Κόσμος
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 12:23

Πακιστάν: Τη σύλληψη του πρωθυπουργού ζήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ζήτησε τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράζα Περβέζ Ασράφ για κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά.

 Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στις αρχές προθεσμία 24 ωρών για τη σύλληψη του πρωθυπουργού και 16 άλλων.Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ζήτησε τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράζα Περβέζ Ασράφ για κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά, όπως μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση έγινε ενώ ένας θρησκευτικός ηγέτης, που θεωρείται ότι στηρίζεται από το στρατό, ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης σε μεγάλη διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τα πλήθη να πανηγυρίζουν μόλις έμαθαν την είδηση για την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο κ. Ασράφ αρνείται τις κατηγορίες ότι δωροδοκήθηκε όταν ενέκρινε ενεργειακά έργα ως αρμόδιος υπουργός το 2010.  Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στις αρχές προθεσμία 24 ωρών για τη σύλληψη του πρωθυπουργού και 16 άλλων.

Ο Φαουάντ Τσόντρι, συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο πανίσχυρος στρατός και το Ανώτατο Δικαστήριο συνωμοτούν με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Πάντως, η θητεία του κ. Ασράφ στο υπουργείο αμαυρώθηκε από καταγγελίες για παρατυπίες. Η κυβέρνηση αναζητούσε περισσότερες πηγές ενέργειας για να καλύψει τα κενά στην ηλεκτροδότηση, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς όσον αφορά το σχέδιο επίλυσης της κρίσης, καταγγέλλοντας για χρηματισμό τον κ. Άσραφ, ο οποίος τελικώς παραιτήθηκε από το υπουργείο το 2011.

Πολυπληθής διαδήλωση

Εν τω μεταξύ, ο ιερωμένος Μοχάμεντ Ταχίρ ουλ-Κάντρι απείλησε να παραμείνει κοντά στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όπου έχει μεταβεί μαζί με χιλιάδες υποστηρικτές του, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Ο Κάντρι επέστρεψε πρόσφατα από τον Καναδά για να ηγηθεί έκκλησης για μεταρρυθμίσεις, κάτι που τον έκανε πολύ γρήγορα δημοφιλή σε πολλούς πακιστανούς, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από το κράτος.

Σε ομιλία του μπροστά από το κοινοβούλιο ο Κάντρι εξήρε τον στρατό και τη δικαστική εξουσία και είπε: «(η κυβέρνηση) έχει καταστρέψει και έχει δώσει κακό τέλος στις ένοπλες δυνάμεις μας, εκείνες τις ένοπλες δυνάμεις που είναι πολύ ειλικρινείς, πολύ ικανές και με μεγάλο επαγγελματισμό».

Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι οι διαδηλωτές θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι γύρω από το κοινοβούλιο μέχρι η κυβέρνηση να διαλύσει το Σώμα και να ανακοινώσει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ δήλωσε στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στον Κάντρι. «Δεν θα δεχτούμε την πίεση του Κάντρι γιατί τα αιτήματά του είναι αντισυνταγματικά», όπως είπε.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ