Πολιτική
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 20:00

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/10/2003) Μέρος 01/05

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:10

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:10 – 09:55

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κρατούμενος κ. Τέλιος Κωνσταντίνος δεν μπορεί να εισέλθει στην αίθουσα του Δικαστηρίου, έχει πρόβλημα, είναι άρρωστος και οι κρατούμενοι κ.κ. Ξηρός Βασίλειος, Γεωργιάδης θα έρθουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκπροσωπούνται προσωρινά από τον παρόντα συνήγορο τον κ. Μυλωνά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Καλή σας ημέρα και από μένα. ¶λλος συνήγορος βέβαια δεν υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα έρθουν να σας ακούσουν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μπορώ να συνεχίσω κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα παρακαλούσα μόνο λίγο πιο compact για να τα καταλαβαίνουμε καλύτερα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όλα τα καταλαβαίνετε κ. Πρόεδρε, δεν υπάρχει θέμα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα δείξετε ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον γιατί σήμερα θα μπούμε και σε επιμέρους πράξεις του κ. Τζωρτζάτου για τις οποίες κατηγορείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού σκεφτήκαμε να μπούμε και σε αυτές είναι πράγματι μια πρόοδος. Εγώ θέλω και το πέρας κάποτε να βλέπω, να είναι ορατό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά αν δεν σας αναπτύξουμε με λεπτομέρειες όλα τα νομικά ζητήματα κι αν δεν αντικρούσουμε λεπτομερώς τις κατηγορίες πώς θα βοηθήσουμε στο να βγάλετε μια δίκαιη απόφαση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ξέρουμε κ. Μυλωνά εμείς τα νομικά. Ξέρουμε ότι είναι βαριά και η νομολογία άλλου Δικαστηρίου και ότι θα δει και την δική μας με το δικό της μάτι όπως είδε και τον Κράξι. Τα ξέρουμε εμείς αυτά, δεν χρειάζεται να μας τα πείτε. Έχουμε τεράστια πείρα εδώ πάνω, έχουμε κάνει μελέτες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και η Εισαγγελική Αρχή έχει τεράστια πείρα αλλά είδατε τι πρόταση έκανε, τι τεκμηρίωση είχε. Φαντάζομαι ότι θα διαφοροποιηθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς εδώ είμαστε Ελληνικό Δικαστήριο, σεβόμαστε και τις συνθήκες μας, τα σεβόμαστε όλα αλλά έχουμε υπόψη μια συγκεκριμένη υπόθεση, μια συγκεκριμένη κατηγορία, συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν πρέπει να πάρουμε κανέναν στο λαιμό μας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό το τελευταίο το σημειώνω κ. Πρόεδρε και το εκτιμώ πολύ. Δεν πρέπει να πάρουμε κανέναν στο λαιμό μας. Βέβαια όπως έχετε καταλάβει όλα όσα ειπώθηκαν εδώ μέσα δεν ήταν απλώς για να περνάει ευχάριστα η ώρα, ήταν για να τεκμηριωθεί μια αποτελεσματική και λεπτομερής υπεράσπιση στον κ. Τζωρτζάτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχάριστα πάντως δεν πέρασε για κανέναν μας η ώρα με σας. Ευχάριστα δεν πέρασε. Καθήκοντος καθόμαστε και σας ακούμε. Μακάρι να μην μπορούσαμε να σας ακούμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τόσο οδυνηρή είναι η ανάπτυξη νομικών επιχειρημάτων κ. Πρόεδρε; Μερικές φορές μπορεί να είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το καταλαβαίνω ότι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και ότι οι λεπτομέρειες μερικές φορές ενοχλούν ιδίως όταν αναφέρονται σε βασανιστήρια όπως χθες το μεσημέρι για να κάνω μία σύνδεση και με τα χθεσινά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να παραιτηθώ; Εγώ θα είχα πάει στο σπίτι μου τώρα. Εδώ μέσα δεν ξέρεις παράθυρο να πηδήξεις να σηκωθείς να φύγεις όταν έχεις τον κ. Μυλωνά αλλά τι να κάνουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να τον ακούσουμε και θα τον ακούσουμε μέχρι το τέλος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το καταλαβαίνω κι εγώ, είναι πολύ δύσκολο το έργο του Δικαστή -το παραδέχομαι- ιδίως όταν ακούει νομικά επιχειρήματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, τον τελευταίο λόγο τον έχει η πλευρά των κατηγορουμένων.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτή τη φορά θα συμφωνήσω απολύτως με τον κ. Εισαγγελέα. Είχαμε μείνει λοιπόν στο πολύ οδυνηρό αλλά δυστυχώς αληθινό ζήτημα των βασανιστηρίων που έχει υποστεί ο κ. Τζωρτζάτος. Ήταν κάτι που ενοχλεί όταν ακούγεται, το καταλαβαίνω όπως εξίσου είχε ενοχλήσει και η αναφορά στα βασανιστήρια άλλου είδους με τη μορφή ψυχολογικής βίας και πρόκλησης σωματικής εξάντλησης εις βάρους του κ. Σάββα Ξηρού.

Θυμίζω και πάλι ότι τηρήσατε μία αιδήμονα σιωπή όταν επανειλημμένα ο ομιλών σας είχε πει «τι θα γίνει κ. Πρόεδρε με τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλε τον κ. Σάββα Ξηρό ο κ. Διώτης και ο κ. Σύρος;›. Εκεί μέχρι στιγμής δεν είχα καμία απάντηση από το Δικαστήρίο σας. Φαντάζομαι στην απόφασή σας όχι μόνο θα τοποθετηθείτε και στα θέματα των βασανιστηρίων του κ. Σάββα Ξηρού αλλά και στα θέματα των βασανιστηρίων του κ. Τζωρτζάτου.

Εδώ συμπληρωματικά να πω γιατί βέβαια πολλές φορές με χλευαστικό τρόπο αντιμετωπίσατε το θέμα της πορτοκαλαδίτσας που πήρε ο κ. Τζωρτζάτος κατά την διάρκεια της ανάκρισης κι έτσι παρενθετικά αν θέλετε να θυμίσω ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα ή σκευάσματα αν θέλετε τα οποία διαλύονται πολύ καλά σε μία πορτοκαλαδίτσα. Για παράδειγμα από ένα δημοσιογράφο πήρα ένα ενημερωτικό σημείωμα που μας λέει ότι το «πεντοθάλ› είναι ένας κίτρινος κρύσταλλος που διαλύεται στο νερό και είναι συνήθως άοσμος. Μάλιστα μετά την χορήγησή του «επιβάλλεται› στο νευρικό κεντρικό σύστημα, χαμηλώνει τους καρδιακούς ρυθμούς καθώς και την πίεση του αίματος και λειτουργεί σαν οποιοδήποτε καταπραϋντικό αναισθητικό.

Γιατί λοιπόν κ. Πρόεδρε να μην είχαν βάλει και στην πορτοκαλαδίτσα ή στο νερό που δώσανε στον κ. Τζωρτζάτο; Θυμίζω δεν του είχαν επιτρέψει να πάει στην βρύση να πιει νερό. Γιατί λοιπόν να μην του είχαν βάλει για παράδειγμα το «πεντοθάλ› έτσι ώστε να καταπραϋνθεί το νευρικό του σύστημα, να έχει μία μορφής αναισθησία ώστε να μπορούν να επιδράσουν επάνω του συνδυασμένα και με το ξύλο που έτρωγε και με τα φάρμακα αυτά ώστε να πετύχουν το γρηγορότερο δυνατό το επιθυμητό αποτέλεσμα; Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το ότι υπέστη άγριο ξυλοδαρμό ο κ. Τζωρτζάτος δεν αποκλείει τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της χορήγησης και κάποιων άλλων ουσιών. Ένα μόνο παράδειγμα σας ανέφερα αμέσως τώρα.

Βέβαια να μην το ξεχάσω, νομίζω το λέτε και στην απόφασή σας, το έχει χρησιμοποιήσει ως φραστικό πυροτέχνημα και η συνάδελφος της πολιτικής αγωγής η κα Τσόλκα που μας είπε «μα τι βασανιστήρια; Εδώ ο ίδιος έδωσε και στον γιατρό του μία αξονική τομογραφία για τη μέση του›. Όχι, δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Υπάρχουν και οι αποχρώσεις που μας δίνουν μια άλλη τελική εντύπωση.

Πράγματι υπήρχε μία αξονική τομογραφία που αφορούσε το πρόβλημα της μέσης του κ. Τζωρτζάτου και είπε κάποια στιγμή ο κ. Τζωρτζάτος στους δικούς του, νομίζω στη σύντροφό του, αυτή την αξονική τομογραφία που φυσικά δεν την είχε μαζί του στην φυλακή, αυτή να την μεταφέρει η σύντροφός του και να την δώσει στους αρμοδίους στην φυλακή. Πράγματι το έκανε αυτό η σύντροφός του και εδόθη η αξονική τομογραφία σε κάποιον φύλακα και πιθανόν ο φύλακας να την έδωσε και στον γιατρό. Αυτό το νόημα είχε η διατύπωση που νομίζω έχει χρησιμοποιήσει προφορικά ο κ. Τζωρτζάτος ότι «έδωσα και στον γιατρό μια αξονική τομογραφία›. Δεν την είχε φυσικά στα χέρια του ούτε του είπαν «πήγαινε μια στιγμούλα σπίτι σου να μας την φέρεις›.

Ο κ. Τζωρτζάτος προκειμένου να δουν το πρόβλημα που είχε και τι είχε υποστεί ως μία προπαρασκευαστική πράξη αν θέλετε είπε στην σύντροφό του να δώσει η ίδια στα αρμόδια όργανα αυτή την αξονική τομογραφία, να την δει ο γιατρός, να βεβαιωθεί ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα και αφού δει ακριβώς το πρόβλημα στη συνέχεια να τον φωνάξει ο γιατρός για να δει όλα τα προβλήματα που είχε ο κ. Τζωρτζάτος είτε από πιο παλιά, είτε από το ξύλο που είχε φάει. Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια.

Η αξονική τομογραφία νομίζω έφτασε στα χέρια του γιατρού ή πρέπει να έφτασε, δε νομίζω να την κράτησαν ως σουβενίρ οι αστυνόμοι αλλά ο γιατρός δεν έκανε τίποτα. Αδιαφόρησε και ουδέποτε κάλεσε τον κ. Τζωρτζάτο για να δει αν έχει πρόβλημα στη μέση του είτε παλαιότερο, είτε επίκτητο από το ξύλο της Αστυνομίας. Για να μην δημιουργούνται λοιπόν λανθασμένες εντυπώσεις αυτό είχε γίνει με την αξονική τομογραφία και το συμπέρασμα είναι πολύ απλό. Ουδέποτε γιατρός εξέτασε τον κ. Τζωρτζάτο για το θέμα της μέσης του και κάποια αντικαταθλιπτικά χάπια που του είχαν δώσει χορηγήθηκαν χωρίς να τον εξετάσει γιατρός.

Βλέπουμε λοιπόν ότι παρά τα προβλήματα που είχε ο κ. Τζωρτζάτος, τα προβλήματα που του δημιούργησαν οι Αστυνομικοί βέβαια με το ξύλο που του έδωσαν, ουδέποτε τον εξέτασε γιατρός μέχρι το στάδιο της υποβολής της μήνυσης, για να μην λοιπόν δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

Φυσικά θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι όχι μόνο έφαγε άγριο ξύλο, το «ξύλο της αρκούδας› κατά την παραστατική διατύπωση του κ. Βασίλη Ξηρού ο Βασίλης Τζωρτζάτος, θυμάστε τι είπε ο κ. Βασίλης Ξηρός. Ότι έβγαινε κάποια στιγμή ο αστυνόμος ο οποίος δούλευε πολύ ο καημένος και είχε κουραστεί και πήγαινε παραδίπλα για να πάρει μια ανάσα και να ξεπλύνει τα ματωμένα του χέρια για να συνεχίσει το ευχάριστο έργο του, τον ξυλοδαρμό φυσικά του κ. Τζωρτζάτου.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Προσέξτε το, είναι το σημείο που ενοχλήθηκε ο κ. Εισαγγελέας και με διέκοψε. Υπήρχε και εντονότατη άσκηση ψυχολογικής βίας και μάλιστα κατάλαβαν οι έμπειροι αστυνομικοί ένα από τα αδύνατα σημεία του κ. Τζωρτζάτου και αναφέρθηκαν αμέσως στην κόρη του την οποία υπεραγαπούσε και υπεραγαπά και του είπαν ευθέως?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε κ. Μυλωνά, σας κάνω σύσταση να μην επαναλαμβάνετε τα ίδια. Τα ακούσαμε αυτά, τα κατανοήσαμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τα ακούσαμε ένα σωρό φορές, σας κάνουμε σύσταση διαφορετικά είναι κατάχρηση δικαιώματος. Ότι μπορείτε να αγορεύετε τόσες μέρες μπορείτε, δεν μπορεί να μας λέτε?..

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ πολύ κ. Πρόεδρε να μην προσπαθείτε να φιμώσετε το λόγο της υπεράσπισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αναφέρομαι στην ουσία της υπόθεσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αναφέρεστε πουθενά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τα βασανιστήρια είναι ένα κεντρικό σημείο που σας πονάει κ. Πρόεδρε, το καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε ένα σωρό φορές. Δεν με πονάνε εμένα κύριε αυτά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω δικαίωμα να λέω ότι θέλω επί της ουσίας της υπόθεσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι σας αρέσει θα λέτε αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα μας λέτε όλο τα ίδια και τα ίδια. Σας κάνω παρατήρηση και παρακαλώ να καταχωρηθεί. Θα σας αφαιρέσω το λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και να καταχωρηθεί ότι αυτή η παρατήρηση συνιστά άλλη μία παραβίαση του δικαιώματος ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά κάνετε. Θα σας αφαιρέσω το λόγο, σας προειδοποιώ. Αν συνεχίσετε κατ’ αυτό τον τρόπο?..

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα απαγορεύσετε δηλαδή στην υπεράσπιση να αγορεύει επί των ποινικών κατηγοριών;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούτε τι σας λέω; Δεν μπορείτε εσείς να είσαστε 4η ημέρα και να λέτε τα ίδια και τα ίδια. Υπάρχουν και άλλοι να αγορεύσουν. Δεν είναι συμπεριφορά δικηγόρου αυτή.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το καταλαβαίνω, σας ενοχλεί όταν απειλούσαν τον Τζωρτζάτο «θα απαγάγουμε και θα βιάσουμε την 9χρονη κόρη σου›. Γιατί αν αυτό δεν είναι ψυχολογική βία τότε τι είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε ένα σωρό φορές. Αν τα λέτε σε βλάκες για να τα πείτε πολλές φορές να τους κάνετε πλύση εγκεφάλου λάθος ?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά έχουμε δύο αυτιά και σε μερικούς από το ένα αυτί μπαίνουν από το άλλο αυτί βγαίνουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τα δικά σας αυτιά να πάτε να ξεκαθαρίσετε. Εμείς ότι ακούμε τα ακούμε και τα κρατάμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και τα αγνοείτε στη συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι δικαίωμά μας κύριε να πιστέψουμε ή να μην πιστέψουμε κάτι; Να έρθετε να μας υποκαταστήσετε εσείς. Δεν είναι συμπεριφορά δικηγόρου αυτή. Ομολογώ, έχω 34 χρόνια δεν έχω δει άλλον σας εσάς. Σας παρακαλώ πολύ, σας κάνω σύσταση. Δεν θα επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια. Για όνομα του Θεού. 130 συνήγοροι πολιτικής αγωγής αγόρευσαν σε 10 ημέρες. Δεν θα μας κάνετε λοιπόν εμάς πλύση εγκεφάλου εδώ μέσα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν βρίσκω κ. Πρόεδρε αυτή την στιγμή στα χαρτιά μου?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σύστημα της πλύσης εγκεφάλου σας ενδιαφέρει. Δεν είμαστε εμείς οι αποδέκτες αυτής. Θα τα πείτε μία φορά, θα τα καταλάβουμε κι αν θέλουμε τα πιστεύουμε, δεν θέλουμε δεν τα πιστεύουμε. Εκτός αν δεν απευθύνεστε στους δικαστές, τα λέτε για να σας ακούν οι άλλοι, οι απέξω. Αλλά εδώ εμείς θα βγάλουμε την απόφαση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ηρεμήσατε κ. Πρόεδρε; Μπορώ να συνεχίσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε να συνεχίσετε έτσι όπως συνεχίζετε δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε. Θα σας αφαιρέσω το λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο ισχύον Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι ο συνήγορος αγορεύει και ο Δικαστής ακούει. Τώρα αν έχουμε κάτι καινούριο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν εκτρέπεται λέει, διαβάστε όλα τα άρθρα της Δικονομίας όχι μόνο εκείνα που θέλετε εσείς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μου επιτρέπετε να συνεχίσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα συνεχίσετε με τις συστάσεις μου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα συνεχίσω λοιπόν επικαλούμενος άλλος μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την έχω νομίζω στη ντουλάπα, θα σας την φέρω στο διάλειμμα. Είναι η απόφαση Φαν Κουκ κατά Γερμανίας όπου εκεί τι λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Ότι το Δικαστήριο δεν υποχρεούται απλώς να εκδίδει αιτιολογημένες αποφάσεις. Υποχρεούται –προσέξτε- κατ’ άρθρο 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ όχι απλώς να απορρίπτει ή να δέχεται τις ενστάσεις για παράδειγμα που υποβάλλονται αλλά να απαντάει λεπτομερώς στις συγκεκριμένες αιτήσεις και στα συγκεκριμένα επιχειρήματα που προβάλλονται.

¶ρα λοιπόν σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε όχι γενικώς και αορίστως σε αυτά που λέει η υπεράσπιση για το ένα και για το άλλο αλλά να εξηγήσετε γιατί απορρίπτετε για παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι βασανίστηκε ο κ. Τζωρτζάτος. Αυτά για να θυμηθούμε λίγο και πάλι τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Να προχωρήσω και στη συνέχεια. Συνθήκες έντονης ψυχολογικής βίας όχι σωματικής υπέστη ο κ. Τζωρτζάτος και κατά την προσαγωγή του στην ανακρίτρια την κα Μπούρη. Συνεπώς κατά τούτο και η ομολογία του στην ανακρίτρια την κα Μπούρη δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Μια και τώρα το κλίμα είναι φορτισμένο θα σας τα πει αυτά αργότερα ο κ. Παπαδάκης για τις συνθήκες στην κα Μπούρη. Θα προχωρήσω λίγο παραπέρα.

Θυμίζω ότι βρισκόμαστε σε κείνο το στάδιο της τοποθέτησής μου που εξετάζω τα είδη των αποδεικτικών μέσων που υπάρχουν εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου. Το πρώτο είδος ήταν η ομολογία του η οποία είναι προϊόν βασανιστηρίων, προχωράμε στο δεύτερο που είναι κάποιες δηλώσεις συγκατηγορουμένων είτε στο ακροατήριο, είτε στην προδικασία. Να δούμε λοιπόν αν αυτές οι δηλώσεις αποτελούν ένα νόμιμο αποδεικτικό μέσο.

Σε αυτή τη Δίκη είχαμε νομίζω 5 είδη δηλώσεων συγκατηγορουμένων γιατί βέβαια όπως έχω πει ήδη δεν πρόκειται για ομολογία όταν ένας συγκατηγορούμενος επιβαρύνει κάποιον άλλον. Έχουμε δηλώσεις. Ποια είναι αυτά τα 5 είδη τα οποία επιδέχονται διαφορετική νομική αντιμετώπιση;

Πρώτο είδος: απολογείται ένας συγκατηγορούμενος στο ακροατήριο, ομολογεί την δικιά του ενοχή και κάνει και κάποιες δηλώσεις εις βάρος συγκατηγορουμένων. Εδώ εντάσσεται η περίπτωση του κ. Τσελέντη και του κ. Κονδύλη παρόλο που κατ’ ακριβολογία όπως θα δούμε στη συνέχεια ο κ. Κονδύλης δεν επιβαρύνει ουσιαστικά τον κ. Τζωρτζάτο.

Δεύτερη κατηγορία: απολογείται ο συγκατηρούμενος, ομολογεί την ενοχή του αλλά δεν είναι άτομο ψυχικά υγιές και αυτό έχει μία ιδιαίτερη δικονομική σημασία. Είναι η περίπτωση του κ. Τέλιου. Τρίτη κατηγορία: απολογείται ??

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (εκτός μικροφώνου) Δεν γράφεται κανένα σχέδιο αγόρευσης να τα πει όπως θέλετε εσείς καλύτερα, λέω εγώ;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Στο διάλειμμα παρακαλώ σε ένα χαρτάκι σημειώστε εσείς όσα θέλετε να πω να το λάβω κι εγώ υπόψη μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, ξέρετε εσείς πώς θα πρέπει να τα πούμε. Ξέρετε άλλα πράγματα εσείς πώς πρέπει να τα λένε τα Δικαστήρια. Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι αυτό. Η πατρίδα μας έχει δημοκρατία εδώ πέρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να την χαίρεστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να την χαιρόμαστε. Θα την χαιρόμαστε τη δημοκρατία είτε το θέλετε εσείς, είτε δεν το θέλετε και εσείς και ορισμένοι άλλοι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βασικό συστατικό της δημοκρατίας είναι τα Δικαστήρια να τηρούν τους νόμους και ιδίως το δίκαιο της απόδειξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, θα το τηρήσουμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν το έχετε κάνει και αυτό συνιστά σοβαρότερη παραβίαση του δικαίου της δίκαιης δίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας αυτά. Εμείς ξέρουμε αν θα το τηρήσουμε και έχουμε και όργανα ελέγχου πιο πάνω και άλλο Δικαστήριο και άλλο και παρ’ άλλο και θα αιτιολογήσουμε αυτά τα οποία λέμε και να πάτε να τα προσβάλλετε όπου θέλετε αλλά εδώ πέρα ?..

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν νομίζετε ότι πρέπει να διακόψουμε λιγάκι για να ηρεμίσετε πολύ ευχαρίστως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ εδώ πέρα να μην μας προσβάλλετε. Δεν έχετε δικαίωμα. Έχουμε κι εμείς αξιοπρέπεια, δεν έχουμε μόνο οι κατηγορούμενοι. Το καταλάβατε; Έχετε προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Δικαστηρίου συνεχώς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό που θεωρείτε εσείς προσβολή είναι η αναφορά στα βασανιστήρια που υπέστη ο κ. Τζωρτζάτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Τζωρτζάτος σας ακούει και θα έχει φρίξει και αυτός.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχει φρίξει μάλλον με την στάση του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διότι αυτός εφόσον δεχόταν ότι ήταν στην 17Ν είναι λέει «λαϊκός αγωνιστής›. Έτσι συμπεριφέρονται; Σας παρακαλώ λοιπόν πολύ. Να σέβεστε το Δικαστήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θυμίζω ότι ο κ. Τζωρτζάτος έχει αποχωρήσει το 1992 από την 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν όμως και ξέρει και λέει ότι είναι λαϊκός αγωνιστής, ήταν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και επειδή ήταν λαϊκός αγωνιστής πρέπει να βασανίζεται; Αυτό είναι το συμπέρασμά μας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ξέρει πως πρέπει να συμπεριφέρονται και στο Δικαστήριο. Δεν συμπεριφέρονται έτσι. Καταλαβαίνει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ?. Με το παράδειγμα του, προς έκπληξη μάλιστα του κ. Αναπληρωτή Εισαγγελέα σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Τζωρτζάτος ήταν ήρεμος, κανέναν δεν προσέβαλε, στις τοποθετήσεις του αν θυμάστε ήταν πάντα προσεκτικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό σας συνιστώ να κάνετε κι εσείς το ίδιο, να μην προσβάλετε κανέναν. Εσείς δεν αφήσατε κανέναν ούτε εντός, ούτε εκτός της αιθούσης. Σας παρακαλώ πολύ. Είστε μοναδικό φαινόμενο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε?.. αποφάσεων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μοναδικό φαινόμενο είστε στα Ελληνικά Δικαστήρια. Σας παρακαλώ πολύ, περιοριστείτε, μαζευτείτε που λένε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό το κομπλιμέντο ομολογώ ήταν πολύ πρωτότυπο, ας το εκλάβω ως κομπλιμέντο γιατί αλλιώς θα ήταν άλλη μία προσβολή στο πρόσωπό μου. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που με θίγετε αλλά τι να κάνουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά, ποιος θίγει ποιον, υπάρχουν αυτιά και ακούνε. Σας παρακαλώ λοιπόν μαζέψτε αυτά που λέτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όπως ξέρετε το πρόσωπό σας το σέβομαι και το εκτιμώ ιδιαίτερα κι αν θέλετε?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από σας δεν μου χρειάζεται καμία εκτίμηση. Δεν μου χρειάζεται καθόλου η εκτίμησή σας. Είπατε ένα σωρό για να αποδομήσετε όλα να πείτε ότι είναι ένας άδικος Δικαστής αλλά είναι καλός πυγμάχος και βγάζει ωραίες φωτογραφίες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα, το ξέρετε πολύ καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα είναι καλός άνθρωπος. Αυτό θέλετε να μας παρουσιάσετε προς τα έξω; Δεν θα το πετύχετε κύριε. Η προσωπικότητα του καθενός είναι γνωστή. Σας παρακαλώ λοιπόν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μήπως έχετε υποψιαστεί ότι με αυτά που λέτε τώρα εκτίθεστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην ροκανίζετε κύριε την αξιοπρέπεια των Δικαστών.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μήπως το έχετε υποψιαστεί αυτό;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τον κάνετε κ. Εισαγγελεύ; Δεν παίρνει από κουβέντες αυτός.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μπορώ να συνεχίσω την ανάπτυξη των επιχειρημάτων μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν τα λέτε αυτά επιχειρήματα και ανάπτυξη, προχωρήστε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Από την μεριά μου ας με διακόψει άλλη μια φορά ο κ. Εισαγγελέας, παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είμαστε λοιπόν στην τρίτη περίπτωση των συγκατηγορουμένων. Κάθε μία όπως θα δείτε έχει διαφορετική δικονομική αντιμετώπιση. Υπάρχει και άλλη μια κατηγορία συγκατηγορουμένων, απολογείται ο συγκατηγορούμενος, ομολογεί την ενοχή του αρνείται όμως στο ακροατήριο να δηλώσει κάτι εναντίον του συγκατηγορουμένου. Είναι η περίπτωση του κ. Θωμά Σερίφη.

Η τέταρτη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία ο κατηγορούμενος απολογείται, αρνείται την συμμετοχή του και ανακαλεί τις δηλώσεις του εις βάρος συγκατηγορουμένων που έχει κάνει στην προδικασία. Είναι η περίπτωση των κ.κ. Χριστόδουλου Ξηρού και Καρατσώλη. Έχουμε και μία πέμπτη κατηγορία όπου ο κατηγορούμενος δεν απολογείται στο ακροατήριο, ασκεί το δικαίωμα σιωπής που έχει όμως με δήλωσή του προγενέστερη έχει ανακαλέσει το σύνολο των λεχθέντων από αυτόν στην προδικασία. Είναι και η περίπτωση του κ. Σάββα Ξηρού.

Από αυτές τις πέντε περιπτώσεις μάρτυρες κατηγορίας σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 3δ της ΕΣΔΑ στο ακροατήριο είναι μόνο όσοι εντάσσονται στην πρώτη και στην δεύτερη. Δηλαδή εν προκειμένω ο κ. Τσελέντης, ο κ. Κονδύλης και ο κ. Τέλιος. Γιατί έκανα αυτό το διαχωρισμό; Για να αναπτύξω αμέσως στη συνέχεια δύο επιχειρήματα.

Αν το Δικαστήριό σας χρησιμοποιήσει ως αποδείξεις τις δηλώσεις των κ.κ. Θωμά Σερίφη, Χριστόδουλου Ξηρού και Σάββα Ξηρού που έχουν γίνει στην προδικασία παραβιάζει ευθέως το άρθρο 6 παράγραφος 3δ της ΕΣΔΑ. Βέβαια αφήνω στην άκρη τον κ. Θωμά Σερίφη γιατί όπως θα δούμε έχει πει ελάχιστα πράγματα για τον κ. Τζωρτζάτο. Εμένα με ενδιαφέρουν οι δηλώσεις των κ.κ. Χριστόδουλου Ξηρού και Σάββα Ξηρού στην προδικασία οι οποίες είναι επιβαρυντικές για τον κ. Τζωρτζάτο.

Υποστηρίζω λοιπόν και φαντάζομαι ότι με την δέουσα προσοχή κι εσείς θα το αξιολογήσετε, το εξής επιχείρημα: είναι παράνομα αποδεικτικά μέσα σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο άρθρο 6 παράγραφος 3δ της ΕΣΔΑ οι δηλώσεις που έχουν γίνει στην προδικασία, που φέρονται να έχουν γίνει τέλος πάντων στην προδικασία από τους κ.κ. Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό.

Εδώ οι κύριοι αυτοί, ο μεν κ. Σάββας άσκησε δικαίωμα σιωπής στο ακροατήριο και βέβαια δεν μπορούσα εγώ να του κάνω ερωτήσεις γιατί σέβομαι το δικαίωμα σιωπής που ασκεί, ο δε κ. Χριστόδουλος Ξηρός απολογήθηκε στο ακροατήριο, αρνήθηκε πλήρως τις κατηγορίες και έδωσε και εξήγηση γιατί φέρεται να έχει πει όσα έχει πει στην προδικασία. ¶ρα ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός στο ακροατήριο δεν ήταν μάρτυρας κατηγορίας για τον κ. Τζωρτζάτο. Είπε ότι «όλα όσα έχω πει στην προδικασία, όλα όσα έχω αναγκαστεί να υπογράψω δεν ισχύουν›. ¶ρα δεν εγεννάτο θέμα να του απευθύνει ερωτήσεις η υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου.

Εφαρμόζοντας λοιπόν τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σας ανέφερα χθες, υποθέσεις Λουκά και κυρίως Κράξι κατά Ιταλίας αν θεωρήσετε ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο τις δηλώσεις των κ.κ Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρού στην προδικασία παραβιάζετε ευθέως το άρθρο 6.3δ της ΕΣΔΑ.

Συνεπώς αυτές οι δηλώσεις στο μέτρο που αφορούν τον εντολέα μου τον κ. Τζωρτζάτο δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψη από το Δικαστήριό σας. Βλέπετε κ. Πρόεδρε ότι όλα αυτά που λέω αποτελούν μία τεκμηριωμένη νομίζω υπεράσπιση που προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου.

Δεύτερο καθοριστικής σημασίας επιχείρημα: αν το Δικαστήριό σας χρησιμοποιήσει ως αποδείξεις τις δηλώσεις των κ.κ. Τσελέντη, Κονδύλη και Τέλιο, κυρίως βέβαια Τσελέντη και Τέλιου γιατί θα δούμε ότι ο κ. Κονδύλης δεν επιβαρύνει, μάλλον ελαφρύνει την θέση του κ. Τζωρτζάτου, παραβιάζει το άρθρο 211α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Γιατί όσον αφορά τον κ. Τσελέντη ήταν εδώ στο ακροατήριο και επανέλαβε αυτά που είχε πει στην προδικασία εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου και εμείς ασκώντας το σχετικό δικαίωμα που μας δίνει το άρθρο 6.3δ της ΕΣΔΑ του απευθύναμε ερωτήσεις.

Συνεπώς δεν γεννάται θέμα παραβίασης της ΕΣΔΑ αλλά γεννάται θέμα παραβίασης του άρθρου 211α. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπως θα δούμε που μόνο η μαρτυρία, η δήλωση κατά ακριβολογία του κ. Τσελέντη επιβαρύνει τον κ. Τζωρτζάτο. Οπότε έρχεται στο πεδίο και εφαρμόζεται το άρθρο 211α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση του κ. Τέλιου γι αυτό έκανα και την διάκριση. Ο κ. Τέλιος ήταν εδώ στο ακροατήριο και δεν του κάναμε ερωτήσεις παρόλο που είπε κάποια επιβαρυντικά πράγματα για τον κ. Τζωρτζάτο. Γιατί δεν του κάναμε ερωτήσεις; Γιατί σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου στο άρθρο 6 παράγραφος 3δ της ΕΣΔΑ προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ασκήσουμε αποτελεσματικά το δικαίωμά μας που πηγάζει από το άρθρο 6.3δ είναι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να έχει την απαιτούμενη ψυχική υγεία, αυτά που λέει να είναι αξιόπιστα και να μην είναι προϊόν προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν γεννάται θέμα εφαρμογής του άρθρου 6.3δ γι αυτό και αναφέρθηκα στο 211α και μόνο γιατί ναι μεν στο ακροατήριο επανέλαβε τα όσα είχε πει στην προδικασία εις βάρους του κ. Τζωρτζάτου ο κ. Τέλιος αλλά ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δυστυχώς και σεβόμαστε το πρόβλημά του, δεν είναι όμως ψυχικά υγιής. Εδώ ήταν μία πρόσθετη ένδειξη ελλείψεως αμεροληψίας από το Δικαστήριό σας η απόφαση που πήρε στο θέμα της ψυχικής υγείας του κ. Τέλιου γιατί ενώ υπεβλήθη και από εμάς και από άλλους συνηγόρους υπεράσπισης συγκεκριμένο αίτημα που είχε δύο σκέλη αυτό παρά το νόμο απερρίφθη. Απερρίφθη παρά το νόμο το πρώτο του σκέλος που αφορούσε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης γιατί εντελώς εσφαλμένα το Δικαστήριό σας αναφέρθηκε στο άρθρο 210 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όμως το άρθρο 210 μιλάει για μάρτυρες διανοητικά ασθενείς. Είναι σαφές ότι ο κ. Τέλιος δεν είναι μάρτυρας σε αυτή τη Δίκη. Είναι διάδικος, είναι ένας συγκατηγορούμενος και όπως επανειλημμένα τονίστηκε και από τον ομιλούντα, πεδίο εφαρμογής έπρεπε να τύχει το άρθρο 200 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επιγράφεται ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και που μας λέει ότι σε περίπτωση πραγματογνωμοσύνης που αφορά την διανοητική υγεία του κατηγορουμένου μπορεί και πρέπει να γίνει το ένα και το άλλο. Ιδίως η παράγραφος 2 του άρθρου 200 μιλάει για ανάγκη ψυχιατρικής παρατήρησης που προέκυψε στο ακροατήριο.

Αυτό το άρθρο έπρεπε να εφαρμόσετε, δεν το εφαρμόσατε και γι αυτό σφάλατε. Όμως υπήρχε κι ένα δεύτερο σφάλμα σ’ αυτή την απόφαση γιατί ο ομιλών τουλάχιστον ζήτησε επικουρικά και κάτι άλλο.

Αν το Δικαστήριό σας δεν ήθελε να διατάξει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, θα έπρεπε να ικανοποιήσει το δεύτερό μας αίτημα και να προσκομισθεί ο ιατρικός φάκελος του κ. Τέλιου και τουλάχιστον να μας ενημερώσει το Δικαστήριο πόσα είναι τα φάρμακα, τα ψυχιατρικά φάρμακα που λαμβάνει επί καθημερινής βάσεως ο κ. Τέλιος, τα οποία πρέπει να είναι όχι σε μονοψήφιο, σε διψήφιο αριθμό πρέπει να ανέρχονται.

Και βέβαια υπήρχε μία πρόσθετη παραβίαση του ισχύοντος δικαίου από το Δικαστήριό σας γιατί είχαν προκύψει κατά τη διαδικασία μία σειρά από ενδείξεις που καθιστούσαν φανερό ότι ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα κατηγορούμενος κ. Τέλιος που, το επαναλαμβάνω, λυπούμαστε πραγματικά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, δεν ήταν ψυχικά υγιής.

Να θυμίσω λοιπόν μερικά δεδομένα της ακροαματικής διαδικασίας. Ο ίδιος ο κ. Τέλιος στις 27/8 κατά την απολογία του, λέει τα εξής: «Καταρχήν θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από το Δικαστήριό σας γιατί σε πάρα πολλές από τις συνεδριάσεις σας δεν μπορούσα να είμαι παρών. Αυτό οφείλεται στις παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθώ και μου δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως ζάλη, υπνηλία, ορθοστατική υπόταση και αναγκάζομαι να αποχωρώ κάποιες φορές›.

Να θυμίσω μάλιστα και την εικόνα που παρουσίασε ο κ. Τέλιος όταν απολογείτο. Στο πρώτο μέρος ήταν πάρα πολύ ταραγμένος, μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά γιατί ήμουν παρών, ήταν από πίσω του ο δικαστικός επιμελητής, έτοιμος να τον πιάσει αν τυχόν έπεφτε κάτω. Σε κάποια στιγμή είπε ο κ. Πρόεδρος: «Μήπως θέλετε να διακόψουμε; Μήπως δεν μπορείτε να συνεχίσετε;› Μάλιστα είχε παρέμβει τότε ο κ. Τσελέντης και είχε πει «απ’ ότι γνωρίζω, επειδή έχω ζήσει 11 μήνες μαζί του, νομίζω ότι χρειάζεται τώρα ιατρική επίβλεψη›.

Και λέει ο κ. Πρόεδρος: «Διακόπτεται η απολογία σας, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, μπορούμε να συνεχίσουμε με κάποιον άλλον όμως›. Και λέει ο κ. Τέλιος: «Όχι, νομίζω πως μπορώ να συνεχίσω›. Και λέει ο κ. Πρόεδρος: «Να ειδοποιηθεί κάποιος γιατρός›. Τόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση του κ. Τέλιου.

Επίσης στην απολογία του την ίδια, έχει πει: «Αποτέλεσμα όλης αυτής της συμμετοχής που είχα σ’ αυτή την Οργάνωση, είναι να έχω πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και να νοσηλευτώ κατά καιρούς σε διάφορα ιδρύματα, να με παρακολουθούν γιατροί›. Το δέχεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Αλλά δεν είναι μόνο ο ίδιος ο κατηγορούμενος που τα λέει αυτά. Να θυμίσω ότι και σε προγενέστερο στάδιο της προδικασίας, στις 9/4, -είμαστε στον πρώτο μήνα της διαδικασίας- ζητά τον λόγο ο συνήγορος του κ. Τέλιου, ο κ. Πρωτέκδικος και λέει τα εξής: «Έχουμε το εξής θέμα, αρχίζει και υπάρχει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη κατάσταση άσχημη για τον κ. Τέλιο στην υγεία του. Εμείς θα προσπαθήσουμε αυτό να βεβαιωθεί από τους γιατρούς τους θεράποντες της φυλακής›. Μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο συνήγορος του κ. Τέλιου στις 9/4. «Ξέρετε, έχουμε σοβαρό πρόβλημα υγείας›.

Στη συνέχεια, στις 10/4, προσκομίζει ο κ. Πρωτέκδικος ένα πιστοποιητικό και το αναγιγνώσκει ο κ. Πρόεδρος. Ιατρικό πιστοποιητικό των γιατρών της φυλακής το οποίο ξεκινά ως εξής: «Λόγω των ιδιαιτέρων ψυχολογικών προβλημάτων του κρατουμένου ή λόγω της ανά περιόδου του ρυθμιζόμενης ψυχοφαρμακευτικής αγωγής, η οποία δύναται να προκαλεί ορισμένες παρενέργειες, κρίνεται από ιατρικής άποψης σκόπιμο όπως τις ημέρες που δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του στο Δικαστήριο, με την άδειά σας να μην παρευρίσκεται›.