Πολιτική
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 12:17

Αλέξης Τσίπρας: Επικίνδυνη η στρατηγική της έντασης

 Για τις πρόσφατες επαφές του στο Βερολίνο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπούλια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στρατηγική της έντασης και τόνισε την ανάγκη να υψωθεί ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας.

Για τις πρόσφατες επαφές του στο Βερολίνο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπούλια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στρατηγική της έντασης και τόνισε την ανάγκη να υψωθεί ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας.

Κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως έχει μεσολαβήσει αρκετός καιρός από την τελευταία συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ταξίδι του στο Βερολίνο.

Κατά την ενημέρωση για τις επαφές που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για  διαπραγματευτικές δυνατότητες που δεν αξιοποιήθηκαν και για μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως έγινε αναφορά και στις εκκρεμότητες της Κατοχής (γερμανικές αποζημιώσεις) .  

«Ευαισθητοποιούνται», είπε, «για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που βασανίζουν τους Έλληνες, αλλά και για θέματα όπως η διαφάνεια, η φορολογική δικαιοσύνη ... αλλά και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, τις εκκρεμότητες της Κατοχής» και εκτίμησε ότι πλέον «μπορούμε να διευρύνουμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης».

Με αφορμή εξάλλου τα τελευταία γεγονότα στη χώρα μας (εμπρηστικές επιθέσεις, κρούσματα βίας κτλ), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στρατηγική της έντασης, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους γεγονότα δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και ότι όλοι πρέπει να υψώσουν ασπίδα προσταστίας της Δημοκρατίας, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Σε δηλώσεις εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ Τσίπρας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για μια σειρά από διεθνείς επαφές που είχε τόσο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όσο και στη Γερμανία. Στόχος, ειπε, είναι η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος, γιατί η κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου προβλήματος.

Γι' αυτό, συμπλήρωσε, μπορούμε να βρούμε συμμάχους και να διευρύνουμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς αν μετά και τη συνάντηση που είχε με τον Β. Σόιμπλε προκύπτουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, απάντησε ότι μία κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει το μονόδρομο του μνημονίου, έχει πολλά περιθώρια να κερδίσει.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εξάλλου τη δυσαρέσκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επιλογές της κυβέρνησης να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να υποβαθμίζει τη λειτουργία της Βουλής, καθώς και βαθειά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και τα κρούσματα τρομοκρατίας, για την οποία όπως είπε πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή καταδίκη.

Ευπρόσδεκτη η -έστω και όψιμη- ανησυχία του κ. Τσίπρα για την κλιμάκωση της βίας, όμως εάν πραγματικά επιθυμεί τη «μέγιστη δυνατή καταδίκη», ας φροντίσει πρώτα να συμμορφώσει τα στελέχη του, που με εμπρηστικές δηλώσεις συνεχίζουν να πυροδοτούν το πολιτικό κλίμα, ας συμμορφώσει πρώτα τον αναρχικό βουλευτή που ακόμα διατηρεί στο κόμμα του, τον πολιτικό εμπρηστή εκπρόσωπό του, τα στελέχη και τη νεολαία του που καμαρώνουν για τα λοστάρια και τις μάσκες που διατηρούν στο σπίτι τους, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Το σχόλιο αυτό δεν έμεινε αναπάντητο από την αξιωματική αντιπολίτευση που έκανε λόγο για «προφανή αντιπερισπασμό για τη συγκάλυψη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, των μνημονιακών νομοθετικών εκτρωμάτων και του προκλητικά άδικου φορολογικού νόμου».

«Δε λένε να βάλουν μυαλό. Συνεχίζουν τη στρατηγική της έντασης και της στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, με απώτερο στόχο την ενοχοποίηση των κοινωνικών αγώνων, ενώ ταυτόχρονα καλούν για κοινό μέτωπο κατά της βίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Η υποκρισία έχει και τα όρια της, η γελοιότητα, όμως, όχι».