Κόσμος
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 13:47

Αλγερία: Επίθεση σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Ένοπλοι ισλαμιστές εξακολουθούσαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Αλγερία, όπως ανακοίνωσε η BP, επιβεβαιώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση. Πληροφορίες για δύο νεκρούς.

Ένοπλοι ισλαμιστές εξακολουθούσαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Αλγερία, όπως ανακοίνωσε η BP, επιβεβαιώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο υπάλληλοι – ένας βρετανός και ένας γάλλος - είναι νεκροί, ενώ άγνωστος αριθμός εργαζομένων κρατούνται όμηροι.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι απήγαγαν 41 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων επτά Αμερικανούς, σε αντίποινα για τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι και τη απόφαση της Αλγερίας να επιτρέψει στη Γαλλία να χρησιμποιήσει τον εναέριο χώρο της.

Σύμφωνα με το BBC, οι αντάρτες επιτέθηκαν αρχικά εναντίον λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν υπάλληλοι που εργάζονται στις εγκαταστάσεις στο Άιν Αμένας. Αφού απωθήθηκαν, οι ένοπλοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις, όπου κρατούσαν ομήρους άγνωστο αριθμό υπαλλήλων.

Αντάρτες με δεσμούς με την Αλ Κάιντα υποστηρίζουν ότι απήγαγαν έξι ανθρώπους. Οι εθνικότητές τους είναι άγνωστες, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκονται τέσσερις Ιάπωνες, ένας Γάλλος, ένας Νορβηγός και ένας Ιρλανδός.

Οι εγκαταστάσεις στο Άιν Αμένας λειτουργούν βάσει κοινοπραξίας της BP, της νορβηγικής Statoil και της αλγερινής Sonatrach.

Επιχείρηση του αλγερινού στρατού είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, την ευθύνη για τις απαγωγές ανέλαβε οργάνωση με δεσμούς με τη Αλ Κάιντα. Τo ΒΒC μεταδίδει ότι οι αντάρτες, που αυτοαποκαλούνται Ταξιαρχία του Χαλέντ Αμπούλ Αμπάς, ταξίδεψαν στην Αλγερία από το βόρειο Μάλι για να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Σύμφωνα με το αλγερινό υπουργείο Εσωτερικών, μία βαριά οπλισμένη «ομάδα τρομοκρατών» με τρία οχήματα επιτέθηκε εναντίον λεωφορείου που μετέφερε υπαλλήλους σήμερα τα ξημερώματα.

Η επίθεση «απωθήθηκε από μονάδες που το συνόδευαν» αλλά ένα αλλοδαπός σκοτώθηκε και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, η ομάδα μετέβη στις εγκαταστάσεις και κράτησε ομήρους «αδιευκρίνιστο αριθμό εργατών, ανάμεσά τους και αλλοδαπούς».

Το κρατικό πρακτορείο APS μετέδωσε ότι δύο αλλοδαποί, ανάμεσά τους ένας Βρετανός, σκοτώθηκαν. Προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο και για έναν νεκρό Γάλλο.