Κόσμος
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 16:44

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για το «σύμφωνο ειρήνης»

Ενα «σύμφωνο ειρήνης» που ετοιμάστηκε το Σαββατοκύριακο στην Ιορδανία από ισραηλινές και παλαιστινιακές προσωπικότητες, πρόκειται να υπογραφεί στη Γενεύη στις 4 Νοεμβρίου, επέτειο της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν, το 1995, από έναν εβραίο εξτρεμιστή.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποτελούνταν από πρώην υπουργούς, όπως ο Γιάσερ Aμπεντ Ράμπο, ο Χισάμ Αμπντέλ Ράζεκ και ο Ναμπίλ Κασίς, ενώ στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν, συμμετείχαν πολλοί αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, του Εργατικού Κόμματος και του αριστερού Κόμματος Μερέτζ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, τα δύο μέρη συμφώνησαν σε συμβιβαστικές φόρμουλες για όλα τα επίμαχα θέματα: Ιερουσαλήμ, ιεροί τόποι, παλαιστινιακό κράτος, οικισμοί, εδαφική κατανομή, αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους, διευθετήσεις στα θέματα της ασφάλειας και κήρυξη ειρήνης.

Οπως και ο «οδικός χάρτης», η διευθέτηση αυτή προβλέπει επίσης τη συνύπαρξη του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κράτους, αλλά δεν απαιτεί προηγουμένως από τους Παλαιστίνιους να προβούν σε «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

«Έχουμε με ποιόν να μιλήσουμε. Ετσι μπορεί κανείς να κάνει ειρήνη», δήλωσε ο εργατικός βουλευτής Αβραάμ Μπουργκ.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε εκστρατεία ώστε το σύμφωνο αυτό να γίνει αποδεκτό από την παλαιστινιακή κοινή γνώμη, επειδή θέλουμε να ζήσουμε διαφορετικά και βρήκαμε λύσεις», επικρότησε ο παλαιστίνιος βουλευτής Φαρές Καντούρα, μέλος της Φατάχ, σε δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Από το γραφείο του Σιμόν Πέρες, αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, εκδόθηκε η ανακοίνωση ότι «είναι καλόδεκτος κάθε διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», ενώ βαθιά επιφυλακτικός εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Εχούντ Μπαράκ, που χαρακτήρισε τη διευθέτηση αφελή πρωτοβουλία.

«Αυτό το κείμενο υπόσχεται μια απατηλή ελπίδα (...) Με ποιό δικαίωμα αυτοί οι αριστεροί επιτρέπουν στον εαυτό τους να προτείνουν συμβιβασμούς που το Ισραήλ δεν προτίθεται να δεχθεί ούτε και θα δεχθεί ποτέ», τόνισε ο Αριέλ Σαρόν.