Κόσμος
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 20:33

Δεκάδες νεκροί στο Χαλέπι από το κτύπημα στο πανεπιστήμιο

Ιδιαίτερα πολύνεκρο αποδείχθηκε το κτύπημα στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού στη Συρία, καθώς τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί. Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα των εξετάσεων και στο κτήριο βρίσκονταν εκατοντάδες φοιτητές.

Υπερβαίνουν τους 50 οι νεκροί από τις δύο εκρήξεις οι οποίες σημειώθηκαν σήμερα στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, ενώ στο κτήριο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φοιτητές για τις εξετάσεις του εξαμήνου.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μοχάμαντ Ουάχιντ Άκαντ, έκανε λόγο για απολογισμό από την επίθεση, την πρώτη ημέρα των φοιτητικών εξετάσεων, στους 82 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες.

Ιατρός από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, χωρίς ο συγκεκριμένος απολογισμός να είναι ακόμη ο τελικός.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει την ύπαρξη τουλάχιστον 52 νεκρών.

Το πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, όπου και σημειώθηκε η έκρηξη, βρίσκεται σε περιοχή η οποία ελέγχεται από κυβερνητικά στρατεύματα. 

Το Χαλέπι είναι διαιρεμένο από τον Ιούλιο ανάμεσα σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και άλλες που ελέγχονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιοριστεί. Αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν πως επρόκειτο για αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ μια στρατιωτική πηγή διαβεβαιώνει πως επρόκειτο για πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες, αστόχησε και έπεσε στο πανεπιστήμιο.

Άλλες πηγές κάνουν λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο.

 

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο