Κόσμος
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 13:24

Ζακ Σιράκ : Στους Ιρακινούς η εξουσία το συντομότερο

Την επιθυμία της Γαλλίας, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στον ΟΗΕ, σε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, επανέλαβε ο πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, τονίζοντας, ότι, η χώρα του εξακολουθεί να είναι υπέρ της μεταβίβασης «το συντομότερο», της κυριαρχίας στους Ιρακινούς.

«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν τον ίδιο στόχο : Ττην ειρήνη και τη σταθερότητα ενός Ιράκ κυρίαρχου, δημοκρατικού και προσηλωμένου στο δρόμο της προόδου», τόνισε ο Σιράκ σε συνέντευξή του στο μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, υπογράμμισε, ότι, «η Γαλλία περιμένει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στις συνομιλίες που διεξάγονται για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ», που αποσκοπεί στην αύξηση της βοήθειας της διεθνούς κοινότητας στην ασφάλεια και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

«Ομως, για να επιτύχουμε πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψη ότι οι Ιρακινοί θέλουν να είναι κυρίαρχοι της τύχης τους», τόνισε. «Αυτό, κατά την άποψή μας θα γίνει με τη μεταβίβαση, το συντομότερο, της κυριαρχίας του Ιράκ στους ίδιους τους Ιρακινούς», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εξάλλου για την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε : «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι αδυσώπητος, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και κυρίως με σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών».

Σύμφωνα με τον Σιράκ, «για να βγούμε από τον κύκλο της βίας θα πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστέρηση από τις δυο πλευρές και με καλή πίστη ο οδικός χάρτης».