντέιβις, έναντι 41%.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι οριακό, το πεπαλαιωμένο σύστημα ψηφοφορίας με διάτρητες κάρτες, που χρησιμοποιείται σε έξι από τις 58 κομητείες της Καλιφόρνιας, αναμένεται να επικριθεί, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Φλόριντα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2000.

Η ψηφοφορία για την ανάκληση του κυβερνήτη είναι μία σπάνια διαδικασία, που στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά το 1921 κατά του τότε κυβερνήτη της Βορείου Ντακότα.