Κοινωνία
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 15:05

Εισαγγελική παρέμβαση για την απεργία στο Μετρό

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της απεργίας στο μετρό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της απεργίας στο μετρό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου.

Η εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί αν πράγματι οι εργαζόμενοι στο μετρό πληρώνονται κανονικά τις ημέρες απεργίας, δηλώνοντας ασθένεια ή κάνοντας χρήση των ρεπό τους.

Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει επίσης εντολή να αναζητήσει τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων και να κρίνει αν η συνέχιση της απεργίας συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι από τα στοιχεία που του παρέδωσε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι «μόνο μειοψηφία των εργαζομένων απεργεί και η πλειοψηφία πληρώνεται». «Αυτό θα ελεγχθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός, γνωστοποιώντας ότι έχει δώσει εντολή στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν».

Την ίδια ώρα, τη συνέχιση των αγωνιστικών τους δράσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν. Ειδικότερα, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας την επόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου καθώς και σε 24ωρη απεργία την επόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό αναμένεται να αποφασίσουν εντός της ημέρας για την περαιτέρω στάση τους.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του ΕΚΑ και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους.

Οπως αναφέρουν, συστήνουν κοινό μέτωπο απέναντι στην «κυβερνητική αυθαιρεσία» για να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ και να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΣΤΑΣΥ.

Εξάλλου, αποφασίστηκε, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη των απεργών του μετρό, να υπάρξουν άμεσα κινητοποιήσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

«Υποδείξεις» ΠΑΣΟΚ για την εκτόνωση της κρίσης στα ΜΜΜ

Αμεσες πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης στον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών ζήτησε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει προτάσεις, που είχε καταθέσει στο παρελθόν και δεν είχαν γίνει αποδεκτές.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει στην κυβέρνηση το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή της διάταξης του Ν4093/2012 σε κλάδους και ειδικότητες οδηγών - τεχνικών ή εξειδικευμένου προσωπικού στον ΟΑΣΑ». «Είχαμε μάλιστα ζητήσει τόσο με παρεμβάσεις στους αρμόδιους υπουργούς, όσο και με κατάθεση ειδικής τροπολογίας στο "Φορολογικό", να προβλεφθεί η δυνατότητα ΚΥΑ για την ρύθμιση προβλημάτων που ήταν σαφές ότι θα ανακύψουν», συμπληρώνεται.

 «Δυστυχώς», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, «οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές..Τις επαναφέραμε και χθες δια του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Κ. Χατζηδάκη, πιστεύοντας ότι μπορούν να δώσουν μια θετική και ομαλή διέξοδο -χωρίς ακρότητες και λογικές καταστολής- στην κρίση που υπάρχει».

Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις του «έστω και τώρα και να οδηγήσει με διάλογο στην εκτόνωση της κρίσης».

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται όμως και στα σωματεία των εργαζομένων, καλώντας τα να σκεφτούν «τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων τους στο σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας, και να σταθούν υπεύθυνα στην ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου».

Τέλος, απαντά και σε χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -περί «απειλών» από το υπουργείο με την στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου- καλώντας τους συντάκτες της «αντί της ιδιοτελούς εμπάθειας και του τυφλού φανατισμού απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, να φροντίσουν να ενημερώνονται στοιχειωδώς για τις πρωτοβουλίες των άλλων κομμάτων, ώστε τουλάχιστον να είναι επαρκείς στη δουλειά τους».

ΔΗΜΑΡ: «Όχι» στην επίταξη

«Δεν είμαστε υπέρ της επίταξης ή ακραίων επιλογών, μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

ΓΣΕΕ: Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην απεργία

Για προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνει λόγο στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με στόχο  τη διασφάλιση  του θεσμού των ΣΣΕ και των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων,  τα οποία έχουν  βάναυσα καταπατηθεί όπως βέβαια και όλων των εργαζομένων», αναφέρει η Συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι «παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική και δικαστική ασυλία των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών και όλων εκείνων που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο».

Προειδοποιεί τέλος ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης «να βάλει τη μια ομάδα εργαζομένων απέναντι από την άλλη θα αποτύχει», καθώς, όπως αναφέρει, «οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι οι μόνοι που σίγουρα  δεν ευθύνονται για την κρίση και το χρέος είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».

«Για κάθε συνδικαλιστικό φορέα, όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να συντρέχουν τρία στοιχεία: Πρώτον, η σημαντικότητα του αιτήματος, ο χρόνος επέκτασης της απεργιακής κινητοποίησης και οι συνέπειες σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Εξ ορισμού, κάθε απεργία ή κάθε αποχή, έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, η κοινωνία, οι πολίτες και η λειτουργική σχέση με τις δραστηριότητες που αυτοί επιχειρούν. Αυτό είναι δεδομένο. Εναπόκειται στους συνδικαλιστές να μετράνε αν αυτό που επιδιώκεται είναι τόσο σημαντικό» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στο ρ/σ Αθήνα 9,84.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ