Κόσμος
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 11:59

Πενήντα χρόνια συμφιλίωσης γιορτάζουν Γαλλία και Γερμανία

Η Γαλλία και η Γερμανία γιορτάζουν σήμερα τα πενήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, που συνέβαλε στην ιστορική μεταπολεμική συμφιλίωση των πρώην εχθρών.

Η Γαλλία και η Γερμανία γιορτάζουν σήμερα τα πενήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, που συνέβαλε στην ιστορική μεταπολεμική συμφιλίωση των πρώην εχθρών.

Στις 22 Ιανουαρίου 1963, η υπογραφή της Συνθήκης από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ είχε σφραγίσει τη βούληση των δύο κρατών να γίνουν φίλοι.

Για την πεντηκοστή επέτειο έχουν προγραμματιστεί σήμερα πλήθος εκδηλώσεων, ενώ οι δύο χώρες εκδίδουν γραμματόσημα, νομίσματα και άλλα ενθύμια.

Τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση στην καγκελαρία, ενώ γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα δώσουν στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι βουλευτές της γερμανικής Μπούντεσταγκ και αυτοί της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσουν στο Ράιχσταγκ και ημέρα θα τελειώσει με μια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, με ένα γερμανικό κομμάτι του Μπετόβεν και ένα γαλλικό του Καμίγ Σεν-Σανς.

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στο Βερολίνο, επεδίωξε, όπως και η κ. Μέρκελ, να παρουσιάσει την εικόνα της ενότητας μπροστά στους περίπου 200 νεαρούς Γάλλους και Γερμανούς που είχαν συγκεντρωθεί για μια συζήτηση που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Arte.

Ωστόσο οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετική προσέγγιση σε μία σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, με το Παρίσι να κατηγορεί το Βερολίνο για υπερβολική προσκόλληση στις πολιτικές λιτότητας. Η κρίση στο Μάλι έχει επίσης φέρει στην επιφάνεια διαφορές, καθώς η Γαλλία έχει στείλει στρατεύματα ενώ η Γερμανία αρνείται να αναμειχθεί ουσιαστικά.