Περίπου 650 υπάλληλοι μονάδας εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία που κρατούνταν όμηροι από ισλαμιστές αντάρτες απελευθερώθηκαν, αλλά περισσότεροι από 30 ξένοι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των απαγωγέων ή να αγνοούνται, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS.
Περίπου 650 υπάλληλοι μονάδας εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία που κρατούνταν όμηροι από ισλαμιστές αντάρτες απελευθερώθηκαν, αλλά περισσότεροι από 30 αλλοδαποί πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των απαγωγέων ή να αγνοείται η τύχη τους, σύμφωνα με το αλγερινό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Όπως μεταδίδει το APS, από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν, οι 573 είναι Αλγερινοί και οι υπόλοιποι είναι «περίπου 100» από τους 132 ξένους οι οποίοι κρατούνταν.
Το πρακτορείο συμπληρώνει ότι 12 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του αλγερινού στρατού την Πέμπτη.
Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει τόσο αλγερινούς όσο και αλλοδαπούς ομήρους, ενώ οι αλγερινές αρχές επιβεβαιώνουν και την «εξουδετέρωση»18 συνολικά ισλαμιστών απαγωγέων. Ο απολογισμός, σύμφωνα με τους Αλγερινούς, είναι προσωρινός και όχι τελικός.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι οι αντάρτες παραμένουν στη μονάδα και επιθυμούν μία «ειρηνική λύση» στην κρίση, ενώ οι ίδιες οι εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης.
Για περισσότερους από 30 ξένους ομήρους που είτε κρατούνται ακόμα είτε αγνοούνται κάνει λόγο και το πρακτορείο Reuters.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το μαυριτανικό πρακτορείο ΑΝΙ, οι απαγωγείς δηλώνουν ότι θα απελευθερώσουν τους Αμερικανούς που εξακολουθούν να κρατούν ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δύο ανταρτών που κρατούνται στις ΗΠΑ, του Πακιστανού Ααφιά Σιντικί και του Αιγύπτιου Ομάρ Αμπντέλ-Ραχμάν.
«Πολλοί όμηροι νεκροί»
Νωρίτερα, δυτικοί ηγέτες, επικαλούμενοι ενημέρωσή τους από τις αλγερινές αρχές, επεσήμαιναν ότι η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων συνεχιζόταν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επιβεβαίωσε το θάνατο ενός γάλλου πολίτη, ονόματι Γιαν Ντεζέ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων, ενώ σημείωσε ότι σώθηκαν οι ζωές τριών άλλων Γάλλων.
Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ-Ερό είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα το θάνατο «πολλών ομήρων», προσθέτοντας ότι ο αριθμός τους και η υπηκοότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστά.
«Συνομίλησα με τον αλγερινό πρωθυπουργό, ο οποίος μού επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός.
Στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε επίσης ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλγερινό ομόλογό του ότι η επιχείρηση στην έρημο της Αλγερίας συνεχίζεται.
«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία μέρος της τρομοκρατικής απειλής έχει εξουδετερωθεί σε ένα τμήμα της μονάδας, ενώ παραμένει σε άλλο», είπε κ. Κάμερον.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «απογοητευμένη» που η Αλγερία δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση. Η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση.
Ο κ. Κάμερον αποκάλυψε ακόμα ότι χθες το βράδυ οι βρετανοί υπήκοοι που βρίσκονταν σε κίνδυνο ήταν λιγότεροι από 30, αλλά σήμερα «ο αριθμός μειώθηκε σημαντικά».
«Τμήματα της μονάδας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αλγερινών αρχών και άλλα όχι», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Από την πλευρά της, η Ιαπωνία εξέφρασε «βαθιά λύπη» για τις ενέργειες του αλγερινού στρατού και ο αλγερινός πρεσβευτής της εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Τουλάχιστον 14 ιάπωνες υπήκοοι αγνοούνται, ενώ τρεις διέφυγαν.
Από την πλευρά της, η BP, μία από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες υπάλληλοι πολυεθνικών ενεργειακών επιχειρήσεων απομακρύνθηκαν σήμερα από την Αλγερία.
Απειλή για νέες επιθέσεις
Εν τω μεταξύ, οι «Μασκοφόροι», η ομάδα που έχει αναλάβει την ευθύνη για την ομηρία, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει και άλλες επιχειρήσεις, όπως μεταδίδει το μαυριτανικό πρακτορείο ΑΝΙ.
Εκπρόσωπος των απαγωγέων που μίλησε στο πρακτορείο προειδοποίησε τους Αλγερινούς «να μείνουν μακριά από εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών καθώς θα χτυπήσουμε όταν κανείς δεν το περιμένει».
Η ομάδα των ενόπλων ισλαμιστών φέρεται να τελεί υπό την καθοδήγηση του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, βετεράνου μαχητή της ισλαμικής τζιχάντ και πρώην υψηλόβαθμου διοικητή της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ.
Οι ένοπλοι ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν την ομηρία ως αντίποινα για τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι.
Τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, οι οποίες βρίσκονται 60 χιλιόμετρα από τα αλγερινά σύνορα με τη Λιβύη, διαχειρίζεται κοινοπραξία της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Αλγερίας, Sonatrach, της βρετανικής BP και τη νορβηγικής Statoil.