Πολιτική
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 21:28

Αρχίζει τις εργασίες της η Προανακριτική

Αύριο Τετάρτη συγκροτείται σε Σώμα η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ». Την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας για 13μελή επιτροπή ανακοίνωσε ο προεδρεύων Ιωαν. Τραγάκης.

Αύριο Τετάρτη συγκροτείται σε Σώμα η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ». Την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας για 13μελή επιτροπή ανακοίνωσε ο προεδρεύων Ιωαν. Τραγάκης.

Ειδικότερα, αύριο, η Επιτροπή συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση προκειμένου να εκλέξει προεδρείο και να οργανώσει τη διαδικασία των εργασιών της (μέρες, ώρες κ.λπ.). Πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ως μέλη θα υποδειχθούν από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος, από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης και από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Η Επιτροπή αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ο ίδιος θα διευθύνει τη διαδικασία και θα εκτελεί τις αποφάσεις της Επιτροπής, εάν δε στην πορεία των εργασιών της προκύψει οτιδήποτε θα εξετάζεται. Πρακτικά δεν θα εκδίδονται καθώς η προδικασία είναι μυστική και εφαρμόζεται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ερωτηθείς αν είναι επαρκής ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της Επιτροπής, ο κ. Μαρκογιαννάκης αφού υπενθύμισε ότι για την υπόθεση Βατοπεδίου χρειάστηκαν 27 μέρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να φτάσει σε πόρισμα η Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ.

Λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε σε πολύ αυστηρό τόνο, καθ΄ όλη την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής όποιο μέλος της παρουσιαστεί στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συμβάλλει έτσι στη δημοσιοποίηση του έργου της να αντικαθίσταται από άλλον βουλευτή του ιδίου κόμματος. «Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε ευθύνη ατομική που αντακλά στο κύρος του Κοινοβουλίου», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, δια των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων ενώ ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης τόνισε πως αύριο θα τεθεί στην Επιτροπή αυτό το θέμα και θα το λύσει η ίδια θεσμικά.

Από τη ΝΔ ο Γ. Ορφανός αφού συνέστησε «αυτοσυγκράτηση», είπε πως θα τηρηθεί εκ μέρους του κόμματός του η αρχή της δεοντολογίας ως κόρη οφθαλμού. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε πως το κόμμα της θα τηρήσει απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και το νόμο, το ίδιο και ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει να γίνει παλκοσένικο.

Ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι ο κόσμος απαξίωσε τις εξεταστικές επιτροπές και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε και οι πολιτικοί να λογοδοτούν στους φυσικούς δικαστές. «Η Χρυσή Αυγή δεν θα αφήσει κανέναν σε χλωρό κλαρί» είπε ο Χρ. Παππάς και εκτίμησε - με αφορμή το θέμα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ - ότι θα έρχονται νέες προανακριτικές. Ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσουμε κλήσου του Ευ. Βενιζέλου

«Προσπάθειά μας είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να αποδοθούν ευθύνες και οι ποινικές και οι πολιτικές, όπου και αν υπάρχουν. Θα συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις. Εφόσον υπάρξουν, κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής νέα δεδομένα και νέα στοιχεία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποδοθούν».

Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τους τρεις βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοποκωνσταντύλου, Θοδωρή Δρίτσα και Σταύρο Κοντονή, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

«Δεν παραγνωρίζουμε και τις πολιτικές ευθύνες. Πολύ σοβαρό θέμα είναι και η πολιτική πτυχή της λίστας Λαγκάρντ», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ επιτέθηκε σε όσους κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για σκευωρία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν αντιδικούμε με πρόσωπα. Δεν πάμε να ξεκαθαρίσουμε λογαριασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο προοδευτικό δρόμο. Εμείς θα προσέλθουμε στην Προκαταρκτική Επιτροπή για να δουλέψουμε με τον πιο υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο ώστε να χυθεί άπλετο φως. Δεν πάμε για να την μετατρέψουμε σε αρένα, όπως κάποιοι θέλουν να μας κατηγορούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται θεσμικά σοβαρά και υπεύθυνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έδωσε έμφαση στην καταλυτική, όπως είπε, συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγηθεί προς διερεύνηση το θέμα της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ σε Προανακριτική Επιτροπή.

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατηγορώντας τον ότι διεκδίκησε την πολιτική κάλυψη για να μην ελεγχθεί η αξιόποινη συμπεριφορά του. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι από τους πρώτους μάρτυρες τους οποίους το κόμμα της θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Δεν μπορεί ο κ. Βενιζέλος να μιλά για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναμέναμε ο κ. Βενιζέλος να ζητήσει να ελεγχθεί από μόνος του, όταν είναι υπό έλεγχο και η δική του σιωπή και η συγκάλυψη της υπόθεσης», ανέφερε. Ακόμη, επανέλαβε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ