Την επίσπευση της αποστολής αφρικανικών στρατευμάτων στο Μάλι αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από χώρες της δυτικής Αφρικής, σε μία προσπάθεια ανάληψης των ηνίων από τη Γαλλία στη μάχη με τους ισλαμιστές.
Σε επιτάχυνση της αποστολής στρατευμάτων στο Μάλι προσανατολίζονται οι αφρικανικές χώρες, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης των πηγών βοήθειας προς την κυβέρνηση της χώρας, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής κυρίως γαλλικές.
Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των χωρών της δυτικής Αφρικής συναντώνται σήμερα στην πρωτεύουσα του Μάλι Μπαμάκο και αναμένεται να αποφασίσουν την ανάπτυξη 3.300 αφρικανών στρατιωτών «εντός των ημερών».
Η Νιγηρία αναμένεται να παράσχει 900 στρατιώτες, 300 περισσότερους από όσους προβλέπονταν αρχικά.
Πρόκειται για δύναμη η ανάπτυξη της οποίας προβλέπεται από το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί για την συγκρότηση της αφρικανικής δύναμης προέβλεπαν την ολοκληρωμένη ανάπτυξή της έως τον Σεπτέμβρη του 2013.
Θα αποτελείται από στρατιωτικό προσωπικό της Σενεγάλης, της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, της Γουινέας, της Γκάνας, της Μπενίν, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Τόγκο.
Ο αρχηγός του στρατού της Ακτής Ελεφαντοστού Τζεν Σουμαϊλά Μπακαγιόκο υπογράμμισε σε δηλώσεις του: «Βρισκόμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε ουσιαστικά στην εμπλοκή μας δίπλα στους αδελφούς μας του Μάλι, ώστε να απελευθερώσουμε το βορρά της χώρας».
Συνεχίζονται οι γαλλικές επιδρομές
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει την ανάπτυξη δυνάμεων σε έδαφος και αέρα, ενώ σημείωσε ότι τα νυκτερινά αεροπορικά κτυπήματα της γαλλικής αεροπορίας στέφθηκαν με επιτυχία.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα του επιθυμεί να παραδώσει τα «ηνία» των επιχειρήσεων στη συμμαχία των αφρικανικών χωρών το συντομότερο δυνατό.
Η Γαλλία έπληξε σήμερα εκ νέου θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών του Μάλι με αεροπορικά χτυπήματα, ενώ ανέπτυξε και τεθωρακισμένα οχήματα.
Οι ισλαμιστές, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν ήδη αποσυρθεί από τις πόλεις Τιμπουκτού και Γκάο.
Το Παρίσι έχει ήδη αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στην πρώην γαλλική αποικία, μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Μάλι για άμεση βοήθεια στις μάχες με τους συνδεόμενους με το δίκτυο της Αλ Κάιντα αντάρτες.
Ο έλεγχος του βόρειου Μάλι, μίας αχανούς και ακατοίκητης στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τους ισλαμιστές θεωρείται ότι μπορεί να το μετατρέψει σε βάση για τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Γαλλία σχεδιάζει θα αναπτύξει έως και 2.500 χιλιάδες στρατιώτες στο πλευρό του στρατού του Μάλι και των στρατευμάτων της αφρικανικής συμμαχίας ECOWAS.
Οι αντάρτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους Γάλλους, είναι καλά εξοπλισμένοι και διακρίνονται για την ευκινησία των δυνάμεών τους, κατέλαβαν τη Δευτέρα την πόλη Ντιαμπάλι, 350 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας.
Τις γαλλικές δυνάμεις συνεπικουρούν με διάφορους τρόπους, κυρίως σε επίπεδο εφοδιασμού και πληροφοριών, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.