Πολιτική
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 09:23

Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τις κάλπες

Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότηση ή μη επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με αιχμή το πόσες κάλπες θα στηθούν, εστιάζεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση.

Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότηση ή μη επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με αιχμή το πόσες κάλπες θα στηθούν, εστιάζεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία θα κατατεθούν οι προτάσεις για το πόσες κάλπες πρέπει να τοποθετηθούν. Αν κατατεθούν διαφορετικές προτάσεις, θα ληφθεί γνωμοδοτική απόφαση την οποία στη συνέχεια θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει η Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει τρεις κάλπες όσες και οι προτάσεις προανακριτικής που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα (σ.σ. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για Γ. Παπακωνσταντίνου, ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για  Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, και Ανεξάρτητοι Ελληνες για Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο), ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ζητήσει τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που περιλαμβάνεται στις προτάσεις.

Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος και ταυτόχρονα γίνεται όμηρος του κ. Σαμαρά, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την αυριανή ψηφοφορία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τυχόν απόφαση για τρεις κάλπες.

Ο κ. Καμμένος σημειώνει ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως «η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική» και πως «σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι βουλευτής».

 «Άρα στην λογική να μην έχουν διαρροές και να μπει κάλπη ανά πρόταση, στην δική μας πρόταση που έχει δύο εν ενεργεία βουλευτές (Παπανδρέου, Βενιζέλο) δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε ο ένας για την παραπομπή του άλλου αφού στην ίδια κάλπη παραπέμπεται και ο ίδιος»,  επισημαίνει και προσθέτει πως «οι εγκάθετοι δε της ηγεσίας μπορούν να δουν αν τα ψηφοδέλτια ανά πρόταση του βουλευτή είναι λευκά η όχι άρα καταργείται η μυστικότητα της ψήφου».

«Πόσο πια θα ανέχεται ο ελληνικός λαός και οι βουλευτές τη συγκάλυψη της συμμορίας του κολλεγίου. Ο καθένας πλέον αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη», καταλήγει ο κ. Καμμένος.

Και το ΚΚΕ τονίζει πως τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ «οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας» και επιμένει στην πρότασή του να στηθούν τέσσερις κάλπες.


Καλούν τη συνεργάτιδα του Ι. Διώτη

Στο πεδίο των ερευνών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί η συνεργάτιδα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, στην οποία, σύμφωνα με την κατάθεσή του, ανέθεσε να αντιγράψει το στικάκι που του παρέδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε υπόμνημα που υπέβαλε χθες, διά του συνηγόρου του, στους οικονομικούς εισαγγελείς ο κ. Διώτης αφήνει αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επιβεβαιώνει ότι αντέγραψε το επίμαχο USB με τη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Διώτης τονίζει ότι όταν στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του απέστειλε το USB, δεν του ανέφερε ούτε ότι υπήρχε CD, ούτε ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα, αλλά ούτε και ότι είχε αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. «Εάν αυτό είχε συμβεί, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως 'έγγραφο' και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι ο ίδιος δεν γνώριζε, όπως και κανείς τότε πλην του κ. Παπακωνσταντίνου, ότι το επίμαχο υλικό ήταν η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.