Πολιτική
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 16:41

Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαι στη διάθεση της Προανακριτικής

Στη διάθεση της υπό σύσταση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας πάντως λόγο για «χονδροειδή κατασκευή» σε βάρος του.

Στη διάθεση της υπό σύσταση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας πάντως λόγο για «χονδροειδή κατασκευή» σε βάρος του.

«Είμαι στη διάθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση για την παραπομπή του σε Προανακριτική, μετά τη χθεσινή μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Το μόνο που θέλω», προσθέτει, «είναι να μου δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου από μια χονδροειδή κατασκευή σε βάρος μου και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Διαξιφισμοί στον απόηχο της ψηφοφορίας

Την ίδια ώρα, σε υψηλούς τόνους συντηρείται η πολιτική αντιπαράθεση, στον απόηχο της ψηφοφορίας για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Τομή» χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, εξαπολύοντας εκ νέου βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χθεσινή ημέρα είναι μία τομή. Όχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκε πλήρως η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του ένδεια. Όχι μόνο γιατί έλαβε αποστομωτική απάντηση εφ' όλης της ύλης, επί της διαδικασίας, επί της ουσίας, επί της ψηφοφορίας, με την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών. Αλλά κυρίως γιατί ο δημόσιος βίος απαλλάχθηκε από μία θηλιά που προσπάθησαν να του φορέσουν σε βάρος της αλήθειας, της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως τόνισε επίσης, το ΠΑΣΟΚ έδειξε χθες ότι είναι «στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα μείνει εκεί».

Για «συγκάλυψη» της υπόθεσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, με δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.

«Ο αρχιστράτηγος αυτής της συγκάλυψης ήταν ο πιο ήσυχος της χθεσινής συζήτησης, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξόφλησε τα γραμμάτιά του προς τον κ. Βενιζέλο, που τον έκανε πρωθυπουργό», δήλωσε, ενώ άσκησε οξεία κριτική και στον κ. Κουβέλη: «Προσπάθησε να κρυφτεί, αλλά ξέρετε, αυτός είναι ο ρόλος του κομπάρσου σε αυτή την υπόθεση. Θα περίμενε κανείς να έχει μια πιο δυναμική παρουσία σε αυτό το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ».

«Στη Βουλή κέρδισε η κυβερνητική πλειοψηφία και η συγκάλυψη αλλά στην κοινωνία έχασε και μάλιστα συντριπτικά», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «ήταν αναμενόμενο να κερδίσει η κυβερνητική πλειοψηφία σε μια γραμμή συγκάλυψης», τονίζοντας ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης «είχαν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, οργανωτικά και άλλα, τα οποία είδε σε ζωντανή σύνδεση όλος ο ελληνικός λαός, για να την διασφαλίσουν».

Βάλλοντας κατά του Πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «η θεαματική ψήφος του απόντος από τη συζήτηση κ. Σαμαρά μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου δε νοθεύει απλά με ''εντολή Σαμαρά'' τη μυστικότητα της ψήφου, αλλά πιστοποιεί και συμβολίζει το κυβερνητικό deal της συγκάλυψης και της πλήρους κάλυψης των μεγάλων ευθυνών του κ. Βενιζέλου».

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης το γεγονός ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή «τουλάχιστον ένα άτομο».

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου. Σκέψεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά, από όσα γνωρίζω δεν υπάρχει κατάληξη για να προτείνουμε εξεταστική. Θα το διερευνήσουμε, όμως, το επόμενο διάστημα».

Οι δηλώσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

«Η απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητή. Ούτε έπεισαν όλους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν την πρότασή τους, ούτε μπόρεσαν να υπονομεύσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όσο για τα συνωμοσιολογικά σενάριά τους, απάντηση έδωσαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κινούμενοι –αποδεδειγμένα- ελεύθερα», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Τόνισε ακόμη ότι η απόφαση της κυβέρνησης «για τη θεσμικά άψογη και πλήρη αντιμετώπιση» της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ, είναι σταθερή.

Για «εμφανή αδυναμία» του κ. Κεδίκογλου στα μαθηματικά», έκανε λόγο με τη σειρά της η Κομουνδούρου, απαντώντας στις βολές του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Δεν γνωρίζουμε αν στο Μαξίμου κάνουν φροντιστήρια, εμείς πάντως του παραδίδουμε δωρεάν το πρώτο μάθημα,  που διδάσκεται στην Α΄ Γυμνασίου, και τον καλούμε να λύσει την παρακάτω εξίσωση: 124=71 (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ)+ x . Ποια είναι η τιμή του αγνώστου  x; (όπου x ο αριθμός των  βουλευτών άλλων κομμάτων που ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)», σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της.

Έως τη Δευτέρα ο ορισμός εκπροσώπων των κομμάτων

Στο μεταξύ, έως τη Δευτέρα αναμένεται όλα τα κόμματα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στην Προκαταρκτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ. 

Η Επιτροπή θα είναι 15μελής και θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα, πιθανότατα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενώ, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση 10- 15 ημερών.

Πρόεδρος της Επιτροπής, θα είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ από τη ΝΔ θα συμμετέχουν συνολικά πέντε βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ από δύο. Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ θα έχουν από έναν βουλευτή, ενώ θα συμμετάσχει και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ