Με μία διείσδυση σε ένα «άντρο τέχνης», που τα περισσότερα έργα του -παρά τη μεγάλη τους καλλιτεχνική αξία - παραμένουν αδημοσίευτα, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αστικά μνημεία της νεότερης ιστορίας μας βγάζει στο φως τους θησαυρούς του.
Με μία διείσδυση σε ένα «άντρο τέχνης», που τα περισσότερα έργα του -παρά τη μεγάλη τους καλλιτεχνική αξία - παραμένουν αδημοσίευτα, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αστικά μνημεία της νεότερης ιστορίας μας βγάζει στο φως τους θησαυρούς του.
Η ομαδική εικαστική έκθεση, με τίτλο «Ένα σπίτι για τη γενιά του ’30», που πραγματοποιείται στην Οικία Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, παρατείνει τη λειτουργία της, λόγω αθρόας προσέλευσης του κοινού, παραμένοντας ανοιχτή κάθε Σάββατο, έως τις 9 Φεβρουαρίου.
Μία μεγάλη καλλιτεχνική κληρονομιά
Η έκθεση περιλαμβάνει σπουδές ζωγραφικής, μονοτυπίες, γλυπτά και πρωτότυπα αντικείμενα τέχνης, τα οποία «συνομιλούν» με τις μόνιμες συλλογές έργων, αναμνηστικών φωτογραφιών, βιβλίων, χειρογράφων και διακοσμητικών αντικειμένων ευρωπαϊκής και ασιατικής τέχνης, συνυπάρχοντας ως αισθητικά και εννοιολογικά σχόλια που αλληλεπιδρούν.
Στη μόνιμη συλλογή του ζεύγους Κατακουζηνού, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται μοναδικά φορητά έργα του Θεόφιλου, του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, του Σπύρου Βασιλείου και του Γιάννη Τσαρούχη, περίτεχνες ζωγραφιστές πόρτες του Χατζηκυριάκου – Γκίκα, οι ψηφιδωτές γοργόνες του Βασιλείου, τα αφιερωματικά πορτρέτα του Γιώργου Γουναρόπουλου και του μεγάλου Marc Chagall και τα πολύτιμα χαρακτικά του Pablo Picasso, που σώζονται ανάμεσα στα πολύτιμα λογοτεχνικά βιβλία και τις φωτογραφίες - ντοκουμέντα με τις ιδιόχειρες αφιερώσεις, συνθέτοντας μία μεγάλη κληρονομιά.
Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, σκοπός της έκθεσης είναι η γνωριμία με την πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης και αρχειακού υλικού του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, που αποτελείται, κυρίως, από έργα σημαντικών εκπροσώπων της γενιάς του ’30, στενών φίλων των Κατακουζηνών και από αναμνηστικά αντικείμενα, που δωρίστηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους.
Μία ακόμα φιλοδοξία της έκθεσης είναι η δεύτερη ανάγνωση της σημασίας των έργων της συλλογής, μέσα από τη σύνδεσή τους με τα έργα σύγχρονων ελλήνων - διακεκριμένων και νεότερων - καλλιτεχνών, τα οποία επιλέχθηκαν ειδικά για αυτό το εγχείρημα, προτάσσοντας την εκλεκτική τους συγγένεια με εκείνα.
«Το σπίτι των πνευμάτων»
Οι δύο ξεχωριστοί άνθρωποι που πορεύτηκαν μαζί στη ζωή και την τέχνη, ο Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού, ξεκίνησαν την κοινή ζωή τους τη δεκαετία του ’30 και για πενήντα σχεδόν χρόνια το σπίτι τους υπήρξε ιδανικός προορισμός για τον πνευματικό κόσμο της χώρας μας και για τους ξένους καλλιτέχνες και διανοούμενους, οι οποίοι έρχονταν σε στενή επαφή με το απάνθισμα του ελληνικού πνεύματος. Στο διαμέρισμα τους άφησαν τα ίχνη τους σπουδαίες προσωπικότητες, που έγιναν μύθοι, όπως ο Sigmund Freud, ο Albert Camus και ο Μάνος Χατζιδάκις.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Όλγα Αλεξοπούλου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βουρλούμη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Πέννυ Γκέκα, Γιάννης Δέδες, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Τίνα Καραγεώργη, Πωλίνα Κασιμάτη, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Χαρίτων Μπεκιάρης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Δάφνη Ρόκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Κώστας Σιαφάκας, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Χαδούλης.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού, Λεωφ. Αμαλίας 4 - Σύνταγμα (5ος όροφος), τηλ.: 210 3222144, 210 7610616 - 617 & 620. Ώρες και ημέρες λειτουργίας: κάθε Σάββατο 12.00 - 16.00.