Κόσμος
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 07:33

Εκκληση των μουσουλμανικών κρατών στις ΗΠΑ για το Ιράκ

Εκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δεσμευθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, απηύθυναν οι περισσότεροι ηγέτες των μουσουλμανικών κρατών, στις σημερινές τους ομιλίες, κατά το άνοιγμα της μεγαλύτερης διάσκεψής τους από τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ.

Οι ομιλητές, ο ένας μετά τον άλλο, έθιξαν το θέμα αυτό, καθώς οι υπουργοί της 57μελούς Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), προετοιμάζονταν για την σύνοδο αρχηγών κρατών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Χάμαντ μπιν Τζάσεμ μπιν Τζαμπρ Αλ-Θάνι, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, που βρισκόταν στην προεδρία της ΟΙΔ από την τελευταία σύνοδό της πριν τρία χρόνια, δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να πιέσουν για ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της κατοχής».

«Είναι καθήκον μας να παρέχουμε την αναγκαία υποστήριξη προς τον ιρακινό λαό, και να διακηρύξουμε την πρόσδεσή μας στην ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του Ιράκ», είπε.

Ο Σάιεντ Χαμίντ Αλμπάρ, υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας, χώρας που αναλαμβάνει την προεδρία της ΟΙΔ, δήλωσε ότι «η ξένη κατοχή (του Ιράκ) πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος το συντομότερο δυνατό».

«Οι κατοχικές δυνάμεις πρέπει να εργασθούν με ειλικρίνεια προς ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση μιας δημοκρατικής, εκλεγμένης κυβέρνησης στην χώρα, σε ένα λογικό, σύντομο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

«Αλλά κυρίως, τηρώντας την αρχή της πολυμέρειας, πρέπει να δοθεί στον ΟΗΕ ο κεντρικός ρόλος στην βοήθεια προς τον Ιρακινό λαό για να καθορίσει το μέλλον του όπως και στην ανοικοδόμηση της χώρας του».

Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν ακόμη το θέμα της Μέσης Ανατολής ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, καταδικάζοντας τις δολοφονίες αμάχων Παλαιστίνιων στις εισβολές του Ισραηλινού στρατού αλλά και την επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας. «Αυτή η αυθάδης πράξη επιθετικότητας κατά της Συρίας, μιας χώρας μέλους της ΟΙΔ, πρέπει να καταδικασθεί με τον πιο έντονο τρόπο ως προκλητική, αλλαζονική και επικίνδυνη», δήλωσε ο Χαμίντ.

Ο ίδιος είπε ότι η σημερινή συγκυρία είναι πλήρης «μεγάλων προκλήσεων» για το μουσουλμανικό κόσμο. «Οι απειλές της μονομερούς δράσης, της παγκοσμιοποίησης και της τρομοκρατίας, η επισφαλής κατάσταση στην Μέση Ανατολή και το αβέβαιο μέλλον του Ιράκ, για να ονομάσω μόνο μερικές, απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΙΔ, Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ, ακολούθησε την ίδια συλλογιστική. «Συναντώμεθα», είπε, «υπό συνθήκες που γέμουν προκλήσεων και κινδύνων δίχως προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του Ισλαμικού έθνους».

Η σύνοδος της ΟΙΔ γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Πουτρατζάγια, νότια της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ. Περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί και στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων και ναυτικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.