Το πρωί της Πέμπτης θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση των προτάσεων σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Τρεις ψηφοφορίες και επτά κάλπες προτείνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Για κίνδυνο παραβίασης του Συντάγματος που επιβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας.
Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα κατέληξε ο κύκλος διαβουλεύσεων σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί την Πέμπτη κατά τη συζήτηση των προτάσεων σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Στο πλαίσιο αυτό, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποφάσισαν να προτείνουν στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχήμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τρεις κύκλους ψηφοφοριών, που θα αντιστοιχούν στην κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί. Η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά στην πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για παραπομπή μονάχα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου (δύο κάλπες) και η τρίτη ψηφοφορία θα αφορά στην πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προσυπογραφόμενη και από τη Χρυσή Αυγή, για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Σε κάθε περίπτωση, την τελική, τυπική απόφαση για την ακολουθητέα μεθοδολογία θα λάβει αύριο το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος (κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα εμφανιστεί σίγουρα ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται και εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου).
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουνε κατά τις 6 μ.μ.
Η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η διαβούλευση που ακολούθησε, κατέγραψαν μονάχα διακομματική συμφωνία να συζητηθούν οι τρεις προτάσεις την ίδια μέρα και συνεδρίαση (και όχι σε διαφορετικές ημερομηνίες). Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες ή με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει όλα τα εγκαλούμενα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.
Σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή φαινομένων αποχώρησης κάποιου κόμματος από τη συνεδρίαση (όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε συζήτηση αντίστοιχης πρότασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου), και η εξασφάλιση του δικαιώματος των βουλευτών στη «μυστικότητα της ψήφου».
Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κίνδυνο «παραβίασης του Συντάγματος που επιβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου», χωρίς ωστόσο εκ των πραγμάτων να είναι σε θέση να αλλάξει την κατεύθυνση των κομμάτων της κυβέρνησης.
Σκληρή ήταν απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για απίστευτο πολιτικό θράσος. Δυστυχώς δεν διδάσκονται τίποτα, είναι αμετανόητοι, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα χτυπήματα που υπέστη η σκευωρία -εμπνευστής της οποίας ήταν ο κ. Τσίπρας- ήταν αλλεπάλληλα». Αύριο όμως, διεμήνυσε, λήγει και τυπικά η απόπειρα ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμπολίτευση ξεκίνησε με πρόταση για ψηφοφορία με τρεις κάλπες (η κάθε κάλπη για κάθε πρόταση) και κατέληξε αποδεχόμενη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη διενέργεια τριών κύκλων ψηφοφοριών. Η στάση της συμπολίτευσης εδράζεται στην προϊστορία των Προανακριτικών Επιτροπών και στην τυπική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος ορίζει πως η ψηφοφορία γίνεται επί συγκεκριμένων προτάσεων παραπομπής των εγκαλούμενων προσώπων και όχι απλώς για τα ονόματά τους.
Το αίτημά του για τέσσερις κάλπες επανέλαβε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένονται και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ αύριο το πρωί, που θα ασχοληθεί με την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.
ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για τρεις κάλπες παραβιάζει το Σύνταγμα
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων να στηθούν τρεις κάλπες κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Αυτή η πρόταση παραβιάζει και την μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα τέσσερα ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται όλα τα αδικήματα, σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να προσέρχονται οι βουλευτές σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, επισημαίνοντας πως διαφορετικά (αν επιλέγουν τη κάλπη στην οποία θα ψηφίζουν) θα γίνεται φανερή η βούληση τους και θα παραβιάζεται η μυστικότητα της.
«Αν συμβεί αυτό θα είναι προσπάθεια επιβολής κομματικής νομιμοφροσύνης» και τότε «θα γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας και θα λέει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα», κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης.
Το μόνο που δεν σκέφτηκαν ακόμη οι υποστηρικτές αυτής της καινοφανούς θεωρίας είναι χρωματιστά, φωσφοριζέ ψηφοδέλτια με διαφανείς φακέλους, σχολίασε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε πως το σωστό είναι να υπάρχει κάλπη για κάθε πρόσωπο από τα προτεινόμενα προς διερεύνηση, «ώστε ο καθένας να μπορεί να διαλέξει σε ποια από αυτά νομίζει ότι πρέπει η Προκαταρκτική Επιτροπή να εξετάσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και να είναι υποχρεωμένοι όλοι οι βουλευτές να ρίξουν χαρτί και στις τέσσερις κάλπες.
Χρυσή Αυγή: Τέσσερις κάλπες για να λάμψει η αλήθεια
«Η συγκυβέρνηση κουκουλώνει την υπόθεση Λαγκάρντ και συγκαλύπτει τους διεφθαρμένους και τους απατεώνες», αντέδρασε η Χρυσή Αυγή για την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να στηθούν τέσσερις κάλπες «για να λάμψει η αλήθεια και να επέλθει πολιτική κάθαρση. Οι κλέφτες να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους».
ΚΚΕ: Πραξικοπηματική απόφαση
Από την πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική» την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας ενώ γενικότερα εντάσσεται στη μεθόδευση για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναλαμβάνει, τέλος, τη σταθερή της θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες.
Πηγή: ΑΜΠΕ