Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλε ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, προτείνοντας μεταξύ άλλων να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλε ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, προτείνοντας μεταξύ άλλων να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Λίγο αργότερα, ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ σχετικά με το εάν η πρωτοβουλία του κ. Φούλε για συνάντηση του με τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπεισέρχεται στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, ανέφερε πως η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο η Ε.Ε. στηρίζει στο μέγιστο βαθμό.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του κ. Φούλε, ανέφερε ότι αυτή κινείται προς τη θετική κατεύθυνση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας το οποίο, όπως είπε, αποτελεί εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας του προς την ΕΕ.
«Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στην πρόταση αυτή του κ. Φούλε. Είναι καλό να υπάρχουν τακτικότερες συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δύο χωρών. Εγώ θα αποδεχόμουν να διοργανωθεί μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η πρόθεση μας είναι να αναζητούμε και να βρούμε λύση για το πρόβλημα της ονομασίας. Αν και αυτοί (σ.σ. η ελληνική πλευρά) έχει την ίδια πρόθεση, τότε δεν θα έπρεπε να αποφεύγουν τέτοιες συναντήσεις. Ελπίζω πως στο μέλλον θα υπάρχουν τακτικότερες συναντήσεις», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Επιτρόπου Φούλε, ανέφερε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία είναι «θετική» και μπορεί να συμβάλει επιπρόσθετα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημείωσε πως η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη επί της αρχής σε συναντήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει καλή προετοιμασία και το κυριότερο, να διασφαλιστεί ότι αυτές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην προσεχή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών με τον κ. Νίμιτς, που έχει προγραμματιστεί για τις 29-30 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές προόδου και κατά συνέπεια σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα συνάντησης των υπουργών των δύο χωρών με τον κ. Φούλε.
Μάλιστα ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η ουσία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων υπό τον κ. Νίμιτς, η οποία επανενεργοποιήθηκε χάρη στην ελληνική πρωτοβουλία, δεν σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της, αλλά έχει διαμορφωθεί βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ