Κόσμος
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 15:38

H πρώτη απώλεια

H Κύπρος ήταν η «πρώτη απώλεια», πριν καν αρχίσει ο πόλεμος στο Ιράκ. Αυτό υποστηρίζει ο Τζον Νιούχαουζ στο τελευταίο του βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Imperial America - The Bush Assault on the World Order».

Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι «είχαν προηγηθεί 18 μήνες συνομιλιών και ήταν η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος».

Στη συνέχεια, κάνοντας αναδρομή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Νιούχαουζ σημειώνει ότι «οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά από το 1974 και οι ηγεσίες τους πάντοτε εναντιώνονταν σε μια συμφωνία. Αυτή τη φορά όμως, η άκαμπτη αντίθεση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, θα ξεπερνιόταν, κατά πάσα πιθανότητα, από τη νέα και πιο προχωρημένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Ομως, "στο παρά πέντε", η τουρκική κυβέρνηση, υπό την πίεση των στρατιωτικών, υπαναχώρησε. Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία, παρ' ό,τι δεν αντιτίθετο επί της αρχής στη συμφωνία, επιθυμούσε ενόψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, να παραμείνει απερίσπαστη σ' αυτό το θέμα».

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι «με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις Ευρώπης και Αμερικής, η Τουρκία παρουσιαζόταν ως καλή λύση για τον τόπο εξαπόλυσης του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Από τον πόλεμο της Κορέας, η Τουρκία υποστήριξε την στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και αυτό ως ένα βαθμό οφειλόταν στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον υπήρξε πάντοτε προσεκτική και δεν προέβαλε υπερβολικές απαιτήσεις που θα έθιγαν τα τουρκικά συμφέροντα. Αυτή τη φορά όμως, η Ουάσιγκτον προέβαλε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις και αδιαφόρησε για τα συμφέροντα της χώρας όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 94% των πολιτών ήταν αντίθετο στον πόλεμο».

O Τζον Νιούχαουζ είναι επιστημονικός συνεργάτης στο «Κέντρο Πληροφόρησης για την Αμυνα» των ΗΠΑ και υπηρέτησε βοηθός διευθυντής στην Υπηρεσία Ελέγχου Εξοπλισμών (ACA), ενώ υπήρξε ανώτερος πολιτικός σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.