Το Αναθεωρημένο Ελληνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παρουσίασε στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας.
Το Αναθεωρημένο Ελληνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παρουσίασε στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που διεξάγεται στο Δουβλίνο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας.
Το βασικό σχέδιο, όπως εξήγησε ο κ Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο, συνίσταται αφενός στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η είσοδος παράνομων μεταναστών από τα σύνορα, να σταματήσει δηλαδή η χώρα να είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι» και αφετέρου στη δυνατότητα επαναπατρισμού εκείνων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
Ειδικότερα, οι βασικές αρχές του σχεδίου είναι:
-Λειτουργία μίας αποτελεσματικής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής,
-Λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου,
- Συνολική διαχείριση των υποθέσεων ασύλου που εκκρεμούν -backlog- με τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας εργασίας και τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων προσφυγών που εκκρεμούν εντός του 2013,
- Ενισχυμένη πολιτική επιστροφών με βάση τα εθελούσια προγράμματα επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), με μέτρα επανένταξης και αναγκαστικών επιστροφών, καθώς και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες,
- Ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και στο πλαίσιο του κεκτημένου του Σένγκεν με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της χώρας, τα οποία αποτελούν τα νοτιο-ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μεταναστευτική πίεση», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα μας. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάνει την ευρωπαϊκή δουλειά. Αντιμετωπίζει το 90% των μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε. Χρειάζεται λοιπόν την ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη», επισήμανε.
Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ευρωπαίων σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Την πρώτη φορά που πήγα στην Ευρώπη, τον Ιούνιο του 2012, το κλίμα ήταν δραματικό για την Ελλάδα. Μας έλεγαν σας δίνουμε χρήματα, δεν τα απορροφάτε, δεν κάνετε τίποτα, τι ζητάτε; Τώρα υπάρχει ένα κλίμα αποδοχής της τεράστιας ελληνικής προσπάθειας», παρατήρησε.