Κόσμος
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 18:01

ΗΠΑ προεδρικές εκλογές-Ο στρατηγός Κλαρκ πλησιάζει τον Τζ. Μπους

Ο στρατηγός Γουέσλεϊ Κλάρκ, επικρατέστερος υποψήφιος των Δημοκρατικών, πλησιάζει τον Τζωρτζ Μπους στην προεκλογική «κούρσα» για το προεδρικό αξίωμα.

Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί εκφράζουν την προτίμησή τους για τον στρατηγό Κλάρκ. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Newsweek έδειξαν ότι ένα 43% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον στρατηγό Κλαρκ, ενώ το 47% προτιμά τον νυν πρόεδρο. Το 50% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την επανεκλογή του Τζωρτζ Μπους.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ. Εντούτοις ένα 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έπραξαν σωστά προσφεύγοντας σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής, ένα 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι πληροφορίες προ του πολέμου δεν αναλύθηκαν σωστά, ενώ το 45% εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μπους παρέσυρε ηθελημένα τη χώρα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία Princeton Research Associates σε δείγμα 1.004 ατόμων από τις 9-10 Οκτωβρίου 2003.