Περιβάλλον
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 11:23

Ισραήλ: Γεωτρήσεις σε περιοχή που προορίζεται για καταφύγιο;

Την κατακραυγή οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος προκαλεί η απόφαση των αρμοδίων αρχών του Τελ Αβίβ να επιτρέψουν τη διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο σε περιοχή, η οποία προορίζεται για θαλάσσιο καταφύγιο.

Την κατακραυγή οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος προκαλεί η απόφαση των αρμοδίων αρχών του Τελ Αβίβ να επιτρέψουν τη διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο σε περιοχή, η οποία προορίζεται για θαλάσσιο καταφύγιο.

Το σχέδιο του ομίλου Adira αφορά τη θέση «Γκαμπριέλα», 19 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Χερτσλίγια, στο κεντρικό Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, στόχος είναι ο εντοπισμός ενός εμπορικά βιώσιμου κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή και, ενδεχομένως, η άντληση εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων.

Η Επιτροπή Σχεδιασμού της Περιφέρειας του Τελ Αβίβ ενέκρινε τα σχέδια παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, η δημαρχία της Χερτσλίγια, αλλά και δύο οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες φοβούνται ότι ενδεχόμενη γεώτρηση στην «Γκαμπριέλα» θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Στην ένστασή της, η Ένωση για την Προστασία της Φύσης επισήμαινε ότι η περιοχή «είναι ένα από τα τέσσερα καταφύγια που έχουν προταθεί, καθώς αντιπροσωπεύει ένα θαλάσσιο οικοσύστημα που χρήζει προστασίας».

Στον απόηχο της απόφασης για έναρξη των γεωτρήσεων, η ίδια οργάνωση έκανε λόγο για μια «παράλογη κατάσταση, καθώς από τη μία, το κράτος του Ισραήλ [...] προωθεί τη δημιουργία καταφυγίου σε μια περιοχή, ενώ από την άλλη, τα όργανα σχεδιασμού του υπουργείου Εσωτερικών εγκρίνουν τις γεωτρήσεις» στην ίδια ζώνη.

Το υπουργείο απάντησε ότι το «πράσινο φως» δόθηκε σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των αναγκών του κράτους για νέους φυσικούς πόρους και της ανάγκης διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνεται, η έγκριση συνοδεύεται από ορισμένους όρους που δεσμεύουν τους εργολάβους, ένας από τους οποίους είναι η υποβολή έκθεσης για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ερευνών για πετρέλαιο.

Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς να έχει εκπονηθεί σχέδιο άμεσης ανταπόκρισης σε περίπτωση ατυχήματος. «Δεν υπάρχει εξοπλισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο να διαχειριστεί μια πετρελαιοκηλίδα», τονίζει η ισραηλινή οργάνωση Zalul, σύμφωνα με την εφημερίδα Ha’aretz.