Με τον τερματισμό της επέμβασης της Γαλλίας στο Μάλι συνδέουν οι ένοπλοι ισλαμιστές τη ζωή δεκάδων αλλοδαπών ομήρων, τους οποίους κρατούν σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της ανατολικής Αλγερίας.
Τον τερματισμό των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μάλι ζητούν οι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα ένοπλοι ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της ανατολικής Αλγερίας, κρατώντας δεκάδες ομήρους, πιθανότατα αλλοδαπούς.
Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι τραυματίσθηκαν όταν λεωφορείο το οποίο τους μετέφερε στις εγκαταστάσεις δέχθηκε επίθεση κοντά στην περιοχή Ιν Αμένας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας, ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Τουλάχιστον 20 αλλοδαποί εργαζόμενοι κρατούνται ως όμηροι.
Οι ισλαμιστές μαχητές συνδέουν την ασφάλεια των ομήρων με την απόσυρση των δυνάμεων της Γαλλίας από το Μάλι, όπως μεταδίδει το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής ομάδας, η οποία βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, βετεράνου μαχητή της ισλαμικής τζιχάντ στην ευρύτερη περιοχή της Σαχάρα, ανέλαβε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τη Μαυριτανία, την ευθύνη για την απαγωγή «41 ομήρων», αν και αρχικώς είχε γίνει λόγος για έξι.
Οι αλλοδαποί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισλαμιστικής οργάνωσης, είναι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιάπωνες.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την αλγερινή κυβέρνηση για το θέμα, χωρίς να γνωρίζει ακόμη εάν στο περιστατικό εμπλέκονται ως όμηροι και γάλλοι πολίτες.
Η Αλγερία, από την πλευρά της, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους ισλαμιστές.
Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Ντάχο Όουλντ Κάμπλια πρόσθεσε μάλιστα ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει καν στα αιτήματά τους.
Τις εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται 60 χιλιόμετρα από τα αλγερινά σύνορα με τη Λιβύη, διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αλγερίας, Sonatrach, σε κοινοπραξία με τη βρετανική BP και τη νορβηγική Statoil.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της γαλλικής εταιρείας CIS Catering, Ρεζίς Αρνού, συνολικά 150 αλγερινοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να κρατούνται εντός των εγκαταστάσεων, όπου συνελήφθησαν οι όμηροι.
Ο Αρνού έκανε λόγο για «περίπου 60 αλλοδαπούς ομήρους», ενώ σημείωσε ότι οι αλγερινοί υπάλληλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέσα στις εγκαταστάσεις σε αντίθεση με τους ομήρους, ωστόσο «δεν έχουν ούτε εκείνοι το δικαίωμα να εγκαταλείψουν το χώρο».
Επιβεβαιώνουν ΗΠΑ και Νορβηγία την ύπαρξη ομήρων πολιτών τους
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων και σημείωσαν ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Αλγερίας, με τον οποίο συζήτησε για το επεισόδιο αυτό.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, δεν διευκρίνισε ωστόσο άλλα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών ομήρων ή την ταυτότητά τους.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κλίντον μίλησε με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ και τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αλγερία.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μεταξύ των ομήρων βρίσκονται 13 Νορβηγοί, οι οποίοι εργάζονται για την Statoil.
«Ζητήσαμε από τις αλγερινές αρχές να βάλουν τη ζωή και την υγεία των ομήρων πάνω από όλα», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Παράλληλα, η British Petroleum (BP) ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστεύει πως οι εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας έχουν κλείσει μετά την επίθεση των ισλαμιστών μαχητών.