Πολιτική
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 20:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/10/2003) Μέρος 02/05

Αυτά τα λέει ο γιατρός της φυλακής που έχει κι αυτός καταλάβει ότι έχει σοβαρό πρόβλημα ψυχολογικής υγείας ο κ. Τέλιος. Ήρθαν και μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Τέλιου. Στις 28/5 για παράδειγμα, κατέθεσε ενώπιόν σας ο κ. Μέλιος, που μας λέει ότι «φοβόταν να κοιμηθεί σπίτι του, το βράδυ κυκλοφορούσε στους δρόμους, δεν κοιμόταν, φοβόταν για την ίδια του τη ζωή. Εγώ του πρότεινα να πάμε σε έναν ψυχίατρο›.

Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, ήρθε ως μάρτυρας και ο αδελφός του κ. Τέλιου, που του έχει συμπαρασταθεί αφάνταστα κάθε μέρα από τις 9/3 εδώ τον βλέπω, είναι ένας πραγματικά σωστός αδελφός που είναι στο πλευρό του κατηγορουμένου. Τί μας λέει λοιπόν: «Τον τελευταίο καιρό ζούσαμε ένα προσωπικό δράμα που κορυφώθηκε μέχρι πέρυσι, με αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον ούτε να εργαστεί. Είχε πάρει άδεια από την εργασία του λόγω κάποιας βαριάς ψυχικής νόσου›.

Λέει στη συνέχεια: «Δεν είμαι ειδικός, πάντως τα συμπτώματα ήταν κρίσεις πανικού, τρόμου, μια αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία. Φαινόταν να βασανίζεται›. Και διευκρινίζει: «Οι πρώτες γνωματεύσεις μου φαίνεται ότι είναι από το 1995 για το ψυχολογικό αυτό πρόβλημα.... Θυμάμαι ότι έμεινε περίπου 12 ημέρες εκεί, νοσηλευόμενος σε κλινική και μου ζήτησαν οι ίδιοι οι γιατροί να παραμείνω όλο το 24ωρο, όλες αυτές τις ημέρες δίπλα του, γιατί η νόσος του προέβλεπε πιθανότητα αυτοκτονίας και συνεχίζει να προβλέπει›.

Και προσέξτε το πιο σημαντικό γι αυτή την υπόθεση, το λέει σαφώς ο κ. Τέλιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Σαφώς θα μπορούσε να υπερβάλλει λόγω της ψυχικής του νόσου›. Αν θυμάστε κ. Πρόεδρε, κ.κ. Δικαστές, στο ακροατήριο ο κ. Τέλιος είπε για τον κ. Τζωρτζάτο στην υπόθεση Παλαιοκρασσά περισσότερα πράγματα. Στην προδικασία είχε περιορίσει τη συμμετοχή του κ. Τζωρτζάτου σε αυτή την ενέργεια. Ήρθε όμως στο ακροατήριο και το επέκτεινε, το αναβίβασε.

Και τί μας λέει ο αδελφός του: «Σαφώς θα μπορούσε να υπερβάλλει της ψυχικής του νόσου›. Το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτά που δήλωσε ο κ. Τσελέντης στο ακροατήριό σας ο οποίος είπε τα εξής στις 5/8: «Ο συγκατηγορούμενός μου Κώστας Τέλιος που ήταν επί ένα χρόνο στο διπλανό μου κελί, ο οποίος πρέπει να σας πω ότι για μένα είναι πολύ σοβαρά ασθενής και παίρνει ισχυρότατα κατασταλτικά φάρμακα, παραπονέθηκε στην υπηρεσία της φυλακής ότι εγώ, με έχει βάλει ο Γιωτόπουλος και τον εκβιάζω την κατάθεσή του›.

Προσέξτε πού οδηγεί το σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα του κ. Τέλιου. Φαντάζεται ότι ο κ. Τσελέντης, ο μεταμεληθείς, είναι το όργανο του κ. Γιωτόπουλου και τον χρησιμοποιεί ο κ. Γιωτόπουλος για να εκβιάσει τον κ. Τέλιο. Βλέπουμε λοιπόν πώς η ψυχική ασθένεια οδηγεί στο να μην καταλαβαίνουμε τί ακριβώς γίνεται όταν ο κ. Τσελέντης, το μεταμεληθέν μέλος της 17Ν, το μέλος το οποίο έχει διαχωρίσει σαφώς τη θέση του, «εγώ έχω μετανιώσει και ντρέπομαι για τη συμμετοχή μου στην Οργάνωση›, αυτό ήταν τάχα μου το όργανο του κ. Γιωτόπουλου που εκβίαζε τον κ. Τέλιο.

Με αυτά ήθελα να τονίσω ότι ειδικά τα όσα είπε στο ακροατήριό σας ο κ. Τέλιος, πρέπει να αντιμετωπισθούν με άκρα περίσκεψη. Και βέβαια και πάλι λυπάμαι για το ότι δεν κάνατε το πιο απλό: Να μας πουν οι γιατροί που τον παρακολουθούν εδώ στη φυλακή, αυτοί που στις 10/4 μας είπαν ότι έχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, να μας πουν μόνο ένα πράγμα: Πόσα φάρμακα παίρνει κάθε μέρα για καταπολέμηση ψυχικής νόσου.

Είναι ένα φάρμακο; Είναι δύο; Είναι πέντε; Είναι δέκα; Για να δούμε την κατάστασή του. Γιατί όπως σας είπα υπήρχαν σοβαρότατες ενδείξεις ότι ο συμπαθής κ. Τέλιος αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο ψυχιατρικό πρόβλημα και συνεπώς τα όσα έχει καταθέσει, τα όσα έχει δηλώσει ενώπιόν σας και εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Δεν μπορούμε να πάρουμε τοις μετρητοίς, 100% αυτά που μας λέει ένας άνθρωπος που πάσχει από σοβαρό ψυχικό νόσημα.

Προσέξτε τί είπε ο αδελφός του: «Βεβαίως ήταν τέτοια η πάθησή του που θα μπορούσε να υπερβάλλει›. Δηλαδή να το πω εγώ πολύ απλά, το τόσο μικρό να το κάνει τόσο μεγάλο. Έτσι λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι θα πρέπει να αξιολογήσετε και τα όχι πάρα πολλά, τα όσα είπε ο κ. Τέλιος εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου, ιδίως στην υπόθεση Παλαιοκρασσά, για την οποία θα σας μιλήσει ο κ. Παπαδάκης κάποια στιγμή.

Γι αυτό θεωρήσαμε ότι ο κ. Τέλιος ο οποίος πάσχει ψυχικά, δεν μπορούσε να υποστεί την βάσανο των ερωτήσεων, γιατί για να εφαρμοστεί το άρθρο 6 παρ. 3δ της ΕΣΔΑ, προϋπόθεσή του σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουμε εμείς, είναι ο συγκατηγορούμενος να έχει τα λογικά του, να είναι ψυχικά υγιής και βεβαίως να μην έχει μανία καταδιώξεως και να θεωρεί ότι ο κ. Τσελέντης τον εκβιάζει ως όργανο του κ. Γιωτόπουλου. Και βεβαίως να μην υπερβάλλει και ένα δευτερεύον σημείο να το θεωρεί τεράστιο και να αναβαθμίζει ξαφνικά στο ακροατήριο τη δράση του κ. Τζωρτζάτου.

Για να δούμε λοιπόν ποιες αποδείξεις μένουν τώρα εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου. Υπάρχουν και κάποιοι μάρτυρες. Βέβαια, σε αντίθεση προς άλλους κατηγορουμένους, ελάχιστοι μάρτυρες αναγνώρισαν τον κ. Τζωρτζάτο και εδώ είναι ένα σημείο πολύ σημαντικό που διαφοροποιεί τη θέση του κ. Τζωρτζάτου έναντι άλλων συγκατηγορουμένων του. Όπως θα δούμε ελάχιστοι είναι αυτοί οι μάρτυρες που τον αναγνώρισαν και όλοι τους είναι αναξιόπιστοι. Αυτά όμως στη συνέχεια.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια σκληρά αποδεικτικά μέσα, για να χρησιμοποιήσω την διατύπωση του καθηγητή μου του κ. Γιαννίδη, του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής: τα αποτυπώματα και τα πειστήρια. Αυτά όμως είναι ελάχιστα για τον κ. Τζωρτζάτο. Θυμίζω ότι αποτυπώματα βρέθηκαν μόνο σε κινητά αντικείμενα και θυμίζω πρώτα-πρώτα ότι το παραπεμπτικό βούλευμα περιείχε και κάποιες απαλλακτικές κρίσεις μεταξύ των οποίων, αυτή που αφορούσε τον κ. Αυγουστίνο Ξηρό για τον οποίον ποια ήταν τα δεδομένα που αρχικώς θεωρήθηκαν επιβαρυντικά: ότι βρέθηκαν κάποια αποτυπώματά του σε κινητά αντικείμενα.

Να μη σας το διαβάσω, διαβάστε κάποια στιγμή αν θέλετε τη σκέψη του παραπεμπτικού βουλεύματος γι αυτό το σημείο που δέχθηκε πολύ σωστά, ότι δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις ενοχής η ύπαρξη κινητών αποτυπωμάτων για να θεωρηθεί ότι πρέπει να παραπεμφθεί κάποιος κατηγορούμενος στο ακροατήριο και απηλλάγη αμετάκλητα ο κ. Αυγουστίνος Ξηρός από τις εις βάρος του κατηγορίες.

Να θυμίσω τα όσα άκρως ενδιαφέροντα είπε στο Δικαστήριό σας την 1/7 ο εκλεκτός συνήγορος κ. Φυτράκης και να θυμίσω ότι σας προσκόμισε μία σειρά από παλαιότερες αποφάσεις Δικαστηρίων σε υποθέσεις στις οποίες ήταν συνήγορος ο κ. Φυτράκης και είχε πει ότι σ’ αυτές τις υποθέσεις, πρώτον τα δικαστήρια οδηγήθηκαν σε απαλλαγή των τότε κατηγορουμένων γιατί έκριναν ότι η ύπαρξη αποτυπωμάτων σε κινητά αντικείμενα δεν μπορεί να θεμελιώσει κρίση περί ενοχής αλλά μας είπε και κάτι άλλο. Ότι σε εκείνες τις υποθέσεις υπήρχε πλήρης έκθεση αποτυπωμάτων, υπήρχε πλήρης πραγματογνωμοσύνη, έχουμε τα ευρήματα φωτογραφημένα, ταξινομημένα, υπάρχει σύγκριση για την τακτοποίηση.

Τότε τα δικαστήρια και οι ανακριτικές αρχές είχαν κάνει πολύ καλά τη δουλειά τους. Να θυμίσω λοιπόν ότι στην περίπτωσή μας, παρά το αίτημα ειδικά για τα αποτυπώματα το οποίο έχει υποβάλλει ο κ. Παπαδάκης από το Νοέμβριο του 2002, «παρακαλώ πολύ διενεργήστε πραγματογνωμοσύνη για τα αποτυπώματα›, καμία τέτοια ενέργεια δεν έγινε και να θυμίσω ότι έχουμε καταθέσει ως Υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου μία δήλωση αίτηση ειδικά για τα αποτυπώματα, δε θα επεκταθώ, θα σας τα αναπτύξει και αυτά αναλυτικότερα ο κ. Παπαδάκης, ήδη από τις 27/6/2003 όπου ακριβώς καταγγέλλουμε την πλημμέλεια με την οποία έτυχαν επεξεργασίας αυτά τα αποτυπώματα και την ανυπαρξία σχετικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης η οποία απαιτείται ως προς τα αποτυπώματα.

Να σημειώσω ότι και αυτά τα αποτυπώματα σε ένα πηλίκιο της αστυνομίας και σε ένα βιβλίο, δεν σημαίνουν τίποτα για τον κ. Τζωρτζάτο. Το μόνο που θα μπορούσαν να σημαίνουν, ότι ήταν μέλος της 17Ν. Μα ο κ. Τζωρτζάτος το έχει παραδεχτεί, «μέχρι το 1992 ήμουν μέλος της 17Ν›. ¶ρα δε χρειάζονται τα αποτυπώματα για να μας το πουν αυτό. Δεν το αμφισβητεί ότι ήταν μέλος μέχρι το 1992.

Θα μπορούσαν να έχουν κάποια χρησιμότητα τα αποτυπώματα αν μπορούσαμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι αυτά τα αποτυπώματα έχουν τεθεί μετά το 1992. Εδώ η στάση του κ. Γιαννακούρη, του σχετικού πραγματογνώμονα που βέβαια δεν εξετάστηκε ως πραγματογνώμων διότι δεν είχε κάνει πραγματογνωμοσύνη, εξετάστηκε παρανόμως ως μάρτυρας από το Δικαστήριό σας, η θέση του ήταν σαφέστατη: Σε δύο ή τρεις φορές που του κάναμε αυτή την ερώτηση μας είπε: «Όχι, δε μπορούμε να προσδιορίσουμε τον χρόνο κατά τον οποίο έχουν τεθεί αυτά τα αποτυπώματα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι είναι και πριν το 1992›.

Ήταν κατηγορηματικός ο κ. Γιαννακούρης. Συνεπώς, εφαρμόζοντας τη θεμελιώδη αρχή ?η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου›, τα κενά είναι υπέρ του κατηγορουμένου, από την ύπαρξη αυτών των αποτυπωμάτων, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι σωστά αποδίδονται στον κ. Τζωρτζάτο, ακόμα και τότε δεν μας λένε τίποτα που να έχει αποδεικτική σημασία για το Δικαστήριό σας.

Γιατί όσον αφορά το 1992 έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στην Οργάνωση και για το πολύ κρίσιμο θέμα της υποτιθέμενης συμμετοχής του μετά το 1992, δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα, δεν προσδιορίζεται χρονικά το πότε ακριβώς έχουν τεθεί αυτά τα αποτυπώματα. ¶ρα λοιπόν, ούτε αυτό το είδος αποδεικτικών μέσων μπορεί να συνεισφέρει κάτι στην κρίση περί ενοχής του κ. Τζωρτζάτου.

Έχουμε όμως και κάποια επιμέρους σημεία. Υπάρχει ένα πειστήριο το περίφημο Π-57 και εδώ έχουμε και μία γραφολογική πραγματογνωμοσύνη. Θα μπορούσα να σας αναπτύξω και πάλι διεξοδικά –δε θα το κάνω όμως- το γιατί αυτή η γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για το Π-57 δεν είναι νόμιμη. Θυμίζω μόνο ότι στις 22/7/2002 έχει διαταχθεί μία γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για ένα εντελώς άσχετο ζήτημα. Για το αν μία κάρτα που βρέθηκε στο εργαστήριο του κ. Τζωρτζάτου, αν τα γράμματά της είναι δικά της. Έλεγε νομίζω «Σάββας – κοτσαδόρος›.

Εκεί η πραγματογνωμοσύνη είναι σαφής. Δεν είναι δικά του αυτά τα γράμματα. Όμως χωρίς να υπάρχει αίτημα από μόνη της, αυθαιρετώντας αν θέλετε, παίρνοντας πρωτοβουλία που δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν οι σχετικοί πραγματογνώμονες, μας λένε ότι «ξέρετε, υπάρχει και κάποιο άλλο έγγραφο και αυτό είναι του κ. Τζωρτζάτου›. Δε θα επεκταθώ στο γιατί δεν ήταν νόμιμη η γραφολογική πραγματογνωμοσύνη κατά το σκέλος που αφορά αυτό το Π-57.

Τί ήταν όμως αυτό το Π-57; Ήταν τρεις σελίδες χειρόγραφες υποτίθεται του κ. Τζωρτζάτου. Να σημειώσω εδώ ότι έχουμε μία πρόσθετη παρανομία γιατί αυτή η πραγματογνωμοσύνη, το σύνολό της με το αρχικό αίτημα και με το υποτιθέμενο μεταγενέστερο αίτημα, πότε προσκομίστηκε στο Δικαστήριό σας; Πότε έλαβε γνώση η Υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου για το περιεχόμενό της; Στις 19/5, όταν επί δυόμισι μήνες έχει ξεκινήσει η διαδικασία μας αιφνιδίασε η Εισαγγελική Αρχή με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα υπερασπιστικά μας δικαιώματα.

Παρόλα αυτά, κάναμε αυτό που θεωρήσαμε ότι είναι το πιο σημαντικό, δεν είχαμε χρόνο να αποταθούμε σε έναν γραφολόγο, αλλά αυτό που κάναμε ήταν αν βρούμε έναν, ας το πούμε τεχνικό σύμβουλο, έναν ειδικό για τα ηλεκτρολογικά και να ζητήσουμε τη γνώμη του. Ήταν ο κ. Πανουσόπουλος που ήρθε εδώ και σας είπε αυτά που είπε.

Εδώ λοιπόν υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα παράδοξα γι αυτές τις τρεις χειρόγραφες σελίδες. Υποτίθεται ότι έχουν βρεθεί στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου. Προσέξτε εδώ το πρώτο πρόβλημα: Όλα τα άλλα πειστήρια που έχουν βρεθεί στην οδό Πάτμου, περιγράφονται λεπτομερώς και μάλιστα όταν πρόκειται για χαρτιά, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ο συντάκτης του καταλόγου των πειστηρίων μας λέει πώς ξεκινάει το κείμενο στην πρώτη σελίδα και πώς τελειώνει.

Για παράδειγμα, διαβάζω από την πραγματογνωμοσύνη και τα σχετικά της έγγραφα: «Το πειστήριο 1248 ήταν ένα φύλλο λευκού χαρτιού Α4 που ήταν κολλημένο με 4 κομμάτια σελοτέιπ εσωτερικώς στο αριστερό φύλλο της πάνω ντουλάπας στο δωμάτιο Νο 6 και στο εν λόγω χαρτί υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις ως εξής: ‘Μπαλάκια 38 από κάμπινγκ...’ και τελειώνει ‘σάκος – διαγραμμένο’. Έτσι μπορούμε κι εμείς να δούμε αν πράγματι αυτό που παρουσιάζεται ως Π-57 είναι αυτό που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου.

Σε όλα τα άλλα πειστήρια που βρέθηκαν εκεί ακολουθείται αυτή η τακτική. Τί σύμπτωση όμως, ειδικά για το Π-57 η περιγραφή είναι εντελώς αόριστη. Ενώ πρόκειται για χαρτί, πώς περιγράφεται αυτό στην κατάσταση πειστηρίων; «Τρία κομμάτια λευκού χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις και σχεδιαγράμματα από το δάπεδο του δωματίου Νο 6, δεξιά της εισόδου, κάτω από τον πάγκο›. Τίποτε άλλο.

Μα, κύριε Πρόεδρε, τρία κομμάτια λευκού χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Θα μπορούσε να είναι οι σημειώσει του κ. Εισαγγελέα, οι σημειώσεις του ομιλούντος, οι σημειώσεις των δημοσιογράφων. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα προσδιορισμό του ακριβούς περιεχομένου αυτού του πειστηρίου. Τί μας λέει όμως η περιγραφή: ότι βρέθηκε στο δάπεδο του δωματίου Νο 6 και μάλιστα κάτω από τον πάγκο.

Προσέξτε εδώ τη σημασία των λεπτομερειών. Κάποια στιγμή ήρθαν οι φωτογραφίες όλων των πειστηρίων σ’ αυτή την αίθουσα. Όλως παραδόξως και πάλι δεν υπήρχαν φωτογραφίες του Π-57. Το ζητήσαμε. Κάποια στιγμή ήρθαν φωτογραφίες του Π-57 και μάλιστα είδαμε και το πρωτότυπο αυτών των φωτογραφιών. Ήρθε μάλιστα και ένα διαβιβαστικό έγγραφο από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών, που ακριβώς μας έλεγε ότι «αυτές οι φωτογραφίες που έχετε μπροστά σας κύριοι, είναι αυτές που αφορούν το Π-57. Αθήνα 13/6/2003 κτλ. Θέμα: Αποστολή φωτογραφιών που αφορούν το πειστήριο Π-57 που κατασχέθηκε στο κρησφύγετο της Οργάνωσης 17Ν στην οδό Πάτμου 84›.

Και μας αποστέλλουν 8 φωτογραφίες. Η πρώτη φωτογραφία δεν είχε καμία σχέση γιατί απεικόνιζε το πειστήριο 57 εντός πλαστικής σακούλας, όπως αυτό παρελήφθη από την Υπηρεσία μας. Είναι λοιπόν μία φωτογραφία σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν έχει πάει στο αρμόδιο εργαστήριο της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ούτε οι άλλες τέσσερις φωτογραφίες υπ’ αριθμ. 2,3,4,5 μας ενδιαφέρουν γιατί και αυτές σύμφωνα με την περιγραφή στο έγγραφο της Αστυνομίας έχουν ληφθεί όταν αυτό αποσυσκευάστηκε προς φωτογραφική τεκμηρίωση από την υπηρεσία μας. Τι μας μένουν όμως; Τρεις φωτογραφίες με αριθμό 6,7,8. Απεικονίζουν το χώρο όπου σύμφωνα με την περιγραφή του υπ’ αριθμ. τάδε εγγράφου βρέθηκε το πειστήριο Π57, δηλαδή τρία κομμάτια λευκού χαρτιού δεξιά της εισόδου κάτω από τον πάγκο στο δάπεδο του δωματίου Νο 6.

Είδαμε λοιπόν κ. Πρόεδρε αυτές τις φωτογραφίες 6,7,8. Ήταν πράγματι το δωμάτιο, ήταν πράγματι ο πάγκος και μάλιστα στην αρχή από πιο μακριά και μετά ακριβώς το συγκεκριμένο σημείο δεξιά κάτω από τον πάγκο. Τι περίεργο όμως; Σε αυτό το σημείο δεν υπήρχε κανένα λευκό χαρτί. Οι φωτογραφίες ήταν αδιάψευστες. Υπήρχε ο πάγκος Νο 6, μας το λέει η Αστυνομία. Μας λέει ότι αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν το χώρο όπου βρέθηκε το πειστήριο. Δηλαδή στο δάπεδο δεξιά της εισόδου κάτω από τον πάγκο.

Τι είδαμε όλοι κ. Πρόεδρε, κ.κ. Δικαστές; Ότι αυτές οι κρίσιμες φωτογραφίες δεν είχαν χαρτιά κάτω από τον πάγκο. Γιατί βέβαια αν είχε βρεθεί ενδεχομένως σε κάποια σακούλα όπως κάποια άλλα έγγραφα θα το προσδιόριζε ακριβώς η κατάσταση των πειστηρίων. Θα μας έλεγε «αυτά βρέθηκαν μέσα σε σακούλα›. Η περιγραφή όμως ως προς τον χώρο είναι σαφής. Οι χειρόγραφες σημειώσεις, τα τρία κομμάτια λευκού χαρτιού βρέθηκαν στο δάπεδο κάτω από τον πάγκο. Ελάτε όμως που η φωτογραφίες που απεικόνιζαν το δάπεδο του δωματίου κάτω από τον πάγκο δεν είχαν χαρτιά.

Νομίζω κ. Πρόεδρε, κ.κ. Δικαστές ότι είναι σαφέστατο ότι αυτά τα τρία χαρτιά με το σχεδιάγραμμα που περιέχουν δεν βρέθηκαν μέσα στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου και αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει πολύ μεγάλη αποδεικτική σημασία. Προέκυψε μετά από την έρευνα που ζητήσαμε να γίνει, μετά από την αγωνιώδη μας προσπάθεια να έρθουν επιτέλους οι φωτογραφίες που δεν είχαν έρθει στην αρχή, κάποια στιγμή όμως υπέβαλε αίτημα το Δικαστήριό σας, αναγκάστηκαν να μας στείλουν τις φωτογραφίες. Λεπτομερής περιγραφή στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας.

Να κύριοι και οι τρεις φωτογραφίες του χώρου όπου βρέθηκε το πειστήριο. Τις είδαμε όλοι, το πρωτότυπο, όχι φωτοτυπίες. Όμως στις φωτογραφίες αυτές δεν υπήρχαν αυτά τα τρία χαρτιά. ¶ρα αυτά τα τρία χαρτιά όποιος και να τα έχει σχεδιάσει δεν βρέθηκαν στο δάπεδο της οδού Πάτμου. Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αντικρουστεί, προκύπτει από τα έγγραφα της ίδιας της Αστυνομίας και από τις φωτογραφίες που η ίδια η Αστυνομία έστειλε στο Δικαστήριό σας και έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Βέβαια γεννάται το ερώτημα, εντάξει αυτά τα χαρτιά δεν βρέθηκαν εκεί που λέει η κατηγορία ότι βρέθηκαν, στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου. Μήπως όμως είναι το κ. Τζωρτζάτου; Γιατί βέβαια έχει γίνει και έρευνα και στο εργαστήριό του. Βέβαια στην έρευνα θα έπρεπε να έχει αναφερθεί ότι βρήκαμε τρία χαρτιά. Εδώ λοιπόν έχουμε το μέγα μυστήριο ότι δεν ξέρουμε πού έχουν βρεθεί αυτά τα σχεδιαγράμματα. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σάββας Ξηρός στο Δικαστήριό σας είδε τα σχεδιαγράμματα και μας είπε ότι αυτά δεν υπήρχαν μέσα στην οδό Πάτμου στην οποία πήγαινε πολύ συχνά όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος.

Δεν βρέθηκαν λοιπόν στην οδό Πάτμου. Είναι του κ. Τζωρτζάτου; Δεν το ξέρω. Επειδή μας αιφνιδίασε η Εισαγγελική Αρχή δεν είχαμε το χρόνο να διατάξουμε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη. Ας πούμε λοιπόν υπόθεση εργασίας ότι μπορεί να είναι και του κ. Τζωρτζάτου. Βέβαια κι εσείς είδατε ότι κάποια γράμματα δεν μοιάζουν με τα δικά του. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το πειστήριο; Ας δεχθούμε τη χειρότερη δυνατή εκδοχή προσωρινά, ότι είναι δικά του. Δεν βρέθηκαν στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου, από κάπου μας τα έφερε ουρανοκατέβατα η Αστυνομία.

Τι λένε αυτά τα πειστήρια; Γιατί σημασία βέβαια έχει αν μπορούν αυτές οι τρεις χειρόγραφες σελίδες να αποτελέσουν κάποια ένδειξη ως αποδεικτικό μέσο που να ενισχύσει μία κρίση περί ενοχής για τον κ. Τζωρτζάτο. Εδώ λοιπόν ήρθε ο κ. Πανουσόπουλος – ας πούμε ο τεχνικός μας σύμβουλος – και εξήγησε διεξοδικά στο Δικαστήριό σας ότι αυτά τα σχεδιαγράμματα που έχουν να κάνουν καταρχήν με κάποια ηλεκτρολογικά θέματα είναι έργο ερασιτέχνη, είναι άσχετα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι όπως είναι, περιέχουν σοβαρά λάθη. Τις λεπτομέρειες θα σας τι πει φαντάζομαι ο κ. Παπαδάκης στην δική του αγόρευση.

Θυμίζω και κάτι άλλο. Πιο πριν είχε έρθει ως μάρτυρας ένας ηλεκτρονικός, ο άντρας της αδελφής του κ. Τζωρτζάτου, ο κ. Ράπτης. Μάλιστα ένας άνθρωπος που από την αρχή είπε ότι «εγώ πιστεύω στον Σωκράτη και στον Χριστό›, ένας άνθρωπος που καμία σχέση δεν έχει με ακροαριστερές ή επαναστατικές αντιλήψεις. Αυτός ο άνθρωπος στον οποίο δούλευε από μικρό παιδί ως ηλεκτρολόγος ο κ. Τζωρτζάτος και ο οποίος ήταν κατευχαριστημένος από την συνεργασία που είχε και από την εργατικότητα του κ. Τζωρτζάτου γιατί παρενθετικά σημειώνω ο κ. Τζωρτζάτος είναι ένας άνθρωπος που από μικρό παιδί συνέχεια δουλεύει, δεν είναι άνεργος, έχει επάγγελμα συγκεκριμένο, είναι ηλεκτρολόγος. Δεν είναι βέβαια ηλεκτρονικός. Αυτό μας το ξεκαθάρισε ο κ. Ράπτης ο οποίος έχει αυξημένες γνώσεις, είναι ηλεκτρονικός.

Μας είπε ότι ο κ. Τζωρτζάτος είναι ένας απλός ηλεκτρολόγος, έχει τελειώσει μία απλή τεχνική σχολή και δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Γιατί βέβαια εδώ ταυτόχρονα εξετάζω και την δεύτερη ένδειξη που μπορεί κανείς να πει ότι είναι αρνητική για τον κ. Τζωρτζάτο, η επαγγελματική του ιδιότητα. Ο κ. Τζωρτζάτος είναι ηλεκτρολόγος, δεν είναι ηλεκτρονικός. Αυτό μας το ξεκαθάρισε ο κ. Ράπτης. ¶λλο το ένα, άλλο το άλλο. Και να ήθελε δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με ηλεκτρολογικές συνδέσεις για βόμβες, για τηλεχειριστήρια όπως παρουσιάστηκε από την κατηγορία ο κ. Τζωρτζάτος.

Βέβαια έδειξε ο κ. Εισαγγελέας στον κ. Ράπτη και το συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα. Το είδε εκείνη την στιγμή ο κ. Ράπτης και μας είπε και αυτός ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση, αυτό δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να βοηθήσει σε μία ενέργεια που θα βασίζεται σε βόμβες, σε τηλεχειριστήρια, σε ηλεκτρολογικά ζητήματα.

Ξέχασα να σας πω ότι έχουμε και ένα άλλο παράδοξο με αυτό το Π57. Ερωτήθη ο κ. Γιαννακούρης και μας είπε ότι ειδικά σε αυτό το πειστήριο δεν βρήκαμε κανένα αποτύπωμα, ούτε του κ. Τζωρτζάτου –προσέξτε- ούτε κανενός άλλου. Είναι ένα άσπιλο, ένα άμεμπτο σημείωμα το οποίο βρέθηκε υποτίθεται στο πάτωμα. Είδαμε από τις φωτογραφίες ότι δεν βρέθηκε στο πάτωμα και το οποίο τι περίεργο, κανείς δεν το είχε αγγίξει γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι στο χαρτί τα αποτυπώματα μένουν. Από λοιπόν το Π57 δεν έφερε κανένα αποτύπωμα από κανέναν άνθρωπο όπως μας είπε ο κ. Γιαννακούρης.

Ειδικότερα στις 20 Ιουνίου ο κ. Ράπτης, ο άντρας της αδελφής του κ. Τζωρτζάτου που είναι ηλεκτρονικός, που έχει τις ανώτερες γνώσεις είχε πει κατά λέξη ότι «ο κ. Τζωρτζάτος κάνει ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε σπίτια. Να σας πω ότι είναι ηλεκτρονικός; Δεν είναι ο άνθρωπος›. Ρωτάει ο ομιλών: «τι σπουδές είχε κάνει ο κ. Τζωρτζάτος;›. Απαντάει ο κ. Ράπτης: «Είχε πάει σε Σχολή Ηλεκτρολόγων. Αυτές τις γνώσεις τις ηλεκτρονικές εννοείται ότι τις είχα εγώ. Μπορούσα να τις κάνω εγώ αυτές δηλαδή ηλεκτρονικά λόγω της εργασίας που έχω. Έχω βγάλει Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών αλλά ο Βασίλης δεν μπορούσε να κάνει τέτοιες δουλειές. Δεν έχει τελειώσει Γυμνάσιο, έχει τελειώσει Τεχνική Σχολή›. Αυτά μας τα είπε ο άνθρωπος στον οποίος δούλευε ο Βασίλης Τζωρτζάτος από 15 χρονών.

Μάλιστα είπε ο κ. Ράπτης «λέω ότι γράφουν οι εφημερίδες ότι είναι ηλεκτρονικός και μάλιστα με εντυπωσίασε αυτό. Μια φορά διάβασα εσάς (απευθυνόμενος στον κ. Πρόεδρο) που του είπατε φτιάξε το μικρόφωνο που έχει χαλάσει κ. Τζωρτζάτο. Πάλι γέλασα. Αφού δεν ξέρει ο Βασίλης να ασχοληθεί με τέτοια πράγματα, τα ηλεκτρονικά›. Ο κ. Πρόεδρος του λέει «η απάντησή σας είναι ότι ο κ. Τζωρτζάτος δεν τα ήξερε αυτά τα πράγματα›. Λέει ο κ. Ράπτης «Ναι, ακριβώς. Εγώ θα μπορούσα να το κάνω γιατί μπορώ να διαβάσω σχέδια, ο Βασίλης όμως όχι, έχει βγάλει Κατωτέρα Σχολή›.

Να το πω και πάλι, επεδείχθη το συγκεκριμένο πειστήριο στον κ. Ράπτη και είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μας είπε και κάτι άλλο, ότι αυτά τα σχέδια δεν είναι του κ. Τζωρτζάτου. Αν θυμάστε έχουμε προσκομίσει σχέδιο που αφορά ηλεκτρική εγκατάσταση σε σπίτι του κ. Τζωρτζάτου και φαίνεται και από κει ότι δεν είναι δικό του. Δεν σας πω τι είπε ο κ. Πανουσόπουλος γι αυτό το σχέδιο, ήταν πολύ λεπτομερής, θα σας τα πει ο κ. Παπαδάκης για να μην σας κουράζω τώρα.

Θα έρθω όμως σε κάτι άλλο. Είχε κάνει μία παρατήρηση ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ο κ. Μαύρος. Έχει πει ο κ. Μαύρος «έχουμε ένα τρίτο γεγονός ότι εξ όσων εγώ έχω τουλάχιστον αντιληφθεί ουδείς από τους άλλους κ.κ. κατηγορουμένους έχει τις γνώσεις ηλεκτρολογικές του κ.Τζωρτζάτου. Δεν έχω διαπιστώσει από την δικογραφία που έχω διαβάσει να υπάρχει κανένας άλλος ο οποίος έχει τέτοιες ηλεκτρολογικές γνώσεις›. Είναι και ένα επιχείρημα αυτό που πρέπει να το δούμε. Μήπως δηλαδή ο κ. Τζωρτζάτος ήταν ο μόνος που ήξερε έστω και τα ηλεκτρολογικά τα απλά; Δεν είναι έτσι κ. Πρόεδρε, σφάλλει ο κ. Μαύρος. Δεν έχει διαβάσει επαρκώς την δικογραφία γιατί στην δικογραφία υπάρχει και η κατάθεση του κ. Χριστόδουλου Ξηρού. Προσέξτε, κατάθεση ως μάρτυρα στις 3 Ιουλίου. Εκεί καταθέτει ως μάρτυρας ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός ότι ξέρετε; «Εγώ έχω σπουδάσει σε 3ετή Σχολή Ηλεκτρονικών›. Μην βιάζεστε κ. Εισαγγελέα.

Ξέρετε και κάτι άλλο; «Εγώ έχω δουλέψει και ως ηλεκτρονικός›. Βέβαια όταν έχουμε κάτι που ελαφρύνει τον κ. Τζωρτζάτο αμέσως-αμέσως γεννάται το ζήτημα «μα θα χρησιμοποιήσουμε κάτι που ελαφρύνει τον κ. Τζωρτζάτο που δεν έχει αναγνωσθεί;›. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε αυτή την κατάθεση κ. Αναπληρωτή Εισαγγελέα γιατί στις 4 Σεπτεμβρίου στο Δικαστήριό σας ο κ. Γιωτόπουλος είπε τα εξής: Ερωτάται από τον κ. Μαρκή: «Θα ρωτήσω κάτι που αφορά έναν άλλο κατηγορούμενο και μετά θα ασχοληθώ με σας. Κατάλαβα καλά ότι ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός ήταν πτυχιούχος ηλεκτρονικός;›. Απαντά ο κ. Γιωτόπουλος: «Μάλιστα, έχει φοιτήσει σε 3ετή Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών, αυτό μου είπε ο ίδιος. Δούλευε σαν ηλεκτρονικός, μου το έχει πει κάτω ο Χριστόδουλος›. Νομίζω λύθηκε η απορία του κ. Εισαγγελέα. Δεν χρειάζεται να αναχθείτε στη μη αναγνωσθείσα μαρτυρική κατάθεση, απλώς θα αξιοποιήσετε τα όσα έχει πει στο ακροατήριό σας ο κ. Γιωτόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια απορία όμως που πρέπει να την λύσουμε. Αφού το σχεδιάγραμμα ήταν λάθος άρα αυτός που το έφτιαξε δεν έπρεπε να ξέρει από ηλεκτρονικά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα το δούμε και αυτό κ. Πρόεδρε, μην βιάζεστε. Φυσικά με τίποτε δεν θέλω να πω ότι ο ένοχος είναι ο κ. Χριστόδουλος, προς Θεού. Απλώς επισημαίνω ότι είναι εσφαλμένο αυτό που έχει πει ο κ. Μαύρος ότι δεν υπήρχε άλλος ηλεκτρονικός. Υπήρχε άλλος ηλεκτρονικός και μάλιστα με πολύ καλύτερες γνώσεις από αυτές του κ. Τζωρτζάτου. Το είπαμε, ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός. Τώρα πριν από μισό λεπτό το είπα κ. Εισαγγελέα. Ίσως διαβάζατε και δεν με ακούσατε. Ο κ. Χριστόδουλος δεν το αρνείται. Δεν αρνείται ότι είναι ηλεκτρονικός, δεν είπα εγώ ότι είναι στην Οργάνωση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Εισαγγελέα, όπως καταλάβατε ο τρόπος υπεράσπισης για τον κ. Τζωρτζάτο είναι σύνθετος. Σε ένα πρώτο επίπεδο?..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ακούστε με . Ο τρόπος υπεράσπισης του κ. Τζωρτζάτου αναφέρεται σε πολλά επίπεδα. Ένα πρώτο επίπεδο είναι ότι τονίζουμε ότι όλες αυτές οι ομολογίες δεν είναι νόμιμες και για τον κ. Τζωρτζάτο και βεβαίως αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό του κ. Χριστόδουλου Ξηρού ότι οι ομολογίες που υποτίθεται ότι έχω υπογράψει δεν είναι δικές μου. Αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό του ότι δεν ήταν μέλος της 17Ν. Όμως το Δικαστήριό σας ήδη έχει δεχθεί, εσφαλμένα βέβαια αλλά τι να κάνουμε, το έχει δεχθεί ότι αυτές οι ομολογίες ήταν νόμιμες.

¶ρα ένα άλλο επίπεδο ανάπτυξης επιχειρηματολογίας υπέρ του κ. Τζωρτζάτου είναι το εξής: αν κ.κ Δικαστές εμμείνετε στην άποψή σας ότι είναι νόμιμες αυτές οι ομολογίες, αν λοιπόν θεωρήσετε ότι τα όσα έχει πει ο κ. Χριστόδουλος στην ομολογία του την προανακριτική δεν είναι προϊόν ψυχολογικών πιέσεων αλλά είναι αβίαστα κατατεθημένα και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε εγώ θα έχω ως δεδομένο, το οποίο δέχεται το Δικαστήριό σας ότι ο κ. Χριστόδουλος ήταν μέλος. Δεν το λέω εγώ, το λέει η απόφασή σας η οποία δέχεται τη νομιμότητα των απολογιών.

Συνεπώς πρέπει να επιχειρηματολογήσω και σε αυτό το επίπεδο. Αν λοιπόν εσείς κρίνετε ότι είναι η ομολογία του κ. Χριστόδουλου προϊόν αβίαστης κατάθεσης εγώ θα επισημάνω ότι ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός είναι ηλεκτρονικός με σπουδές 3ετείς και επιπλέον έχει δουλέψει ως ηλεκτρονικός. Το πώς εσείς θα το αξιολογήσετε αυτό είναι δικό σας θέμα. Βεβαίως εγώ με τίποτα δεν δέχομαι, δεν θέλω να θεωρηθεί ότι μέμφομαι τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό ότι είναι μέλος της 17Ν.

Εγώ αντιθέτως δέχομαι τον ισχυρισμό του ότι αυτή η ομολογία μου είναι προϊόν ψυχολογικής πίεσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το Δικαστήριό σας όμως έχει σχηματίσει άλλη άποψη. Βέβαια πρέπει να πούμε, ένας άλλος τρόπος υπεράσπισης, να το διευκρινίσω από τώρα, εσείς έχετε δεχθεί, ο κ. Εισαγγελέας κατ’ εξοχήν ότι ένας αξιόπιστος μάρτυρας είναι ο κ. Τσελέντης. Ήρθε και στο ακροατήριο και μας τα είπε όλα με λεπτομέρειες. Αυτόν τον πιστεύουμε έχει πει ο κ. Εισαγγελέας.

Βέβαια εδώ παρενθετικά να θυμίσω την οξύτατη διαφοροποίηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής στην υπόθεση Μάτη που μας είπε ότι λέει ψέματα σε κάποια πράγματα ο κ. Τσελέντης. Κλείνω την παρένθεση. Η στάση της Εισαγγελικής Αρχής τουλάχιστον είναι ότι ο κ. Τσελέντης είναι ένας αξιόπιστος κατηγορούμενος, έχει επιβραβευθεί επανειλημμένα από την Εισαγγελική Αρχή για την στάση του, άρα εγώ έχω ως μία ένδειξη ότι πιθανόν και το Δικαστήριό σας θα δώσει μεγάλο βάρος σε αυτά που λέει ο κ. Τσελέντης.

Να δούμε λοιπόν τι έχει πει ο κ. Τσελέντης, γιατί βέβαια δε νομίζω ότι θα κάνουμε τον διαχωρισμό και θα πει το Δικαστήριό σας τα επιβαρυντικά για συγκατηγορουμένους του κ. Τσελέντη τα δεχόμαστε, τα ελαφρυντικά του κ. Τσελέντη τα αγνοούμε. Αν ένας άνθρωπος έχει μεταμεληθεί και λέει την αλήθεια θα δούμε το σύνολο αυτών που λέει. Έχει πει λοιπόν ο κ. Τσελέντης νομίζω στις 4/8 αν θυμάμαι καλά πάνω στο πλαίσιο της απολογίας του: «Θα έχετε μεγάλη περιέργεια να μάθετε αυτές τις γνώσεις των ηλεκτρονικών πώς τις αποκτήσαμε. Ο κ. Πρόεδρος νομίζω θα με καταλάβει περισσότερο από όλους. Οι γνώσεις αυτές δεν είναι εξειδικευμένες, δεν φτιάχναμε εμείς πλακέτες. Λίγο μυαλό και πειράματα σε οδηγούν να αποκτήσεις την γνώση. Από την εμπειρία που είχα από τα μέλη της Οργάνωσης ο Τζωρτζάτος δεν χρειαζόταν και δεν πρέπει να χρειάστηκε καμία στιγμή για να βοηθήσει πάνω σε τέτοια πράγματα απ’ ότι εγώ καταλαβαίνω και γνωρίζω. Ο Χριστόδουλος Ξηρός και πιο πολύ ο Σάββας ήταν άνθρωπος που πειραματιζόταν και κατάφερνε πάρα πολλά πράγματα. Με πειράματα και προσπάθειες λύναμε την εποχή που ήμουν εγώ τουλάχιστον όλα αυτά τα τεχνικά προβλήματα›.

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης ερωτάται από τον κ. Παρασκευόπουλο, το συνήγορο υπεράσπισης τον έτερο του κ. Τζωρτζάτου. «Επειδή τον κ. Τζωρτζάτο ακούστηκε κατά κόρον και υπαινίχθηκε ακόμα και από κάποιων εκ των κ.κ. Δικαστών, μάλλον από τον κ. Εισαγγελέα ότι είναι ο ηλεκτρολόγος›. Τσελέντης: «Νομίζω ότι το θέμα των εκρήξεων δεν είναι θέμα ηλεκτρολόγου, είναι ηλεκτρονικά αλλά και απλή λογική. Δεν θέλει δηλαδή Πανεπιστήμιο, τίποτα ειδικά πράγματα. Τα πειράματα μπορεί να κάνουν έναν που έχει διάθεση να μάθει πράγματα σαν Πανεπιστήμιο ή να φτιάξει δικά του αυτοσχέδια που να λύνουν τα προβλήματα. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Σάββας›.

Αυτά λοιπόν μας τα λέει ο κ. Τσελέντης. ¶ρα λοιπόν έχουμε ως δεδομένα ότι ο κ. Τζωρτζάτος πρώτον, είχε απλές γνώσεις ηλεκτρολογικής για να φτιάχνει εγκαταστάσεις σε σπίτια. Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός είχε ιδιαίτερες γνώσεις ηλεκτρονικών και το πιο σημαντικό από μέσα. Μας τα λέει ο κ. Τσελέντης. Σε αυτά τα θέματα ο ειδικός –είναι δική μου διατύπωση – ήταν ο κ. Σάββας Ξηρός. Μας λέει και κάτι άλλο ο κ. Τσελέντης, ότι ο κ. Τζωρτζάτος δεν ασχολιόταν με τέτοια θέματα.

Έρχομαι τώρα στην απορία σας κ. Πρόεδρε. Αφού αυτό το σχεδιάγραμμα ήταν παιδαριώδες, το λέω εγώ έτσι, δεν λειτουργούσε τότε γιατί ασχολούμαστε μαζί του; Ασχολούμαστε μαζί του γιατί είπε κάποια άλλα πράγματα, βέβαια προς δημιουργία εντυπώσεων και μόνο η πολιτική αγωγή. Ακούστε τι μας είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος στις 15 Σεπτεμβρίου. «Ο κ. Τζωρτζάτος προβάλλει το επιχείρημα και προσπάθησε να το ενισχύσει με μία έκθεση κάποιου εμπειρογνώμονα την οποία προσήγαγε στο ακροατήριο και αφορά η έκθεση αυτή το σχεδιάγραμμα για τις συνδέσεις τις ηλεκτρολογικές σε σχέση με κάποιον μηχανισμό›.