Κόσμος
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 16:40

Αλγερία: 37 οι επιβεβαιωμένοι ξένοι νεκροί

Συνολικά 37 ξένοι υπάλληλοι οκτώ εθνικοτήτων σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης ομηρίας στη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, ενώ άλλοι επτά εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ.

Συνολικά 37 ξένοι υπάλληλοι οκτώ εθνικοτήτων σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης ομηρίας στη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, ενώ άλλοι επτά εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 29 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν και τρεις συνελήφθησαν ζωντανοί, ενώ επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ένας καναδός υπήκοος. Πρόκειται για τον Καναδό αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ ελ Αμίν Μπενσενάμπ, γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια της εφόδου που εξαπέλυσαν οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας για να τερματιστεί η κρίση.

Ο κ. Σελάλ δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των θυμάτων, ωστόσο ανάμεσα στους νεκρούς και αγνοούμενους φέρονται να βρίσκονται Βρετανοί, Αμερικανοί, Ιάπωνες, Νορβηγοί, Ρουμάνοι, Μαλαισιανοί και Φιλιππινέζοι.

Από τις 37 σορούς των ξένων θυμάτων επτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, δήλωσε ο κ. Σελάλ. Πολλοί από τους ομήρους «εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, διευκρινίζοντας ότι συνολικά 790 άνθρωποι εργάζονταν στις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 134 αλλοδαποί από 26 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σελάλ, οι απαγωγείς έφτασαν στην Αλγερία από το βόρειο Μάλι και προέρχονταν από την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μάλι, τον Νίγηρα, τον Καναδά και τη Μαυριτανία.

Την ευθύνη για την αιματηρή ομηρία έχει αναλάβει εξ ονόματος της Αλ Κάιντα ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, επικεφαλής της νεοσύστατης οργάνωσης «Υπογράφοντες με Αίμα», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sahara Media της Μαυριτανίας.

Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου την περασμένη Τετάρτη, ζητώντας να σταματήσει η γαλλική επέμβαση στο γειτονικό Μάλι. Η πολιορκία κυλίστηκε στο αίμα την Πέμπτη, όταν οι αλγερινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των ανταρτών καθώς εκείνοι επιχειρούσαν να δραπετεύσουν με ομήρους.

Το επεισόδιο έληξε το Σάββατο, όταν τα αλγερινά στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο, καθώς οι αντάρτες φέρονταν να είχαν αρχίσει να εκτελούν τους ομήρους.